Do mąki pszennej wbić jajko, dodać szczyptę soli i zagnieść twarde ciasto. Do garnka wlać 1 litr mleka i zagotować. Zacierkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka (ja tarłam nad garnkiem, prosto do gotującego się na małym ogniu mleka i od czasu do czasu mieszałam, aby zacierka się nie posklejała). Na koniec razem wymieszać i gotować przez około 3 minuty na małym ogniu.
Dynię obrać ze skórki, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Następnie przełożyć do garnka, zalać ½ litra wody, ugotować do miękkości i zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec przełożyć do gotującego się mleka z zacierką. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, przyprawić do smaku cukrem i ewentualnie solą.
Zupka idealna na rozgrzewające śniadanie lub kolację zwłaszcza w zimne jesienne i zimowe dni.
Podane składniki wystarcza na około 7 porcji.
Smacznego.