500 ml mleka wlać do garnka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budynie waniliowe, mąką ziemniaczaną, mąkę pszenną i cukier waniliowy. Całość dokładnie razem wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Zagotować, cały czas mieszając i chwilkę jeszcze razem pogotować. Do gorącej masy dodać masło i dokładnie razem rozmieszać (łyżką lub mikserem), aby masa się połączyła.
Do talerza wlać mleko, maczać w nim sucharki (z dwóch stron, ale bardzo krótko) i ułożyć na dnie średniej wielkości tortownicy o średnicy 24-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć 7 łyżek gorącej masy budyniowej i rozsmarować, potem kolejną warstwę sucharków maczanych w mleku, znowu 7 łyżek masy budyniowej, i tak do wykończenia składników. Na górze rozłożyć pozostałe sucharki i pozostałą masę budyniową. Całość włożyć do lodówki na 24 godziny.
Czekolady połamać na kawałki i przełożyć na patelnię. Dodać mleko i masło. Podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Gdy polewa lekko ostygnie, rozsmarować na górze torcika i odstawić na kilka godzin.
Smacznego.