Właściwości lecznicze
Bazylia znana była już w starożytności. Stosowano ją wówczas jako roślinę leczniczą, a nawet przypisywano jej właściwości magiczne. W przeszłości nazywano ją nawet małym cudem świata. O zbawiennych właściwościach bazylii pisał Hipokrates, który twierdził, że wpływa na dobry nastrój i łagodzi objawy przejedzenia. Jak się okazało - miał wiele racji.
Bazylia zawiera aktywne olejki eteryczne, sole mineralne (wapń, magnez, żelazo, potas) oraz witaminy A, C i B5.
Dzięki temu posiada liczne właściwości lecznicze m.in.:
Napary z bazylii podaje się przy zaburzeniach pracy żołądka, wątroby i jelit. Olejek eteryczny wykorzystuje się natomiast do kąpieli i masażu w stanach zmęczenia i wyczerpania nerwowego.
Światowa kariera w kuchni
Bazylia to popularna przyprawa kuchni włoskiej. Ma charakterystyczny korzenny, nieco cytrusowy zapach i lekko kwaskowaty, orzeźwiający smak. W kuchni wykorzystywać można zarówno świeże, jak i suszone listki bazylii. Zebrane liście suszy się w przewiewnych pomieszczeniach w temperaturze 30-35 stopni Celsjusza. Wysuszoną i rozdrobnioną bazylię dodaje się do wielu potraw.
Bardzo dobrze komponuje się z warzywami - pomidorami, kapustą, cukinią, szpinakiem, fasolą i grochem. Jest także doskonałą przyprawą do zup, sosów (zwłaszcza pomidorowych), marynat, potraw z ryb, drobiu i wieprzowiny, twarogów, omletów, a także masła ziołowego. Dobrze sprawdza się jako dodatek do rozmaitych sałatek, zapiekanek i dań jednogarnkowych.
Bazylia szczególnie dobrze harmonizuje z czosnkiem, cebulą, szałwią i estragonem. Należy pamiętać, aby dodawać ją w ostatnim etapie przyrządzania potrawy.
Ze świeżych listków bazylii można przygotować:
Bazylię stosuje się także do wyrobu domowych nalewek i likierów. Ponadto świeże listki mogą posłużyć jako dekoracja dań z ryżu i makaronu.
Jak przechowywać bazylię?
Najłatwiejszym sposobem przedłużenia trwałości listków bazylii jest po prostu ich zamrożenie. Można je także konserwować, w naczyniach porcelanowych lub kamionkowych, zasypując warstwą soli. Suszoną bazylię należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w szczelnym pojemniku.
Kupując bazylię w doniczce powinniśmy zwrócić uwagę na jej liście. Nie mogą być przywiędnięta ani znajdować się na nich ciemne plamy. Listki powinny być zdrowe, jędrne i mieć głęboki, zielony kolor. Należy pamiętać, aby bazylię regularnie podlewać.
Co ciekawe, świeża bazylia skutecznie odstrasza komary. To kolejny powód, aby doniczka z tą rośliną zagościła na naszych kuchennych parapetach.