Przepisy Extra

Zupa mleczna z dynią i zacierką

Składniki:

Zacierka:
ok. ½ szklanki mąki pszennej
1 jajko
sól
Zupa mleczna z dynią:
1 litr mleka
70 dag dyni (waga po obraniu)
cukier
sól

Sposób wykonania:

Do mąki pszennej wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść twarde ciasto. Do garnka wlać 1 litr mleka i zagotować. Zacierkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka (ja tarłam nad garnkiem, prosto do gotującego się na małym ogniu mleka i od czasu do czasu mieszałam, aby zacierka się nie posklejała). Na koniec razem wymieszać i gotować przez około 3 minuty na małym ogniu.

Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć do garnka, zalać ½ litra wody, ugotować do miękkości i zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec przełożyć do gotującego się mleka z zacierką. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku cukrem i ewentualnie solą.

Zupka idealna na rozgrzewające śniadanie lub kolację zwłaszcza w zimne jesienne i zimowe dni.

Podane składniki wystarcza na około 7 porcji.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
2 opinie | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Cieszę się bardzo, że smakowała :) Dla mnie też była pycha :) Pozdrawiam serdecznie :)
Dorota [2015-09-10 00:18:54]
pycha.polecam
Aneczka1 [2015-09-09 21:40:40]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.