Dieta po terapii antybiotykowej

Zdarza się, że czasem dopada nas infekcja bakteryjna. Wówczas konieczne jest leczenie antybiotykami. Leki te oprócz tego, że skutecznie niszczą bakterie chorobotwórcze to również negatywnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Aby zmniejszyć negatywne skutki uboczne ich stosowania ważna jest odpowiednia dieta.

Antybiotyki... nie bez wad

Antybiotyki bez wątpienia zrewolucjonizowały medycynę i ocaliły wiele istnień ludzkich. Należy jednak pamiętać, że ich stosowanie nie jest obojętne dla organizmu. Oprócz tego, że antybiotyki niszczą drobnoustroje chorobotwórcze to równocześnie także te pożyteczne, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Ich zadaniem jest ułatwienie trawienia, utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, a także stymulowanie odporności organizmu.

Z przyjmowaniem antybiotyków mogą wiązać się nieprzyjemne skutki uboczne ze strony przewodu pokarmowego. Najczęściej są to: bóle brzucha, nudności, biegunka, ale także grzybice i zaburzenia syntezy niektórych witamin (zwłaszcza z grupy B), a w konsekwencji ich niedobory. Wszystko to powoduje osłabienie organizmu.

Zalety probiotyków

Probiotyki to wyselekcjonowane kultury żywych bakterii, które korzystnie wpływają na organizm człowieka poprzez zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Do najczęściej wykorzystywanych szczepów bakterii zalicza się tu pałeczki kwasu mlekowego (Lactobacillius).

Produkty przemiany materii tych bakterii, czyli kwasy organiczne (bakteriocyny):

  • chronią przed bakteriami chorobotwórczymi;
  • stymulują układ odpornościowy;
  • usprawniają perystaltykę jelit;
  • biorą udział w procesie produkcji witaminy B12 oraz K;
  • biorą udział w trawieniu laktozy.
  • Aby umożliwić odbudowanie mikroflory przewodu pokarmowego probiotyki należy przyjmować zarówno po, jak i w trakcie kuracji antybiotykowej w kilkugodzinnym odstępie od leku.

    Zasady diety

    W trakcie przyjmowania antybiotyków należy zastosować lekkostrawną dietę (gotowane mięso, warzywa, ograniczenie tłuszczów zwierzęcych), która wspomaga układ odpornościowy. A oprócz tego ochroni przewód pokarmowy przed podrażnieniami powstającymi na skutek przyjmowania leków.

    Długotrwałe terapie antybiotykowe sprzyjają wyjałowieniu organizmu i rozwojowi grzybic. Aby zapobiec tym nieprzyjemnym skutkom zażywania antybiotyków należy zadbać o właściwą dietę i przestrzegać kilku zasad:

  • zrezygnować z pieczywa i produktów zawierających drożdże, a w zamian wybierać chleb chrupki typu wasa, maca, kasze, brązowy ryż;
  • unikać słodyczy - cukier jest bowiem doskonałą pożywką dla drożdży;
  • pić dużo płynów (niegazowanej wody mineralnej, naparów owocowych, zielonej herbaty), które wypłukują z organizmu toksyny bakteryjne.
  • Dodatkowo do diety w trakcie kuracji antybiotykowej i bezpośrednio po niej należy włączyć:

  • produkty mleczne z bakteriami probiotycznymi (naturalny jogurt, maślankę, kefir, zsiadłe mleko);
  • kiszonki (kiszoną kapustę i ogórki);
  • produkty bogate w witaminę K (brokuły, szpinak, sałatę, jajka i awokado);
  • kleiki, zupy mleczne z płatkami owsianymi, które osłaniają wrażliwą po chorobie błonę śluzową żołądka i jelit;
  • nabiał, ponieważ białka tych produktów dostarczają aminokwasów niezbędnych do budowy ciał odpornościowych.
  • Po zakończeniu terapii antybiotykowej warto także zadbać o odbudowę odporności i dietę bogatą w owoce i warzywa. Można także posiłkować się suplementacją probiotykową.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-11-08]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.