Szybkie i łatwe do wykonania danie, które z powodzeniem można podać do obiadu. W dzisiejszych czasach, kiedy zawsze goni nas czas, ten przepis będzie nieoceniony :) Powrót z pracy i szybki obiad, ale co podać?
Nasza propozycja ma wiele zalet, a ponadto, że jest szybka i łatwa do przygotowania, to można ją podać domownikom, którzy muszą przestrzegać określonych diet. Typowo dietetyczna potrawa dla osób chorych na cukrzycę lub stosujących odchudzającą dietę rozdzielną Williama Haya. Czytaj więcej
Dania z makaronem w roli głównej zwykle różnią się sosem, którym będzie okraszony makaron. Nasz sos wykonany jest na bazie kalafiora, z dodatkiem czosnku, cebuli oraz ziół, a przyprawiony solą i pieprzem. W połączeniu z makaronem daje przyjemną i delikatną w smaku potrawę - mniam!
Zarówno kalafior i zastosowany tutaj makaron, zwłaszcza razowy, dozwolone są do spożywania przez diabetyków. Polecamy!
Razowy makaron wrzucić do wrzącej osolonej wody. Gotować przez około 5 minut i odcedzić.
Kalafior opłukać i podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w dużą kostkę.
Do gorącego bulionu dodać kalafior i cebulę. Razem gotować pod przykryciem na średnim ogniu 10 minut od momentu zagotowania się. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do bulionu z kalafiorem i cebulą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać śmietanę, szczyptę gałki muszkatołowej, mielonego kminku i majeranku. Przyprawić do smaku solą, pierzem i całość dokładnie wymieszać.
Na talerzach rozłożyć razowy makaron i polać kalafiorowym sosem. Podane składniki wystarczą na 4 porcje.
Jest to danie dietetyczne. Danie dla diabetyków i osób będących na diecie rozdzielnej.
Smacznego.