Bazylia i jej światowa kariera w kuchni

Bazylia przywędrowała do Polski w XVI wieku, ale jej historia jest znacznie dłuższa i sięga czasów starożytnych. Wtedy to znalazła zastosowanie jako roślina lecznicza, a także przypisywano jej właściwości magiczne. Nazywano ją nawet małym cudem świata. Dziś aromatyczna bazylia jest przyprawą powszechnie znaną i lubianą, która nadaje niepowtarzalnego charakteru i smaku wielu potrawom.

Właściwości lecznicze

Bazylia znana była już w starożytności. Stosowano ją wówczas jako roślinę leczniczą, a nawet przypisywano jej właściwości magiczne. W przeszłości nazywano ją nawet małym cudem świata. O zbawiennych właściwościach bazylii pisał Hipokrates, który twierdził, że wpływa na dobry nastrój i łagodzi objawy przejedzenia. Jak się okazało - miał wiele racji.

Bazylia zawiera aktywne olejki eteryczne, sole mineralne (wapń, magnez, żelazo, potas) oraz witaminy A, C i B5.

Dzięki temu posiada liczne właściwości lecznicze m.in.:

  • wspomaga trawienie;
  • pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci;
  • usuwa nagromadzone w organizmie toksyny;
  • łagodzi skurcze żołądka, wzdęcia, kolkę i niestrawność;
  • działa uspokajająco;
  • wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne;
  • ma działanie lekko moczopędne.
  • Napary z bazylii podaje się przy zaburzeniach pracy żołądka, wątroby i jelit. Olejek eteryczny wykorzystuje się natomiast do kąpieli i masażu w stanach zmęczenia i wyczerpania nerwowego.

    Światowa kariera w kuchni

    Bazylia to popularna przyprawa kuchni włoskiej. Ma charakterystyczny korzenny, nieco cytrusowy zapach i lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak. W kuchni wykorzystywać można zarówno świeże, jak i suszone listki bazylii. Zebrane liście suszy się w przewiewnych pomieszczeniach w temperaturze 30-35 stopni Celsjusza. Wysuszoną i rozdrobnioną bazylię dodaje się do wielu potraw.

    Bardzo dobrze komponuje się z warzywami - pomidorami, kapustą, cukinią, szpinakiem, fasolą i grochem. Jest także doskonałą przyprawą do zup, sosów (zwłaszcza pomidorowych), marynat, potraw z ryb, drobiu i wieprzowiny, twarogów, omletów, a także masła ziołowego. Dobrze sprawdza się jako dodatek do rozmaitych sałatek, zapiekanek i dań jednogarnkowych.

    Bazylia szczególnie dobrze harmonizuje z czosnkiem, cebulą, szałwią i estragonem. Należy pamiętać, aby dodawać ją w ostatnim etapie przyrządzania potrawy.

    Ze świeżych listków bazylii można przygotować:

  • pesto, czyli sos na bazie świeżych listków bazylii z dodatkiem czosnku, oliwy z oliwek, parmezanu i orzeszków piniowych. Pesto można dodawać do makaronów, sałatek, drobiowych roladek lub używać jako dip;
  • olej bazyliowy - listki wystarczy zalać olejem słonecznikowym i odstawić na 1-2 tygodnie. Aby wzmocnić smak można delikatnie podgrzać olej lub posiekać listki bazylii. Olej bazyliowy jest świetnym dodatkiem do sosów, sałatek i surówek;
  • ocet bazyliowy można uzyskać zalewając rozgniecione listki bazylii ciepłym (ale nie gorącym) octem winnym. Ocet należy odstawić na 2 tygodnie w zamkniętym słoju. Można dodawać go do marynat, sosów i sałatek.
  • Bazylię stosuje się także do wyrobu domowych nalewek i likierów. Ponadto świeże listki mogą posłużyć jako dekoracja dań z ryżu i makaronu.

    Jak przechowywać bazylię?

    Najłatwiejszym sposobem przedłużenia trwałości listków bazylii jest po prostu ich zamrożenie. Można je także konserwować, w naczyniach porcelanowych lub kamionkowych, zasypując warstwą soli. Suszoną bazylię należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku.

    Kupując bazylię w doniczce powinniśmy zwrócić uwagę na jej liście. Nie mogą być przywiędnięta ani znajdować się na nich ciemne plamy. Listki powinny być zdrowe, jędrne i mieć głęboki, zielony kolor. Należy pamiętać, aby bazylię regularnie podlewać.

    Co ciekawe, świeża bazylia skutecznie odstrasza komary. To kolejny powód, aby doniczka z tą rośliną zagościła na naszych kuchennych parapetach.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-04-23]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.