Pieczarki obrać ze skórki, opłukać i pokroić w dużą kostkę lub w plasterki. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę i zeszklić. Następnie dodać pieczarki, szczyptę soli, pieprzu ziołowego i razem smażyć. Gdy woda z pieczarek wyparuje dodać do nich obrany i pokrojony w kosteczkę czosnek. Razem wymieszać i smażyć jeszcze 2 minutki. Następnie wlać bulion, dodać szczyptę majeranku, tymianku i gotować przez 10 minut na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, opłukaną oraz pokrojoną zieloną pietruszkę i razem wymieszać.
Makaron razowy ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzić, rozłożyć na talerzach i polać pieczarkowo-cebulowym sosem.
Podane składniki wystarczą na około 5 porcji.
Smacznego.