Przepisy Extra

Zupa z kalarepy

Prosty przepis, łatwe i szybkie wykonanie - pięknie zapowiadająca się zupka - czego chcieć więcej?? ;)

Zupa z kalarepy

Składniki:

50 dag kalarepy (waga po obraniu)
30 dag ziemniaków (waga po obraniu)
5 dag marchwi (waga po obraniu)
5 dag pora
1 ½ litra bulionu
1 listek laurowy
sól
pieprz ziołowy
1 ½ łyżki masła
1 ½ łyżki mąki pszennej
kurkuma
gałka muszkatołowa
koperek (może być mrożony)

Sposób wykonania:

Kalarepę, ziemniaki i marchewkę obrać ze skórki, opłukać i pokroić - kalarepę z ziemniakami w kostkę, a marchewkę w plasterki. Por opłukać i pokroić w półplasterki.

Wszystkie warzywa przełożyć do gorącego bulionu. Dodać listek laurowy, szczyptę soli, pieprzu ziołowego i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut.

Na małej patelni roztopić masło, wsypać mąkę pszenną i mieszając zagotować, następnie powoli dolewać chochelką zupę (1-2 chochelki) i zagotować. Na koniec całą zawartość patelni wlać do zupy, dokładnie rozmieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Dodać szczyptę kurkumy, gałki muszkatołowej i koperek. Całość razem wymieszać i podawać na gorąco.

Podane składniki wystarczą na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.