Dzbankowe filtry do wody

Z jakością wody dostarczanej do mieszkań oraz czerpanych z własnych studni bywa różnie. Dlatego, jeżeli nasza woda ma podejrzany wygląd, smak lub zapach warto zaopatrzyć się w filtr do jej oczyszczania. Jego stosowanie na pewno poprawi jej jakość. Napoje i potrawy przygotowane na filtrowanej wodzie będą lepiej smakować. Usunięte szkodliwe składniki zawarte w wodzie takie jak metale ciężkie, żelazo, związki chloru i inne przestaną nam szkodzić. Dostępne w handlu urządzenia do uzdatniania wody różnią się sposobem montażu, oczyszczania wody oraz ceną. Coraz większą popularnością cieszą się chyba najprostsze i najtańsze filtry dzbankowe.

Ogólna charakterystyka urządzenia

Filtry dzbankowe nie wymagają ingerencji w instalację wodociągową, bowiem nie są do niej w żaden sposób podłączone. Produkowane są najczęściej o pojemności od 1 do 3,5 litra. Można spotkać dzbanki, których kształt i wielkość pozwalają na przechowywanie ich w lodówce, jednak mają one z reguły mniejszą pojemność. Poszczególne modele mogą różnić się kształtem filtra. Związane jest to z ich wydajnością filtrującą.

Dla osób które używają dużych ilości wody, zaleca się zakup dzbanków z większym filtrem. Czas prawidłowej pracy filtra zależy od jakości wody do filtrowania oraz jej ilości. Średnio wynosi on ok. 1 miesiąca, przy ilości od ok. 100 do 200 litrów. Różny może być również sposób napełniania dzbanka wodą, właściwości ergonomiczne - profilowane uchwyty czy podstawa antypoślizgowa oraz sposób przypominania o terminie wymiany filtra. Dzbanki mogą być kolorowe, albo całkowicie lub półprzezroczyste.

Urządzenia posiadają atest Państwowego Zakładu Higieny (PZH).

Czy warto używać filtrów do wody?

Odpowiadając na to pytanie, musimy wiedzieć co uzyskamy korzystając z filtra i jaki będzie tego koszt.

Korzyści wynikające z użytkowania filtra:

  • uzyskamy czystą, zdrową wodę, wykorzystywaną bezpośrednio do picia, ale również do przygotowania napojów np. herbata, kawa, kompoty oraz potraw np. zup;
  • nie wprowadzamy do organizmu szkodliwych związków, poprawa zdrowia;
  • znacznie zredukowane osadzanie się kamienia na urządzeniach kuchennych stykających się w swojej pracy z wodą np. czajniki, a więc wydłuża się czas bezawaryjnej pracy tych urządzeń.
  • Koszty zakupu i eksploatacji:

  • niski koszt zakupu od ok. 30 do kilkudziesięciu złotych;
  • koszt filtra 15 - 30 zł;
  • brak kosztów eksploatacyjnych, urządzenie nie wymaga do pracy energii elektrycznej.
  • Budowa filtra dzbankowego

    To proste urządzenie składa się w zasadzie z trzech podstawowych elementów. Są to:

  • zbiornik na wodę w kształcie dzbanka;
  • lejek zakończony gniazdem, w którym umieszcza się filtr;
  • wymienny filtr przez który musi przepłynąć woda.
  • Wszystkie te elementy wykonane z plastiku, są niezwykle łatwe do utrzymania w czystości. Jakość wykonania dzbanków jest tak wysoka, że praktycznie nie ma możliwości, oczywiście przy prawidłowym użytkowaniu, aby uległy uszkodzeniu. Tam nie ma się co zepsuć.

    Warto jednak zwrócić uwagę na szczelność połączeń poszczególnych, ruchomych elementów: dzbanka, lejka i filtra wymiennego. Odpowiednia szczelność, wynika z jakości ich wykonania i ma duży wpływ na jakość filtrowanej wody. Zabezpiecza bowiem przed mieszaniem się wody nieoczyszczonej z przefiltrowaną.

    Wygląd zewnętrzny pozwala na eksponowanie ich w najbardziej widocznym miejscu i będą one stanowić jego ozdobę.

    Niektóre modele mogą mieć dodatkowe wyposażenie np. wskaźnik wymiany filtra manualny lub elektroniczny.

    Dobry filtr wymienny to podstawa

    Na jakość przefiltrowanej wody duży wpływ ma odpowiedni filtr, który powinien zatrzymywać zanieczyszczenia, zarówno stałe np. drobiny rdzy lub ziarna piasku jak i szkodliwe związki chemiczne.

    Dodatkowo, w dobrze przefiltrowanej wodzie, powinien zostać zahamowany proces rozwoju bakterii w określonym czasie np. 24 godzin. Filtr nie powinien usuwać mikroelementów, które znajdują się w wodzie, ponieważ są one niezbędne dla organizmu człowieka.

    Jak dokonać wymiany filtra?

    Nowy filtr przed zainstalowaniem wymaga wykonania bardzo prostych czynności.

    W pierwszej kolejności należy usunąć zużyty filtr z gniazda lejka. Nowy filtr wymaga zanurzenia w zimnej wodzie, w celu usunięcia powietrza, które znajduje się w jego wnętrzu. Tak przygotowany filtr należy umieścić w gnieździe. Kolejną czynnością jest napełnienie dzbanka wodą, a następnie wylanie jej (wody nie używać do celów spożywczych). Tą czynność powtórzyć dwukrotnie.

    Proces przygotowania dzbanka z filtrem został zakończony. Po kolejnym, trzecim napełnieniu dzbanka wodą i jej przefiltrowaniu uzyskujemy wodę gotową do użycia.

    Szczegółowy sposób wymiany filtra znajduje się w instrukcji dołączonej do każdego urządzenia.

    Codzienne używanie filtra

    Jest to bardzo wygodny i szybki sposób uzyskania w warunkach domowych oczyszczonej wody. Czas przelania się wody przez wymienny filtr trwa, w zależności od pojemności dzbanka ok. 2 - 3 minuty. Do filtra wlewać wyłącznie zimną wodę. Wodę można używać zarówno do przygotowania napojów i potraw, ale również do napełniania zbiorników urządzeń, które w swojej pracy jej wymagają np. parowarów lub żelazek.

    Należy tak dobrać pojemność dzbanka, aby woda po przefiltrowaniu nie pozostawała w nim dłużej niż zaleca producent. Po tym czasie w wodzie może nastąpić rozwój bakterii, wstrzymany w czasie filtrowania.

    Filtr po oczyszczeniu określonej ilości wody ulega zużyciu - traci swoje właściwości, dlatego warto przestrzegać zaleceń producenta dotyczące czasu wymiany. Możliwe są sytuacje, gdy woda jest wyjątkowo twarda lub zanieczyszczona, więc okres pracy filtra może być krótszy niż przewidywany przez producenta urządzenia. Oznakami, świadczącymi o tym, że filtr stracił właściwości filtrowania może być pojawienie się na szklankach lub kubkach osadu, a herbata robi się mętna.Wtedy koniecznie należy dokonać wymiany filtra.

    Artykuł pochodzi z portalu info-kuchnia.pl

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Info - Kuchnia [2012-02-29]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.