Przepisy Extra

Torcik budyniowy z sucharków

Składniki:

29 dag sucharków (1 opakowanie)
ok. 1 szklanka mleka
Masa budyniowa:
750 ml mleka
2 budynie waniliowe
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki cukru waniliowego
20 dag masła
Polewa czekoladowa z orzechami:
10 dag czekolady mlecznej (z orzechami laskowymi)
5 dag gorzkiej czekolady (90%)
7 łyżek mleka
1 łyżka masła

Sposób wykonania:

500 ml mleka wlać do garnka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budynie waniliowe, mąką ziemniaczaną, mąkę pszenną i cukier waniliowy. Całość dokładnie razem wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Zagotować, cały czas mieszając i chwilkę jeszcze razem pogotować. Do gorącej masy dodać masło i dokładnie razem rozmieszać (łyżką lub mikserem), aby masa się połączyła.

Do talerza wlać mleko, maczać w nim sucharki (z dwóch stron, ale bardzo krótko) i ułożyć na dnie średniej wielkości tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć 7 łyżek gorącej masy budyniowej i rozsmarować, potem kolejną warstwę sucharków maczanych w mleku, znowu 7 łyżek masy budyniowej, i tak do wykończenia składników. Na górze rozłożyć pozostałe sucharki i pozostałą masę budyniową. Całość włożyć do lodówki na 24 godziny.

Czekolady połamać na kawałki i przełożyć na patelnię. Dodać mleko i masło. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gdy polewa lekko ostygnie, rozsmarować na górze torcika i odstawić na kilka godzin.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.