Przepisy Extra

Prosty przepis na przepyszny karczek

To bardzo prosty i łatwy sposób na przepyszny kawałek mięsa...

Pięknie pachnie w całym domu, jak się ten karczek zapieka. Karczek z tego przepisu wychodzi pyszny, miękki i aromatyczny.

Świetnie nadaje się jako zimna płyta, ale i jako mięso obiadowe serwowane razem z sosem (własnym lub zagęszczonym mąką).

Taki karczek to fajna sprawa na obiad, a raczej na 2-3 obiady, i to w każdy dzień serwowany inaczej: w pierwszy dzień można podawać karczek z ziemniakami i mizerią, w drugi dzień z grubym makaronem, a w trzeci dzień np. z kaszą gryczaną i ogórkiem małosolnym - pycha - każdy obiadek mi smakuje :) Czytaj więcej

Na imprezach to często nazywany jest "królem stołu". Ma on zazwyczaj swoje centralne miejsce na środku stołu, każdy chętnie po niego sięga i serwuje razem z różnymi sałatkami i sosami na zimno.

Polecam go na zimno, jak i na ciepło - smacznego :)

Składniki:

1 ½ kg karczku (wieprzowego)
4 łyżki oleju
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
ostra papryka w proszku
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek czarnego pieprzu
20 dag cebuli
3 ząbki czosnku

Sposób wykonania:

Karczek (najlepiej w całym, ładnym kawałku) opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Polać olejem i natrzeć solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Przełożyć do rondla, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Przykryć rondel i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień położyć na małym ogniu i zrumienić z każdej strony. Cebulę obrać, pokroić na ćwiartki, położyć obok mięsa i razem zrumienić. Czosnek obrać z łusek, pokroić w plasterki i wrzucić do mięsa. Jeszcze chwilkę razem podsmażyć, a następnie podlać wodą (około 1 szklanki) i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny.

Rondel zdjąć z ognia i pozostawić w nim mięso do ostudzenia. Następnie wyciągnąć i kroić w plastry. Podawać jako zimna płyta, a pozostały karczek można podawać na ciepło z sosem własnym (można go też na koniec zagęścić odrobiną mąki pszennej).

Smacznego.

Dodane przez Ewelinka w dniu
4 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Zimna płyta w przypadku tego karczku, to podanie go na zimno, tzn. karczek studzimy i żeby dobrze się kroił warto włożyć go na kilka godzin do lodówki, a potem ostrym nożem kroimy na cienkie plastry, układamy ładnie np. na owalnym dużym talerzu, można położyć obok karczku zrolowaną szynkę, żółty ser, pokrojony na trójkąty ser camembert, i całość udekorować plasterkami marchewki, rzodkiewki, ogórka i na koniec delikatnie posypać np. rzeżuchą, szczypiorkiem i podać na stół :)
Ewelinka [2017-03-28 13:30:32]
Co to znaczy"zimna płyta"
Lena [2017-03-14 20:37:21]
Dokładnie tak! I dziękuję za cenną poradę, pozdrawiam :)
Ewelinka [2017-03-14 17:21:58]
Sosik można zagęścić również mąką ziemniaczaną, będzie w pięknym szklistym kolorze. Nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej.
Ala T. [2017-03-14 10:09:44]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.