Co o jajkach wiedzieć warto?
W tym artykule znajdziesz wszystko o gotowaniu jajek i przygotowywaniu z nich różnorakich potraw.
W okresie świąt, karnawału zużywamy zwykle więcej jajek do różnego rodzaju ciast, potraw, sosów i sałatek. Nie zawsze myjemy je przed użyciem, a powinno to nam wejść w nawyk, ponieważ nawet jajko pozornie czyste może być zanieczyszczone bakteriami chorobotwórczymi. Mając większą ilość jajek trudno jest także odróżnić, które jajka są świeże, a które starsze i należy wykorzystać je do ciast, a nie do bezpośredniego spożycia. Wkłada się wówczas jajko do słoika napełnionego wodą z dodatkiem soli (na 1 litr wody 10 dag soli). Jajka świeże, które ą najcięższe, opadają na dno. Starsze i mniej świeże są lżejsze i wypływają na powierzchnię.
Smarując ciasto po wierzchu jajkiem dobrze jest je rozbić z dodatkiem mleka. Jest to oszczędniejsze, a poza tym ciasto wolniej i lepiej się rumieni. Jeżeli po zużyciu białek pozostaną żółtka, lepiej i dłużej przechowamy je wkładając je do słoika i zalewając zimną wodą. Można także żółtka wykorzystać do upieczenia, np. kruchych ciasteczek, do których potrzebne są tylko i wyłącznie właśnie żółtka, a nie całe jajka.
Jajka przechowywane w lodówce przed gotowaniem należy wyjąć, co najmniej 15 minut wcześniej, aby nie po pękały w trakcie gotowania. Jajka na miękko gotujemy 3 minuty wkładając je do wrzącej osolonej wody lub wkładając je do zimnej wody i gotując także 3 minuty, ale dopiero od zagotowania się osolonej wody z jajkami. Jajko na wpół miękko (białko ścięte, żółtko płynne) gotujemy 5 minut. Jajko na twardo gotujemy 10 minut. Gotowane dłużej są ciężko strawne, a żółtko nabiera koloru szarego, co jest mało apetyczne. Po wyjęciu z wrzątku należy zalać jajka zimną wodą, co ułatwia obieranie ze skorupek.
Pianę ubija się szybciej i lepiej, gdy białka są chłodne i doda się do nich szczyptę soli. Jeżeli jednak ubita piana podpłynie białkiem, to nie da się już ubić po raz drugi. Możemy gotować także same żółtka do dekoracji lub ciasta kruchego. Oddzielamy wówczas od nich białko i wrzucamy do osolonego wrzątku. Surowe żółtka będą miały intensywniejszy kolor, jeżeli dodamy odrobinę soli. Do rozbitego jajka, używanego do panierowania, można dodać kilka kropli oliwy, wówczas jajko lepiej będzie się trzymało.
Jajka należą do grupy najwartościowszych produktów i są wprost niezastąpione w naszym żywieniu. Ich zaletą jest także to, że można je przyrządzać na wiele sposobów, co bardzo urozmaica posiłki. Jajka oprócz białka o wysokiej wartości biologicznej, zawierają wiele innych wartościowych składników odżywczych, jak wapń, fosfor, żelazo i witaminy. Bardzo istotne jest również to, że są one nisko kaloryczne. Żółtka jajek są jednak najobfitszym źródłem cholesterolu, a zatem przy miażdżycy naczyń krwionośnych należy ograniczyć ich spożywanie lub w ogóle wykluczyć je z diety.
Normy żywienia, przewidują spożywanie ½ do ¾ jajka dziennie, czyli 3-4 jajka tygodniowo.
Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2003-12-09]
Ocena:
Komentarze do artykułu:
Czy jaja kurze roznią się składnikami odżywczymi od jaj kaczych,indyczych,przepiórczych itp ?
Rychu [2010-08-27 11:05:00]
Wszystko jest też zależne od jakiego źródła owe jajka kupujemy. Jeżeli są to jajka bezpośrednio ze wsi, to 4min 15sec jest w sam raz, ale jeżeli kupujemy jajka w sklepach takich jak supermarkety, przybrzeżne sklepiki etc. to dochodzi 4:30-45 , Jajeczka są dobre dla tych którzy budują masę oraz dla tych którzy chcą schudnąć , Jedno jajeczko ma 80kcal wiec mozna spokojnie 2-3 rano zjeść =] , Pamiętajcie sukcesem do schudnięcia nie są poszczególne produkty lecz sumiennie ułożona dieta dla samego siebie. Pozdrawiam Serdecznie i mam nadzieje ze trochę pomogłem.
Green. [2009-04-28 10:30:21]
A czy to prawda ze jedzenie dużej ilości jajek u chłopców wpływa na ich bezpłodność?
zaniepkojonu;( [2008-10-15 14:24:46]
ile można przechowywac jaj ugotowane na twardo, nie obrane.
Viola [2008-03-29 11:26:46]
Co do jajek na miękko. Tydzień temu wykonalem następujący eksperyment kulinarny. Wyciągnąłem z lodówki po co najmniej 24 godzinach paczkę na wygląd i wagę (wszystkie 54 g) idnentycznych jajek fermowych. W czasaie około 7 sekund 4 z nich włożyłem do osolonej zimnej wody. Do chwili zagotowania upłynęło dokładnie 7 min i 15 s. Od chwili zagotowania gotowałem je 2 minuty i następnie postawiłem garnek z jajami pod strumieniem zimnej wody (całkowity czas wymiany wody w garnku ~15 s) Po czasie około 45 s rozpoczęla się praktycznie jednoczesna konsumcja jajek. I co się okazało ? Ja miałem całkiem twarde żółtko, córka miała płynne nie tylko żółtko, ale i białko, pozostałe dwa (zięć i żona) były zasadniczo prawidłowe, ale znacznie różniące się pomiędzy sobą. Pytanie: Jak gotować jajka na miękko ?
wk [2008-03-18 21:04:39]
ja chce wiedziec ile kalori ma 1 ugotowane jajko i czy sa dobre na diete dla odchudzajacych prosze o odpowiedz
pozdrawiam
marta [2008-01-23 15:17:38]
moja teściowa jadła 10 jajek dziennie i dożyła 80 lat nie mając cholesterolu tylko trzeba jeść same jajka bez dodatków i bez popijania słodką herbatą
teśa [2008-01-15 08:14:33]
Dzieje się tak, gdyż jajka są za długo gotowane.
Dorota [2007-11-27 22:20:03]
hejjj, czy może mi ktoś powiedzeć, dlaczego żółtko jaj pod wpływem gotowania zmienia kolor na zielony??? Pliss, to ważne, zależy mi na tej odp...
Monisieńka [2007-11-27 20:24:43]
W naszym organizmie nie pojawi się zły cholesterol, jeśli spożywając posiłek nie włączymy do niego słodkich produktów i np. nie osłodzimy herbaty.
Danusia [2007-08-08 13:06:21]
Stosując się do przepisu, gotowałem jajka 5 min. Niestety - żółtka były twarde a chciałem ażeby były półpłynne. Polecam skrócić czas gotowania do 3 min. - od chwili zagotowania.
krysaldo@wp.pl [2007-07-25 09:07:34]
To nie jest prawda, że trzeba ograniczać ilość jajek. Tylko tak, jak wszystko. Jajka , i owszem, mają dużo cholesterolu, ale zawierają także substancję ograniczającą ilość cholesterolu. Cała moja rodzina je dużo jaj, bo lubimy, a mimo to wszyscy mamy cholesterol w normie.
Weronika [2007-02-25 14:44:22]
Cholesterol jest tylko jeden, u człowieka możemy wyróżnić pewne frakcje lipoprotein, które go zawierają, "dobry"-chlesterol we frakcji HDL, i "zły" w LDL, ale wciąż ten jeden i ten sam. Tylko osoby z powaznymi genetycznie uwarunkowanymi zaburzeniami we frakcji lipidow powinny unikac jajek, które zawierają m.in. wszystkie konieczne aminokwasy (pełnowartościowe białko), mnóstwo witamin, lecytynę (dobra na pamięć), więc jest z nich zdecydowanie więcej pożytku niż szkody wywołanej cholesterolem. Choć osoby z hipercholesterolemią nie powinny przesadzać z ilością.
ormt [2006-06-15 23:46:56]
Czy można ugotować jajko na twardo w kuchence mikrofalowej? Jeśli tak, to jak to zrobić?
Ciekawa [2006-04-20 14:36:19]
Chciałbym wiedzieć ile ma jajko ugotowane białka, tłuszczu i węglowodanów
slawobialy@o2.pl [2005-10-22 17:23:00]
hehe dzieki za artykuł bo przed chwilą gotowałam jajka na miękko a nie pamiętałam ile trzeba je gotować gdyż jetem sama w domku:):) pozdrawiam
natlka [2005-06-28 20:35:49]
eyrozniamy dwa rodzaje cholesterolu. W jajkach znajduje sie duzo cholesterolu dobrego ,ktory nie szkodzi nam.
Mpuella [2005-06-15 22:32:03]
To nieprawda że od jajek wzrośnie nam cholesterol, jestem na diecie optymalnej od ponad 2 lat i jem codziennie 3-4 jajka. Cholesterol mam w normie i czuję się świetnie!
more59@op.pl [2005-05-27 11:39:37]
teraz to juz kazdy wie, ze czas potrzebny do ugotowania jajka na miekko to 4 goloty :)
stilo@cosiedzieje.net [2005-05-25 22:29:32]
Fajny artykuł tylko ze jajka na miekko nie gotuje sie 3 min bo to za dłuzo najwyżej od zagotowania wody 2 min. Dopiero co gotowałem jajka 2 min mniejsze było twarde wieksze miekkie.
Marco [2005-04-04 12:54:02]
ooohohooo dziękujemy za wspaniały artykuł! dzięki temu dowiedzielismy sie ile gotowac jajeczka na twardo :)
zdesperowani [2005-03-14 08:04:22]
To nie jest prawda, że trzeba ograniczać ilość jajek. Tylko tak, jak wszystko.
Jajka , i owszem, mają dużo cholesterolu, ale zawierają także substancję ograniczającą ilość cholesterolu.
Cała moja rodzina je dużo jaj, bo lubimy, a mimo to wszyscy mamy cholesterol w normie.
Stefania [2005-02-15 10:12:47]
Dobrze że zamieściłaś taki artykuł.Wreszcie wiem ile gotować jajko na miękko.
chwojnicki@o2.pl [2005-01-30 23:17:36]
Dodaj komentarz