Przepisy Extra

Razowe świderki w sosie pieczarkowo-cebulowym

Składniki:

25 dag makaronu razowego (świderki)
1 łyżka oleju
Sos pieczarkowo-cebulowy:
60 dag pieczarek
30 dag cebuli
3 łyżki oleju
sól
pieprz ziołowy
5 ząbków czosnku
250 ml bulionu
majeranek
tymianek
3 łyżki śmietany 18%
½ pęczka zielonej pietruszki

Sposób wykonania:

Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę lub w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, szczyptę soli, pieprzu ziołowego i razem smażyć. Gdy woda z pieczarek wyparuje dodać do nich obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek. Razem wymieszać i smażyć jeszcze 2 minutki. Następnie wlać bulion, dodać szczyptę majeranku, tymianku i gotować przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, opłukaną oraz pokrojoną zieloną pietruszkę i razem wymieszać.

Makaron razowy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić, rozłożyć na talerzach i polać pieczarkowo-cebulowym sosem.

Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.