Cebula niezastąpiona w kuchni i pożyteczna dla zdrowia

Cebula jest podstawowym warzywem w naszej kuchni. Stanowi nieodzowny dodatek do zup, sałatek i surówek. Najbardziej skuteczna jest oczywiście cebula zjadana na surowo. Ma ona doskonałe właściwości odżywcze, a także lecznicze. Dodatkowo jej łupiny są doskonałym barwnikiem do wielkanocnych jajek.

Cebula jest znana od ponad 5000 lat. Jest ona jedną z najstarszych roślin warzywnych uprawianych przez człowieka. Istnieje wiele odmian cebuli różniących się wielkością, kolorem i smakiem. Cebule białe, żółte i czerwone o smaku łagodnym i ostrym. Uprawia się cebulę zwyczajną oraz cebule botaniczne: perłową, kartoflankę i wielopiętrową.

Cebula, warzywo o specyficznym smaku i aromacie zawiera wiele pożytecznych składników dla naszego zdrowia. Jej wartość kaloryczna jest bardzo mała, bo 100 gram surowej cebuli ma około 40 kalorii. Cebula wyśmienicie smakuje, leczy i barwi.

Zawiera dużo cennych substancji:

  • witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K;
  • węglowodany, białko, błonnik;
  • kwasy: foliowy i nikotynowy;
  • mikroelementy: wapń, żelazo, sód, siarkę, potas, miedź, magnez, cynk, selen, fosfor, jod i krzem.
  • Cebula, dzięki dużej zawartości cynku, zapobiega prostacie (przerostowi gruczołu krokowego). Dlatego w dużej ilości powinni ją jeść mężczyźni (głównie czterdziestolatki).

    Do właściwości leczniczych cebuli zalicza się:

  • przyśpiesza gojenie się ran;
  • wpływa dodatnio na pracę serca i wątroby;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • uspokaja nerwy;
  • chroni przed nowotworem (żołądka, odbytu, piersi, macicy, prostaty);
  • nie dopuszcza do tworzenia się skrzepów w naczyniach krwionośnych, a istniejące skrzepy rozpuszcza;
  • rozrzedza krew;
  • działa grzybobójczo i bakteriobójczo (niszczy także bakterie odporne na działanie antybiotyków);
  • powoduje spadek cukru we krwi (a więc polecana jest cukrzykom);
  • odkwasza organizm;
  • doskonale wpływa na włosy i cerę;
  • pobudza działanie wątroby;
  • wzmacnia kości i paznokcie;
  • jest pomocna przy przeziębieniach (np. syrop z cebuli jest znakomity na suchy kaszel);

  • zwalcza wirusy i bakterie;
  • pobudza apetyt;
  • stosowana jest jako środek przeciw robakom;
  • wpływa na budowę kości i wzmacnia je;
  • działa moczopędnie;
  • pobudza perystaltykę jelit;
  • działa przeciwmiażdżycowo;
  • pobudza tworzenie i wydalanie żółci;
  • usuwa nadmiar wody z organizmu;
  • niszczy robaki, zwłaszcza owsiki;
  • działa przeciw zaparciom;
  • eliminuje gazy i reguluje stolec.
  • Cebulę szczególnie zaleca się:

  • cierpiącym na reumatyzm i artretyzm;
  • przy zaburzeniach w oddawaniu moczu;
  • przy chorobach, którym towarzyszy opuchlizna;
  • chorym, u których występuje białko w moczu (albuminuria);
  • chorym, u których jest zwiększona zawartość mocznika we krwi (uremia);
  • chorym na marskość wątroby;
  • osobom otyłym.
  • Dla wielu osób zapach cebuli jest drażniący. Jednak i na to można coś poradzić, a mianowicie:

  • zapach cebuli ginie w kwaśnym środowisku. Dlatego do surówki, w której jest surowa cebula warto dodać sok z cytryny lub wodę z dodatkiem kwasku cytrynowego. A przy kuracji cebulowej warto codziennie wypijać szklankę kwaśnego soku owocowego np. z czarnej porzeczki;
  • cebulę pozbawimy ostrego smaku i zapachu, jeśli w całości włożymy ją na chwilę do wrzącej wody, a potem do zimnej;
  • ręce nie będą pachniały cebulą, jeśli przetrzemy je solą, a następnie umyjemy w chłodnej wodzie;
  • zapach cebuli z naczyń i noży usuniemy, jeśli zanurzymy je w osolonej wodzie;
  • osoby, które zjadły cebule i teraz drażni je zapach, który pozostał po cebuli, mogą żuć ziarenka palonej kawy lub zielonej natki pietruszki, to znacznie złagodzi ten cebulowy posmak.
  • Cebula doskonale nadaje się do kuchni i towarzyszy nam praktycznie we wszystkich potrawach. Służy głównie jako przyprawa do zup, sosów, sałatek i surówek. Jest dodatkiem do potraw mięsnych, do dań na bazie śledzi, jajek, kanapek, tart, faszerowania mięsem lub ryżem. Ostatnio dużą popularnością cieszą się zupy cebulowe i cebule z grilla. Wszystkim tym potrawom cebula nadaje głęboki smak i aromat.

    Cebula prawie w żadnej postaci nie traci wartości leczniczych, z wyjątkiem smażenia na smalcu bez pokrywki. Zarówno cebula surowa, gotowana (w zupie, rosole), smażona (na oleju) czy duszona zachowuje swoje cenne właściwości i nadal jest lekarstwem. Jednak nie ma to jak surowa cebula i to w takie formie powinno się ją zjadać najczęściej. Surową cebulę można zmiękczyć, wystarczy ją lekko posolić i pognieść widelcem lub palcami. Taka zmiękczona cebula będzie lżej strawa. Dla pozbycia się nieprzyjemnego zapachu cebuli można ją lekko skropić cytryną. Do surówek z dodatkiem surowej cebuli nie powinno dodawać się octu, gdyż utrudnia on trawienie cebuli.

    Uwaga! Przeciwwskazaniem do stosowania cebuli są ciężkie przypadki choroby nerek i wątroby, zapalenie jelit, a także choroby przewodu pokarmowego i przy niewydolności serca. Zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób które cierpią na tę dolegliwość.

    Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych i bardzo niskiej kaloryczności jest pożądanym składnikiem zdrowego menu. A zatem cebuli nie może zabraknąć w naszej kuchni, gdyż zdrowie jest najważniejsze! I warto jeść co najmniej jedną cebulę dziennie ewentualnie co dwa dni. Należy pamiętać, żeby ją jeść przez cały rok.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Dorota [2010-10-05]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 6]
    Komentarze do artykułu:
    Witam :) spróbuje waszych metod z cebulą przede wszystkim sok z cebuli na suchy kaszel którego nie moge sie narazie pozbyc . Dziękuje za rady pozdrawiam :)
    Magdzia [2010-10-27 11:19:15]
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.