Antybiotyki... nie bez wad
Antybiotyki bez wątpienia zrewolucjonizowały medycynę i ocaliły wiele istnień ludzkich. Należy jednak pamiętać, że ich stosowanie nie jest obojętne dla organizmu. Oprócz tego, że antybiotyki niszczą drobnoustroje chorobotwórcze to równocześnie także te pożyteczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ich zadaniem jest ułatwienie trawienia, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, a także stymulowanie odporności organizmu.
Z przyjmowaniem antybiotyków mogą wiązać się nieprzyjemne skutki uboczne ze strony przewodu pokarmowego. Najczęściej są to: bóle brzucha, nudności, biegunka, ale także grzybice i zaburzenia syntezy niektórych witamin (zwłaszcza z grupy B), a w konsekwencji ich niedobory. Wszystko to powoduje osłabienie organizmu.
Zalety probiotyków
Probiotyki to wyselekcjonowane kultury żywych bakterii, które korzystnie wpływają na organizm człowieka poprzez zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Do najczęściej wykorzystywanych szczepów bakterii zalicza się tu pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillius).
Produkty przemiany materii tych bakterii, czyli kwasy organiczne (bakteriocyny):
Aby umożliwić odbudowanie mikroflory przewodu pokarmowego probiotyki należy przyjmować zarówno po, jak i w trakcie kuracji antybiotykowej w kilkugodzinnym odstępie od leku.
Zasady diety
W trakcie przyjmowania antybiotyków należy zastosować lekkostrawną dietę (gotowane mięso, warzywa, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych), która wspomaga układ odpornościowy. A oprócz tego ochroni przewód pokarmowy przed podrażnieniami powstającymi na skutek przyjmowania leków.
Długotrwałe terapie antybiotykowe sprzyjają wyjałowieniu organizmu i rozwojowi grzybic. Aby zapobiec tym nieprzyjemnym skutkom zażywania antybiotyków należy zadbać o właściwą dietę i przestrzegać kilku zasad:
Dodatkowo do diety w trakcie kuracji antybiotykowej i bezpośrednio po niej należy włączyć:
Po zakończeniu terapii antybiotykowej warto także zadbać o odbudowę odporności i dietę bogatą w owoce i warzywa. Można także posiłkować się suplementacją probiotykową.