Silikon coraz częściej zastępuje stosowane w kuchni akcesoria i narzędzia wykonane z metali. Oczywiście silikon do zastosowań spożywczych w kuchni musi mieć odpowiednie właściwości poparte wymaganymi certyfikatami, potwierdzającymi możliwość stykania się z artykułami spożywczymi.
Właściwości silikonu
Silikon z którego wykonywane są naczynia kuchenne lub ich elementy charakteryzuje się:
Stopień w jakim silikon spełnia powyższe warunki zależy od producenta i może się różnić, tak więc dokonując zakupu należy zwrócić uwagę na charakterystykę zamieszczoną na opakowaniu produktu.
Zapewne im lepsze właściwości, tym cena wyższa. Warto kierować się również renomą producenta.
Obecnie najbardziej cenione wyroby wykonywane są z tzw. silikonu platynowego. Silikon z dodatkiem platyny jest bardziej odporny na temperatury oraz ma dobre właściwości mechaniczne, a tym samym jest trwalszy.
Odporność na temperaturę
Silikon odporny jest zarówno na niskie, jak i wysokie temperatury.
Nie wolno używać sprzętu poza zakresem temperatur podanych przez producenta. Dotyczy to głównie górnej granicznej temperatury w czasie pieczenia.
Naczyń można używać w piekarnikach elektrycznych i gazowych, kuchenkach mikrofalowych oraz lodówkach i zamrażarkach.
Działanie bezpośrednio otwartym ogniem np. z palnika gazowego na naczynie, gdzie na pewno panuje temperatura powyżej dopuszczalnej, może spowodować zniszczenie naczynia.
Dlatego naczynie w piekarniku gazowym należy umieścić w górnej części na blaszce, która stanowić będzie barierę dla płomienia palnika. Nie powinno się rozgrzewać pustego naczynia.
Zakres stosowania
Naczynia silikonowe nadają się doskonale do przygotowywania różnych potraw, zarówno gorących, jak również zimnych.
Można w nich piec ciasta, mięsa, zapiekanki, pizze, a także odgrzewać potrawy w piekarnikach i kuchenkach mikrofalowych.
Duże możliwości dają silikonowe naczynia żaroodporne, w których można gotować i piec mięsa, ryby, a także owoce.
Naczynia takie są bardzo wygodne w użyciu, trwałe i co jest niezwykle istotne w trakcie przygotowania potraw można je hermetycznie zamknąć.
W formach silikonowych świetnie wychodzą również potrawy na zimno: lody, galaretki i budynie.
Dlaczego warto używać naczyń silikonowych
Silikon posiada szereg właściwości, które sprawiają, że jego stosowanie w kuchni jest wygodne, zdrowe i ekonomiczne.
Nieprzywierający materiał powoduje, że nie ma potrzeby używania środków do smarowania. Smarowanie następuje jak gdyby automatycznie, ponieważ w czasie przygotowywania potraw, zwykle wydzielają one odpowiednią, wystarczającą ilość tłuszczu, która zabezpiecza przed przywieraniem do ścianki formy.
W przypadku przygotowywania potrawy bez tłuszczu można delikatnie natłuścić powierzchnię naczynia niewielką ilością oleju.
Silikon zupełnie nie wpływa na smak oraz zapach przygotowywanej potrawy ponieważ nie posiada smaku ani zapachu. Co więcej nie przejmuje smaku i zapachu od potraw, które są w nim przygotowywane, tak więc następna potrawa przygotowywana w naczyniu, nie przejmie cech swojej poprzedniczki.
Podczas pieczenia silikon nie wydziela żadnych szkodliwych związków, jego używanie jest całkowicie bezpieczne.
Doskonałe zachowanie kształtów, niekiedy bardzo skomplikowanych wypieków gwarantują zwłaszcza silikonowe formy elastyczne, które można przy wyjmowaniu wypieku wywinąć na lewą stronę, co zdecydowanie ułatwia wyjęcie i zabezpiecza przed uszkodzeniem gotowego wypieku.
Sposób przewodzenia ciepła przez formy silikonowe ułatwia równomierne rozprowadzenie ciepła przez przygotowywaną potrawę. Dzięki temu czas przygotowania potrawy jest krótszy i występują oszczędności energii.
Do wyjmowania naczynia z rozgrzanego piekarnika lub kuchenki mikrofalowej stosować rękawice ochronne.
Łatwość utrzymania w czystości i przechowywania
Formy i naczynia silikonowe nadają się do mycia w zmywarkach.
Są odporne na mycie i polewanie nawet bardzo gorącą wodą.
Ponieważ, rzadko cokolwiek do nich przywiera są bardzo łatwe do utrzymania w czystości. Jeżeli jednak coś przyklei się to wystarczy zamoczyć formę w ciepłej wodzie.
Do ręcznego mycia używać tylko miękkich ścierek lub gąbek.
Przechowywanie, zwłaszcza form elastycznych jest również proste. Wystarczy je zwinąć i zabezpieczyć przed samoczynnym rozwinięciem. Po usunięciu zabezpieczenia forma powróci do poprzedniego kształtu.
Czego nie robić?
Silikon jest materiałem miękkim, dlatego bardzo łatwo można go uszkodzić mechanicznie.
Nie wolno używać do mycia twardych czy ostrych lub szorstkich myjek.
Również używanie noży w celu wyjęcia potrawy może doprowadzić do przecięcia formy lub naczynia.
Krojenie ciasta należy przeprowadzić dopiero po wyjęciu go z formy.
Nie zaleca się stosowania do mycia detergentów. Jeżeli jednak użyto środka chemicznego do mycia naczynia, to powinno się natłuścić go olejem.
Estetyka i wygląd
Tworzywo jakim jest silikon pozwala się łatwo formować, co w połączeniu z możliwością uzyskania dowolnego koloru daje praktycznie nieograniczone możliwości produkowania form i foremek, a także naczyń do pieczenia.
Należy dodać, że otrzymane w ten sposób wyroby zachowują swój pierwotny wygląd przez bardzo długi czas, ponieważ silikon odporny jest na starzenie.
Artykuł pochodzi z portalu info-kuchnia.pl