Przepisy Extra

Udziec z indyka w miodowej skórce

Udziec z indyka w miodzie i aromatycznej dawce przypraw to dobry kawał mięska - na każdą okazję! Jest super - jak tylko przyjdzie nam ochota na coś dobrego i na coś innego do zjedzenia :) Taki indyk jest idealny na ciepło i na zimno - mniam!

To coś dobrego dla miłośników indyka. Najpierw marynowany, potem smażony i na koniec duszony w sosie własnym... Czytaj więcej

Przepis jest prosty i dosyć tani, pomijając cenę mięsa ;) A sam udziec wychodzi delikatny, soczysty i aromatyczny. Jest oni idealny na obiad, na kolację oraz na przyjęcia domowe.

Smacznego :)

Składniki:

½ kg udźca z indyka
gałka muszkatołowa
imbir
rozmaryn
majeranek
sól
pieprz czosnkowy
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
10 dag cebuli (2 małe)
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
2 goździki
1 szklanka wody

Sposób wykonania:

Udziec z indyka włożyć do zimnej wody na około 30 minut, następnie opłukać, osuszyć i przełożyć do rondla. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, imbiru, rozmarynu, majeranku, soli, pieprzu, miód i olej. Całość razem wymieszać, natrzeć mięso indycze i włożyć do lodówki na noc.

Na drugi dzień położyć na ogniu i zrumienić z każdej strony. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki. Do zrumienionego udźca dodać, cebulę i czosnek. Wymieszać i lekko zrumienić. Następnie dodać listek laurowy, goździki, wlać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.

Na koniec pokroić na duże plastry i podawać z młodymi, małymi ziemniaczkami z koperkiem i dowolną surówką, np. z marchewki.

Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.