Banany mają wysoką wartość odżywczą, zawierają m. in. błonnik, witaminy z grupy B, witaminę C, niacynę, miedź, cynk, selen, fluor, mangan, jod, potas, wapń, fosfor, żelazo i sód. 100 gram bananów zawiera około 90 kalorii.
Właściwości lecznicze bananów:
Do najlepszych bananów na świecie zaliczane są banany z Ekwadoru. Na ogromnych plantacjach dojrzewa miesięcznie kilkadziesiąt milionów owoców, a jedna kiść bananów na palmie może ważyć nawet do 80 kg. Zrywa się zielone banany, pakuje w kartony i wysyła na cały świat. Już po rozładowaniu trafiają do dojrzewalni, gdzie nabierają znanych nam kolorów i walorów smakowych.
Warto kupować banany lekko dojrzałe o suchej skórce. Czubek banana przed zjedzeniem należy odciąć nożem i wyrzucić. Owoce te spożywa się przeważnie na surowo, ale stanowią też doskonały dodatek do płatków śniadaniowych, jogurtów, kisieli, deserów, ciast i sałatek. Ostatnio popularne są nawet banany z grilla. Zmiksowane są świetnym dodatkiem do koktajli i drinków. Idealnie nadają się również do dekoracji ciast i tortów. Banany polane czekoladą smakują wręcz doskonale.
Łatwo jest się na nie skusić, bo są pyszne, łagodne, lekkostrawne, pożywne, no i... zdrowe. Idealnie nadają się do zjedzenia dla małego dziecka, które może je ugryźć nawet bezzębnymi dziąsłami. Dodatkową zaletą tych owoców jest to, że mają swoje naturalne opakowanie. Dzięki czemu są świetną przekąską, którą można zabrać do pracy, na spacer i w podróż. Banany pozwalają błyskawicznie uzupełnić straty mineralne powstałe na skutek wysiłku fizycznego, dlatego zalecane są też sportowcom, którzy mogą po nie sięgać np. podczas przerwy w meczu bądź tuż przed przystąpieniem do rozgrywek. Banany zalecane są też przy rozwolnieniu czy po przebytych chorobach, np. po zatruciu pokarmowych, kiedy zapasy składników mineralnych powinny zostać uzupełnione. Jednak jedzone w nadmiarze mogą powodować zaparcia. Banany powinny też jeść przyszłe mamy, gdyż owoce te są jednym z najlepszych źródeł kwasu foliowego, który zapobiega uszkodzeniom systemu nerwowego płodu oraz ma pozytywny wpływ na jego wagę i rozwój.
Jedzenie bananów, przynajmniej raz w tygodniu zmniejsza ryzyko zawału serca. Osobom narażonym na stres i pesymistom zaleca się jeść banany niemal codziennie. Banany zwierają serotoninę, tzw. hamujący przekaźnik nerwowy, który obniża aktywność nerwową. Dzięki niemu banany mają właściwości uspokajające, warto spożywać je wieczorem. Banany zawierają również tryptofan, zwany hormonem szczęścia. Owoce te sprawiają, że czujemy się szczęśliwsi i pogodniejsi. Pozwalają optymistycznym okiem spojrzeć na życie. Dobry humor i nastrój ma ogromny wpływ na naszą psychikę, co pomaga radzić sobie ze stresem, zwiększa umiejętność rozwiązywania konfliktów oraz stymuluje rozwój zdolności twórczych. Zwiększa poczucie własnej wartości i pozytywne nastawienie do siebie.
Banany zawierają dużo węglowodanów, a przy tym nie ma w nich tłuszczu, więc z powodzeniem zastępują słodycze. Zamiast czekolady warto zjeść banana. Zapewniają szybki zastrzyk energii, i dlatego stanowią doskonała przekąskę dla osób mających większe zapotrzebowanie energetyczne, np. będą zdawać egzamin lub czeka ich trudna rozmowa w pracy. Dają poczucie sytości i ograniczają spożycie przez nas innych, bardziej tuczących pokarmów.
Z bananów można zrobić również bananowe maseczki:
Banany odgrywają bardzo ważna rolę w prawidłowym odżywianiu i stymulują wiele funkcji życiowych. Dostarczają nam mnóstwo zdrowego pożywienia, które powoduje, że czujemy się lepiej i optymistycznie patrzymy na świat. Dla naszego organizmu stanowią źródło uśmiechu, szczęścia, spokoju i piękna. Kolejną ich zaletą jest to, że są bardzo tanie i smaczne. Jedzmy, więc banany na zdrowie...