Cebula jest podstawowym warzywem w naszej kuchni. Stanowi nieodzowny dodatek do zup, sałatek i surówek. Najbardziej skuteczna jest oczywiście cebula zjadana na surowo. Ma ona doskonałe właściwości odżywcze, a także lecznicze. Dodatkowo jej łupiny są doskonałym barwnikiem do wielkanocnych jajek.
Cebula jest znana od ponad 5000 lat. Jest ona jedną z najstarszych roślin warzywnych uprawianych przez człowieka. Istnieje wiele odmian cebuli różniących się wielkością, kolorem i smakiem. Cebule białe, żółte i czerwone o smaku łagodnym i ostrym. Uprawia się cebulę zwyczajną oraz cebule botaniczne: perłową, kartoflankę i wielopiętrową.
Cebula, warzywo o specyficznym smaku i aromacie zawiera wiele pożytecznych składników dla naszego zdrowia. Jej wartość kaloryczna jest bardzo mała, bo 100 gram surowej cebuli ma około 40 kalorii. Cebula wyśmienicie smakuje, leczy i barwi.
Zawiera dużo cennych substancji:
witaminy: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K;
węglowodany, białko, błonnik;
kwasy: foliowy i nikotynowy;
mikroelementy: wapń, żelazo, sód, siarkę, potas, miedź, magnez, cynk, selen, fosfor, jod i krzem.
Cebula, dzięki dużej zawartości cynku, zapobiega prostacie (przerostowi gruczołu krokowego). Dlatego w dużej ilości powinni ją jeść mężczyźni (głównie czterdziestolatki).
Do właściwości leczniczych cebuli zalicza się:
przyśpiesza gojenie się ran;
wpływa dodatnio na pracę serca i wątroby;
obniża ciśnienie krwi;
uspokaja nerwy;
chroni przed nowotworem (żołądka, odbytu, piersi, macicy, prostaty);
nie dopuszcza do tworzenia się skrzepów w naczyniach krwionośnych, a istniejące skrzepy rozpuszcza;
rozrzedza krew;
działa grzybobójczo i bakteriobójczo (niszczy także bakterie odporne na działanie antybiotyków);
powoduje spadek cukru we krwi (a więc polecana jest cukrzykom);
odkwasza organizm;
doskonale wpływa na włosy i cerę;
pobudza działanie wątroby;
wzmacnia kości i paznokcie;
jest pomocna przy przeziębieniach (np. syrop z cebuli jest znakomity na suchy kaszel);
zwalcza wirusy i bakterie;
pobudza apetyt;
stosowana jest jako środek przeciw robakom;
wpływa na budowę kości i wzmacnia je;
działa moczopędnie;
pobudza perystaltykę jelit;
działa przeciwmiażdżycowo;
pobudza tworzenie i wydalanie żółci;
usuwa nadmiar wody z organizmu;
niszczy robaki, zwłaszcza owsiki;
działa przeciw zaparciom;
eliminuje gazy i reguluje stolec.
Cebulę szczególnie zaleca się:
cierpiącym na reumatyzm i artretyzm;
przy zaburzeniach w oddawaniu moczu;
przy chorobach, którym towarzyszy opuchlizna;
chorym, u których występuje białko w moczu (albuminuria);
chorym, u których jest zwiększona zawartość mocznika we krwi (uremia);
chorym na marskość wątroby;
osobom otyłym.
Dla wielu osób zapach cebuli jest drażniący. Jednak i na to można coś poradzić, a mianowicie:
zapach cebuli ginie w kwaśnym środowisku. Dlatego do surówki, w której jest surowa cebula warto dodać sok z cytryny lub wodę z dodatkiem kwasku cytrynowego. A przy kuracji cebulowej warto codziennie wypijać szklankę kwaśnego soku owocowego np. z czarnej porzeczki;
cebulę pozbawimy ostrego smaku i zapachu, jeśli w całości włożymy ją na chwilę do wrzącej wody, a potem do zimnej;
ręce nie będą pachniały cebulą, jeśli przetrzemy je solą, a następnie umyjemy w chłodnej wodzie;
zapach cebuli z naczyń i noży usuniemy, jeśli zanurzymy je w osolonej wodzie;
osoby, które zjadły cebule i teraz drażni je zapach, który pozostał po cebuli, mogą żuć ziarenka palonej kawy lub zielonej natki pietruszki, to znacznie złagodzi ten cebulowy posmak.
Cebula doskonale nadaje się do kuchni i towarzyszy nam praktycznie we wszystkich potrawach. Służy głównie jako przyprawa do zup, sosów, sałatek i surówek. Jest dodatkiem do potraw mięsnych, do dań na bazie śledzi, jajek, kanapek, tart, faszerowania mięsem lub ryżem. Ostatnio dużą popularnością cieszą się zupy cebulowe i cebule z grilla. Wszystkim tym potrawom cebula nadaje głęboki smak i aromat.
Cebula prawie w żadnej postaci nie traci wartości leczniczych, z wyjątkiem smażenia na smalcu bez pokrywki. Zarówno cebula surowa, gotowana (w zupie, rosole), smażona (na oleju) czy duszona zachowuje swoje cenne właściwości i nadal jest lekarstwem. Jednak nie ma to jak surowa cebula i to w takie formie powinno się ją zjadać najczęściej. Surową cebulę można zmiękczyć, wystarczy ją lekko posolić i pognieść widelcem lub palcami. Taka zmiękczona cebula będzie lżej strawa. Dla pozbycia się nieprzyjemnego zapachu cebuli można ją lekko skropić cytryną. Do surówek z dodatkiem surowej cebuli nie powinno dodawać się octu, gdyż utrudnia on trawienie cebuli.
Uwaga! Przeciwwskazaniem do stosowania cebuli są ciężkie przypadki choroby nerek i wątroby, zapalenie jelit, a także choroby przewodu pokarmowego i przy niewydolności serca. Zbyt duża ilość cebuli w diecie może przyczynić się do wzmożenia objawów zgagi u osób które cierpią na tę dolegliwość.
Dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych i bardzo niskiej kaloryczności jest pożądanym składnikiem zdrowego menu. A zatem cebuli nie może zabraknąć w naszej kuchni, gdyż zdrowie jest najważniejsze! I warto jeść co najmniej jedną cebulę dziennie ewentualnie co dwa dni. Należy pamiętać, żeby ją jeść przez cały rok.
Witam :) spróbuje waszych metod z cebulą przede wszystkim sok z cebuli na suchy kaszel którego nie moge sie narazie pozbyc . Dziękuje za rady pozdrawiam :)
Magdzia [2010-10-27 11:19:15]