Co nieco o pasteryzacji przetworów
Latem mamy dostęp do dużej ilości zdrowych i smacznych owoców oraz warzyw. Dzięki pasteryzacji ich smak można zachować na nieco dłużej. Takie nasze przetwory są zdrowsze i tańsze od kupionych w sklepie. Przekonaj się...
Czym jest pasteryzacja?
Pasteryzacja jest najprostszą metodą utrwalania przetworów. Jest ona sposobem zapobiegania szybkiemu psuciu się produktów na skutek działania znajdujących się w nich drobnoustrojów. Pasteryzacja polega na ogrzewaniu przetworów od temperatury 60 °C do 100 °C W takiej temperaturze giną drobnoustroje, a właściwości smakowe i odżywcze naszych przetworów zostaną zachowane.
Proces pasteryzacji
Przygotowane według różnych przepisów przetwory wykłada się do umytych i suchych słoików. Słoiki napełnia się tak, aby u góry słoika było wolne miejsce (tak na około 2 cm).
Napełnione słoiki należy szczelnie zakręcić. Dodatkowo zakręcony słoik np. z ogórkami (tam gdzie jest płynna zalewa) można odwrócić na chwilę i sprawdzić czy słoik jest szczelnie zakręcony.
Wypełnione przetworami i szczelnie zakręcone słoiki wykładamy do dużego garnka, na spodzie którego rozłożona jest szmatka. Ta szmatka chroni nasze przetwory przed przegrzaniem, a słoiki przed pękaniem. Ważne jest także aby słoiki nie stykały się ze sobą.
Następnie garnek ze słoikami napełniamy wodą, mniej więcej do ¾ wysokości słoików. Jeżeli przetwory w słoikach są zimne, wtedy do garnka wlewamy zimną wodę, a jeżeli przetwory są ciepłe, to garnek ze słoikami zapełniamy ciepłą wodą.
Tak przygotowany garnek podgrzewamy. Gdy woda między słoikami zacznie się gotować należy zmniejszyć ogień, przykryć garnek pokrywką i mierzyć czas pasteryzacji. Po pasteryzacji słoiki należny trzymać w garnku aż ostygną. Ewentualnie można wyciągać letnie słoiki. Wyciąganie gorących słoików tuż po pasteryzacji jest ryzykowne, bo słoiki mogą pękać.
Warto wiedzieć...
- Niektóre produkty (np. grzyby, fasolka szparagowa, buraki, szpinak, zielony groszek) wymagają dwu lub trzykrotnej pasteryzacji. Należy je wtedy pasteryzować około 30 minut, ostudzić, a na drugi lub trzeci dzień powtórzyć w ten sam sposób pasteryzację.
- Niektóre konfitury i syropy owocowe nie wymagają pasteryzacji. Należy je tylko odpowietrzyć, tzn. napełnione gorącą konfiturą słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem na około 20 minut, a następnie odwracamy z powrotem i wynosimy do spiżarki.
- Wszystkie owoce i warzywa ułożone w słoikach powinny być przykryte płynem np. zalewą, sokiem, wodą itd. W przeciwnym razie przetwory będą się psuć. Napełniając słoiki płynem należny pamiętać o pozostawionym wolnym miejscu u góry słoika (wystarczą 2 cm).
- Wszystkie przetwory powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2007-08-08]
Ocena:
Komentarze do artykułu:
Być może to miało związek z kapustą... Ważne jest też, aby przetwory były dobrze dokręcone. Słoiki powinny być czyste i suche. Niektórzy twierdzą, że słoiki i wieczka należy wcześniej wygotować. Pozdrawiam :)
Dorota [2010-09-20 12:12:09]
ile czasu pasteryzować skórkę pomarańczową?
g [2010-02-24 00:11:50]
Serdecznie witam i proszę o podpowiedź co mogło być przyczyną zepsucia się dużej ilości przetworów ( sałatek z białej kapusty ), którą zawsze tak samo robiłam od lat ???!! gorąco pozdrawiam
Elka [2009-10-22 13:55:32]
A czy można pasteryzować w piekarniku? I na ile stopni?
alki [2009-07-12 09:59:05]
czy pasteryzujecie kotlety, zupy, etc,
chciałam zrobic kilka słoików na wakacje
tylko nie wiem jak:(
Kasia [2009-06-14 14:14:38]
ja w zeszłym roku zrobiłam ponad 200 słoików większości nie pasteryzowałam a słoików wogóle nie wyparzam wszystkie się trzymają dżemy stoją 3 lata
maryla [2009-05-28 23:54:08]
Po pasteryzacji przetwory mogą stać w słoikach około 1 roku.
Dorota [2008-10-23 15:23:34]
pekinka w słoikach pomocyyy czy ktos zna przepis?
fifi74 [2008-10-20 16:52:54]
jak długo można przechowywać przetwory w słoiczkach już po pasteryzacji?
Aga [2008-08-14 12:02:49]
Witam, po pasteryzacji gdy słoiki już przestygną pokrywka powinna być lekko wklęsła. Pozdrawiam ;)
Dorota [2008-07-17 11:55:46]
witam, czy zakrętki powinny być wkęśnięte po pasteryzacji czy nie??
adamek [2008-07-16 20:15:58]
Około 20-30 minut.
Dorota [2008-01-04 12:42:27]
pasteryzuje pierwszy raz kapustę wcześniej już ugotowaną
...Jak długo powinno się pasteryzować kapustę
eddie [2008-01-04 09:44:14]
Około 30 minut.
Dorota [2007-12-25 01:21:33]
ile pasteryzować bigos?
jola [2007-12-16 19:08:29]
ogórki kiszone wystarczy gotować 5 minut od zagotowania wody wtedy są twarde.
Hania [2007-10-03 18:41:46]
Czas pasteryzacji przetworów jest różny, bo to zależy czy dane składniki są już gotowane czy surowe. Zazwyczaj czas pasteryzacji jest podany przy każdym przepisie. Ja np. ogórki konserwowe pasteryzuję 10 minut. Śliwek natomiast jeszcze nie zaprawiałam. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-08-13 12:26:31]
prosze o podanie czasu pasteryzacji przetworów np. ogórki konserwowe, sliwki w occie itp.
Ania [2007-08-11 13:26:14]
Dodaj komentarz