Przepisy Extra

Szarlotka z budyniową masą

Składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny
10 dag masła
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
Budyniowa masa:
1 litr mleka
3 budynie śmietankowe
Do dekoracji:
cukier puder

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej dodać margarynę, masło, cukier, żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Zgnieść ciasto. 1/3 część ciasta włożyć na 1 godzinę do zamrażalnika. Pozostałą część ciasta rozwałkować i rozłożyć na wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formie o wymiarach 25 na 35 cm.

Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę. Rozłożyć na surowym cieście i zalać gorącym budyniem (3 budynie śmietankowe ugotować na 1 litrze mleka i rozłożyć na jabłkach). Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach na ciepłą masę budyniową. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w temperaturze 180-190 °C. Następnie szarlotkę ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego.

Dodane przez w dniu
22 opinie | Wyraź opinię
4.3153846152 stars based on 52 reviews Ciasta i słodkości
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 4,92 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Dziękuję i bardzo się cieszę, że ciasto się udało :) Ja ostatnio robię biszkopty z takiego przepisu: składniki: 5 jajek, ¾ szklanki cukru, 8 łyżek gorącej wody, ¾ szklanki mąki pszennej i 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: całe jajka ubijać mikserem na najwyższych obrotach, gdy masa zacznie się podnosić dodać gorącą wodę i dalej ubijać (powstanie wtedy puszysta piana). Następnie wsypać cukier i dalej ubijać. Na koniec dodać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na prostokątną formę o wymiarach 25 na 35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 st. C. Ostudzić. Powodzenia :)
Ella [2011-09-16 09:49:34]
Pani Elu, super smaczna szarlotka. Dziękuję za wspaniały przepis, wychodzi tak jak na zdjęciu.Poproszę Panią o sprawdzony przepis na biszkopt.Pozdrawiam
Kasia O [2011-09-15 21:00:19]
Ostatnio używam mąki Dalachowskiej, a margarynę to np. Kasia, Palma lub mleczna. Pozdrawiam i udanego wypieku życzę :)
Ella [2011-08-30 11:20:32]
Pani Elu, proszę mi podpowiedzieć jakiej mąki Pani używa i jakiej margaryny?.Pozdrawiam.
Kasia O [2011-08-29 16:15:32]
Bardzo dobry. Mój syn co tydzień jadł by ten placek:)
ASIA [2011-04-02 11:47:50]
Wspaniała szarlotka,goście byli zachwyceni,dziekuję:))
Sylcia [2011-01-22 19:48:01]
Cieszę się bardzo i pozdrawiam :)
Ella [2010-11-04 11:54:11]
Bardzo dobre ciacho, wszystkim smakowałao, dziękuję za przepis.
kasia [2010-11-04 11:33:05]
Bardzo się cieszę, że ta szarlotka wszystkim zasmakowała. Serdecznie pozdrawiam :)
Ella [2010-11-01 10:36:36]
Ciasto baaaaaaaardzo smaczne, całej rdzince smakowało, dziękuję serdecznie za przepis i pozdrawiam ;-)
kasia [2010-11-01 06:21:58]
Dziękuję za miły komentarz i serdecznie pozdrawiam :)
Ella [2010-08-17 16:00:20]
Też skusiłam się upiec i już go mam w ulubionych.Szkoda , że zniknął w mgnieniu oka:) Dziękuję i pozdrawiam autorkę.
krycha [2010-08-08 17:31:48]
Bardzo się cieszę, że moja szarlotka Wam smakuje :)
Ella [2010-03-05 20:26:44]
Ciasto było bardzo dobre wszystkim smakowało. Polecam,dziękuję za przepis.
Ewa [2010-03-01 15:22:48]
polecam gorąco rewelacja
monika [2009-10-21 20:53:02]
Upiekłam wczoraj,b....ardzo dobre!!!!Polecam gorąco :)
Dusia [2009-10-20 18:12:01]
Upieklam dzis to ciasto i musze przyznac ze jest bardzo smaczne.Troche balam sie piec calosc bez podpieczenia spodu ale niepotrzebnie bo wszystko sie bardzo ladnie upieklo,i smakowalo calej rodzinie.Napewno je znowu kiedys upieke,serdecznie polecam,bo jest latwe,smaczne i dosc tanie.Acha,no i wyszlo tak jak na Pani zdjeciu.
Betina [2009-10-17 21:52:36]
Budynie mają być z cukrem.
Ella [2009-10-15 16:13:02]
Czy budynie do tego ciasta mają być z cukrem czy bez?
Ania [2009-10-15 10:03:05]
Bardzo mi sie podoba ten przepis bardzo fajny napewno spróbóje upiec
Cecylia [2009-10-14 11:31:53]
Spodu ciasta nie trzeba wcześniej podpiekać, ja włożyłam całe ciasto do piekarnika i piekłam razem. Jabłka można obsypać bułką tartą i dopiero wyłożyć na cieście (np. 1/3 szklanki bułki tartej na 1 kg jabłek). Dużo zależy od jabłek - czy mają dużo soku czy nie, ja tutaj jabłek niczym nie obsypywałam. Powodzenia :)
Ella [2009-10-14 10:47:40]
Mam pytanie czy spod tego ciasta zawsze sie dopieka czy trzeba go najpierw podpiec,bo na zdjeciu wyglada na ladnie upieczony.I jeszcze jedno,czy jablka nalezy wymieszac z np maka ziemniaczana lub budyniem w proszku aby nie namokl spod ciasta po upieczeniu.
Betina [2009-10-13 23:30:59]
Dodaj komentarz:
Newsletter

Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

Progmid 2003 - 2021. Wszystkie prawa zastrzeżone.