Są pyszne, aromatyczne, chrupiące i do tego łatwe w przygotowaniu.
Pasują do wszystkiego, do rybki, do mięska, do maślanki, a nawet do samodzielnego chrupania - coś a'la frytki, tylko że zdrowsze ;)
Najlepiej zrobić je z podwójnej porcji, bo tak pieczone ziemniaki znikają w błyskawicznym tempie. Ledwo się człowiek odwróci, a już nie ma co nakładać na talerze... ;) :)
Polecam :)
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać, osuszyć i pokroić na cząstki (średniej wielkości ziemniaki na około 4 części). Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ziemniaki.
Do miseczki wsypać po szczypcie soli, wędzonej papryki w proszku, koperku, tymianku i czarnego pieprzu. Przyprawy razem wymieszać, przesypać do ziemniaków, polać oliwą z oliwek i całość razem wymieszać.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 °C.
Podawać na gorąco, np. do smażonych ryb, kotletów schabowych, mielonych lub serwować z maślanką.
Podane składniki wystarczą na około 3-4 porcje.
Smacznego.