Istnieje kilka rodzajów blatów kuchennych biorąc pod uwagę materiał, z jakiego są one wykonane. Spotyka się blaty: laminowane, kamienne, drewniane, lakierowane, kompozytowe, blaty wykonane z płytek ceramicznych oraz oryginalne blaty inox. Każdy materiał odznacza się swoimi właściwościami, ma zalety i wady.
Blaty laminowane
Blaty te są odporne na zaplamienia, zarysowania oraz uderzenia. Nie są również wrażliwe na wodę, kwasy i zasady. Poza tym łatwo utrzymać je w czystości. Na rynku istnieje duży wybór tych blatów przy stosunkowo niewysokiej cenie. Wadą tego typu blatów jest ograniczona kolorystyka oraz widoczne łączenia.
Blaty kamienne
Blaty te są niezwykle oryginalne, efektowne i kojarzą się z luksusem, toteż ich cena jest dość wysoka. Zaletą kamiennych blatów jest duża odporność na uderzenia, zarysowania i wysoką temperaturę. Łatwo utrzymać je w czystości, jednak niektóre gatunki kamienia przyjmują zaplamienia. Ograniczona kolorystyka.
Blaty drewniane
Blaty drewniane nadają przyjazny i naturalny charakter naszym kuchniom, przy zastosowaniu odpowiedniego drewna mogą być wodoodporne, trwałe i odporne na wysoką temperaturę. Nie są też bardzo drogie. Musisz jednak pamiętać, że blat taki nie jest zbyt odporny na uderzenia, zaplamienia, może nawet przyjąć nieprzyjemny zapach produktów spożywczych. Poza tym oferta kolorystyczna jest mocno ograniczona.
Blaty lakierowane
W przeciwieństwie do poprzednich, nie ma tu ograniczeń kolorystycznych, jednakże blaty te nie są tak odporne na zarysowania, uderzenia i wysoką temperaturę, a ich cena jest stosunkowo wysoka.
Blaty kompozytowe
Mają bardzo wiele zalet i tylko jedną wadę - wysoką cenę :) Prócz bardzo dużej odporności na uderzenia, zarysowania itd., w przeciwieństwie do większości innych materiałów dają możliwość uzyskania każdego kształtu, bezspoinowych połączeń i wykończeń np. komór zlewu, a ponadto występują w bardzo szerokiej gamie kolorystycznej.
Blaty z płytek ceramicznych
Choć mają wiele zalet, bo są oryginalne, odporne na uderzenia, zarysowania, wysoką temperaturę oraz wodę, a ponadto są stosunkowo tanie, to jednak nie nadają się do każdego rodzaju kuchni, najlepiej pasują do wnętrz rustykalnych. Poza tym niełatwo utrzymać je w czystości.
Blaty inox
Blaty inox (ze stali nierdzewnej) to świetny i oryginalny materiał do nowoczesnych kuchni, podobnie jednak, jak blaty kompozytowe, przy wielu zaletach, podstawową ich wadą jest wysoka cena. Są to blaty trwałe i łatwe w użytkowaniu, nie plamiące się, a przy tym bardzo odporne na uderzenia, wodę, wysoką temperaturę itp.