Przepisy Extra

Szybki i odżywczy wiosenny napój

W przepisach kulinarnych na różne potrawy często wykorzystywane są dziwne i ciekawe produkty. Przykładem może być ten przepis na szybki w wykonaniu, a dodatkowo orzeźwiający i odżywczy napój.

Otóż ten oryginalny w smaku i aromacie napój wykonano z młodych pokrzyw, młodych liści mniszka lekarskiego z dodatkiem miodu, plasterków cytryny oraz orzeźwiającej mięty...

Przepis na pożywny napój z pokrzyw jest łatwy do wykonania. Warto pamiętać, że najwięcej wartości odżywczych ma pokrzywa majowa, dlatego właśnie w maju warto zwrócić na nią uwagę. Warto też wiedzieć, że pokrzywa nazywana jest magicznym ziołem o wielkiej mocy uzdrawiającej oraz przywracającej równowagę organizmowi (zwłaszcza po zimie). Czynne substancje z pokrzywy działają oczyszczająco, uwalniając organizm ze złogów toksyn. Czytaj więcej

Mlecz ma znowu niesamowite działanie przy chorobach wątroby, skóry a także przy cukrzycy. Przypisuje mu się także właściwości uspokajające.

Zachęcamy zatem do przygotowania tego niecodziennego napoju. Jest on na pewno zdrowszy niż gotowe napoje ze sklepu...

Na zdrowie!

Składniki:

10 dag młodych pokrzyw (2 garście)
10 dag młodych liści mniszka lekarskiego (2 garście)
1 litr wody (mineralnej niegazowanej)
2 łyżki miodu z mniszka
2 plasterki cytryny
1 gałązka mięty

Sposób wykonania:

Młode pokrzywy i liście mniszka dokładnie opłukać i osuszyć. Następnie przełożyć do dużego dzbanka. Wlać wodę mineralną niegazowaną i odstawić na około 2 godziny.

Następnie przecedzić. Dodać miód z mniszka (może być inny) i dokładnie rozmieszać. Na koniec dodać plasterki cytryny (umytej i sparzonej) oraz opłukaną gałązkę mięty. Schłodzić przed podaniem na stół.

Na zdrowie!

Dodane przez Dorota w dniu
5 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Czyli wyszło ślicznie :) Cieszę się bardzo :) Również serdecznie pozdrawiam :)
Bartosz [2013-05-20 15:23:09]
Tak błąd ;) pisałam co innego, a wyszło co innego - wcale się nie gniewam, wręcz przeciwnie, bo przepis mam poprawiony i dowiedziałam się jak smaży się cytrusy i że w ogóle się je smaży :) Ciekawy sposób - trzeba będzie wypróbować - teraz sezon letni przed nami to takie plasterki super się sprawdzą jako dekoracja do deserów, może nawet do pucharków z lodami, napojów, drinków - fajna sprawa - dziękuję bardzo i pozdrawiam :)
Dorota [2013-05-20 14:45:28]
Aaaa, czyli to błąd :)) A to przepraszam, nie miałem zamiaru Pani poprawiać :) Skądinąd pogrzebałem troszkę i można smażyć cytrynkę, pomarańcza czy grejpfruta, a raczej piec :) wyśmienite jako dodatek np. do kaczki, albo deserów :) cieniutkie plasterki kładziemy na blasze, na pergaminie, posypujemy cukrem i takie cudo ląduje w piekarniku na 2 godziny w 100 stopniach :) wychodzą piękne cytrusowe chipsy :) wyglądają ślicznie :)
Bartosz [2013-05-20 11:46:45]
Dzięki, już poprawiam w przepisie ;)
Dorota [2013-05-20 10:36:07]
Ciekawy napój, ale jak się smaży cytrynę? :) Nigdy tego nie robiłem :)
Bartosz [2013-05-19 13:35:50]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.