Arbuz - smaczny pogromca pragnienia

Lato... stragany uginają się od rozmaitych warzyw i owoców... do wyboru, do koloru... Jednym z wakacyjnych owoców jest arbuz, niezastąpiony podczas letnich upałów, ponieważ świetnie gasi pragnienie i orzeźwia. Jakie są inne zalety arbuza? Sprawdźmy...

Arbuz (inaczej kawon) jest rośliną z rodziny dyniowatych. W 92% składa się z wody, nie posiada jednak zbyt wielu wartości odżywczych. W śladowych ilościach zawiera witaminy: A, C, B1 i B2 oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo.

Arbuz jest smaczną i orzeźwiającą przekąską również dla osób skrupulatnie liczących kalorie. 100 gram owocu zawiera 30 kalorii. Arbuz dzięki zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego jest orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie w upalne dni.

Jest bogatym źródłem likopenu, przeciwutleniacza chroniącego organizm przed chorobami układu krwionośnego i chorobami nowotworowymi. Pozytywne działanie potwierdzono w przypadku raka prostaty, trzustki, szyjki macicy i przewody pokarmowego.

Właściwości lecznicze i upiększające:

  • jest małokaloryczny;
  • poprawia przemianę materii;
  • korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego;
  • jest moczopędny;
  • oczyszcza organizm z toksyn;
  • tonizuje skórę;
  • działa przeciwzmarszczkowo;
  • jest pomocny w leczeniu zajadów;
  • zapobiega chorobom nowotworowym.
  • Arbuzowa pielęgnacja twarzy

    Arbuz jest owocem wszechstronnym i pomocnym w pozbyciu się wielu problemów z cerą. Nadaje się zarówno do skóry suchej, zmęczonej, jak i tłustej i trądzikowej. Bowiem doskonale nawilża i uelastycznia skórę, rozświetla, a także tonizuje i zmniejsza pory.

    Arbuz ma też właściwości odmładzające i przeciwzmarszczkowe. Zawarty w nim likopen, oprócz wspomnianych już właściwości, chroni skórę przed wolnymi rodnikami.

    Domowa maseczka z arbuza

    W domowym zaciszu można przygotować arbuzowa maseczka do twarzy dla cery przetłuszczającej się. Wystarczy wycisnąć sok z kawałka arbuza, przetrzeć nim twarz, a po 20 minutach zmyć letnią wodą.

    Sposoby na arbuza...

    Arbuz jest doskonałą formą przekąski, sprawdza się także jako orzeźwiający składnik sałatek, nie tylko owocowych, można z niego przygotowywać przetwory, sorbety i inne desery... świetnie smakuje także w drinkach. Wystarczy usunąć pestki, zmiksować miąższ, mocno schłodzić i dodać ulubiony trunek (np. wino vermouth, rum lub czystą wódkę). Proporcje – według własnego gustu :)

    Jak wybrać dojrzałego arbuza?

    Jeśli zamierzamy kupić arbuza w całości najlepszą metodą, aby sprawdzić czy owoc jest już w pełni dojrzały jest pukanie w jego skórkę. Dojrzały powinien wydawać pusty dźwięk. Są także inne sposoby... Owoc musi być twardy na całej powierzchni, o jednolitej barwie, bez wyróżniających się pasków.

    Warto pamiętać, że rozkrojonego arbuza nie można przechowywać zbyt długo.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-06-29]
    Ocena:
    Brak głosów.
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter

    Szukasz kulinarnych inspiracji? Zapisz się na newsletter smaczny.pl aby co kilka dni otrzymać od nas porcję ciekawych przepisów i porad.

    Newsletter jest i będzie bezpłatny. Nikomu nie przekazujemy Twojego adresu email. Będzie on użyty tylko i wyłącznie do wysyłki maili ze smaczny.pl.

    Progmid 2003 - 2023. Wszystkie prawa zastrzeżone.