Przepisy Extra

Zakwas z czerwonych buraków

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a więc to już ostatni dzwonek na domowy zakwas z czerwonych buraków ;)

Tylko domowy zakwas z buraków stoi na straży smaku prawdziwego, wigilijnego barszczu... Dodaje się go na sam koniec do gorącego barszczu i już się dalej nie gotuje.

Oczywiście, zawsze można pójść na skróty i kupić gotowy zakwas lub ugotować barszcz zaprawiony octem, bądź cytryną, ale nic nie zastąpi prawdziwych kiszonych buraków...

Zakwas z buraków ma wiele cennych właściwości zdrowotnych, tak jak każda kiszonka wykonana w domu w tradycyjny sposób. Czytaj więcej

Jest bezcennym napojem zdrowotnym i naturalnym probiotykiem! Wspaniale oczyszcza i wzmacnia krew. Polecany jest przy przeziębieniach, ogólnym osłabieniu oraz anemii. Zalecany jest po leczeniu antybiotykami.

Dodaje siły i energii, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu. Przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii i wspomaga pracę wątroby oraz nerek. Świetnie odkwasza organizm i poprawia jego odporność.

Dlatego warto o nim pamiętać przez cały rok :)

Składniki:

500 ml wody
½ łyżeczki soli (himalajskiej)
½ łyżeczki cukru trzcinowego
50 dag czerwonych buraków (waga po obraniu)
3 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
kminek (mielony)
½ szklanki wody z kiszonych ogórków

Sposób wykonania:

Do garnka wlać wodę, dodać sól himalajską i cukier trzcinowy. Razem wymieszać, zagotować i ostudzić.

Czerwone buraki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (najlepiej mechanicznie). Do buraczków dodać szczyptę mielonego kminku i razem wymieszać. Czosnek obrać z łusek, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.

Duży słój (około 1,5 litra) umyć i wyparzyć. Przełożyć do niego czerwone buraki z czosnkiem. Dodać listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Zalać ostudzoną wodą i wlać wodę z kiszonych ogórków. Całość ubić ręką w słoiku.

Słoik zakryć zakręcić i odłożyć na około 4-5 dni w ciepłe miejsce. Następnie gotowy zakwas buraczany przecedzić i przelać do wyparzonych małych słoiczków lub butelek. Zakręcić i przechowywać w lodówce do około 14 dni.

Zakwas wychodzi aromatyczny i jest bardzo zdrowy. Nadaje się do bezpośrednio picia jak również do wigilijnego barszczu. Do barszczu dodaje się go już na sam koniec gotowania.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.