Udziec z indyka w miodzie i aromatycznej dawce przypraw to dobry kawał mięska - na każdą okazję! Jest super - jak tylko przyjdzie nam ochota na coś dobrego i na coś innego do zjedzenia :) Taki indyk jest idealny na ciepło i na zimno - mniam!
To coś dobrego dla miłośników indyka. Najpierw marynowany, potem smażony i na koniec duszony w sosie własnym... Czytaj więcej
Udziec z indyka włożyć do zimnej wody na około 30 minut, następnie opłukać, osuszyć i przełożyć do rondla. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, imbiru, rozmarynu, majeranku, soli, pieprzu, miód i olej. Całość razem wymieszać, natrzeć mięso indycze i włożyć do lodówki na noc.
Na drugi dzień położyć na ogniu i zrumienić z każdej strony. Cebulę obrać z łusek, opłukać, osuszyć i pokroić w piórka. Czosnek obrać z łusek, opłukać i pokroić w plasterki. Do zrumienionego udźca dodać, cebulę i czosnek. Wymieszać i lekko zrumienić. Następnie dodać listek laurowy, goździki, wlać wodę i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 60 minut.
Na koniec pokroić na duże plastry i podawać z młodymi, małymi ziemniaczkami z koperkiem i dowolną surówką, np. z marchewki.
Podane składniki wystarczą na około 2-3 porcje.
Smacznego.