Przepisy Extra

Sos pomidorowo-paprykowy

Składniki:

1 kg pomidorów
1 kg czerwonej papryki
3-4 łyżki oleju
zioła prowansalskie
sproszkowana słodka papryka
sól
pieprz

Sposób wykonania:

Pomidory i czerwoną paprykę pokroić na kawałki, umyć i zmielić w maszynce do mielenia mięsa (można też w malakserze bądź mikserem). Wszystko przełożyć do dużego garnka. Dodać olej, zioła prowansalskie, sproszkowaną słodką paprykę, sól i pieprz. Wymieszać i gotować na małym ogniu przez 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając.

Ciepłym sosem napełniać czyste i suche słoiki. Pasteryzować około 15 minut. Podawać z ulubionym makaronem.

Składniki wystarczą na około 4 słoiki po 400 ml.

Smacznego.

Dodane przez Ela M. w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.