Arbuz (inaczej kawon) jest rośliną z rodziny dyniowatych. W 92% składa się z wody, nie posiada jednak zbyt wielu wartości odżywczych. W śladowych ilościach zawiera witaminy: A, C, B1 i B2 oraz sole mineralne: potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo.
Arbuz jest smaczną i orzeźwiającą przekąską również dla osób skrupulatnie liczących kalorie. 100 gram owocu zawiera 30 kalorii. Arbuz dzięki zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego jest orzeźwiający i doskonale gasi pragnienie w upalne dni.
Jest bogatym źródłem likopenu, przeciwutleniacza chroniącego organizm przed chorobami układu krwionośnego i chorobami nowotworowymi. Pozytywne działanie potwierdzono w przypadku raka prostaty, trzustki, szyjki macicy i przewody pokarmowego.
Właściwości lecznicze i upiększające:
Arbuzowa pielęgnacja twarzy
Arbuz jest owocem wszechstronnym i pomocnym w pozbyciu się wielu problemów z cerą. Nadaje się zarówno do skóry suchej, zmęczonej, jak i tłustej i trądzikowej. Bowiem doskonale nawilża i uelastycznia skórę, rozświetla, a także tonizuje i zmniejsza pory.
Arbuz ma też właściwości odmładzające i przeciwzmarszczkowe. Zawarty w nim likopen, oprócz wspomnianych już właściwości, chroni skórę przed wolnymi rodnikami.
Domowa maseczka z arbuza
W domowym zaciszu można przygotować arbuzowa maseczka do twarzy dla cery przetłuszczającej się. Wystarczy wycisnąć sok z kawałka arbuza, przetrzeć nim twarz, a po 20 minutach zmyć letnią wodą.
Sposoby na arbuza...
Arbuz jest doskonałą formą przekąski, sprawdza się także jako orzeźwiający składnik sałatek, nie tylko owocowych, można z niego przygotowywać przetwory, sorbety i inne desery... świetnie smakuje także w drinkach. Wystarczy usunąć pestki, zmiksować miąższ, mocno schłodzić i dodać ulubiony trunek (np. wino vermouth, rum lub czystą wódkę). Proporcje – według własnego gustu :)
Jak wybrać dojrzałego arbuza?
Jeśli zamierzamy kupić arbuza w całości najlepszą metodą, aby sprawdzić czy owoc jest już w pełni dojrzały jest pukanie w jego skórkę. Dojrzały powinien wydawać pusty dźwięk. Są także inne sposoby... Owoc musi być twardy na całej powierzchni, o jednolitej barwie, bez wyróżniających się pasków.
Warto pamiętać, że rozkrojonego arbuza nie można przechowywać zbyt długo.