Ekologia od kuchni, czyli jak oszczędzać energię i płacić mniej?
Niemal każda codzienna aktywność wymaga użycia energii elektrycznej. Energii, która ułatwia życie, zapewnia komfort i wygodę... nie dziwi zatem fakt, że nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Starajmy się jednak korzystać z niej racjonalnie. Przyniesie to wymierne korzyści nie tylko dla naszego portfela, ale także dla środowiska. Poniżej praktyczne porady jak zmniejszyć wysokość rachunków, nie zmniejszając przy tym komfortu życia.
Kuchenka elektryczna i piekarnik
podczas gotowania pamiętajmy o pokrywkach. To pozwoli zmniejszyć zużycie energii minimum o 30%;
posiłki należy gotować w małej ilości wody;
w przypadku długo gotujących się potraw, np. bigosu warto używać szybkowarów;
na 5-10 minut przed końcem gotowania czy pieczenia, gdy potrawa jest już prawie gotowa, możemy całkiem wyłączyć kuchenkę. W ten sposób wykorzystamy ciepło zgromadzone w trakcie gotowania;
najlepiej jeśli garnki i patelnie mają gładkie dno i dobrze przewodzą ciepło. Średnica garnka powinna być o około 2 cm większa od płyty grzejnej;
pamiętajmy także, aby dna garnków były czyste. Zabrudzone pochłaniają nawet 50% energii więcej;
podczas pieczenia, drzwi piekarnika należy otwierać jak najrzadziej, aby wyeliminować znaczne straty ciepła;
kupując nowy piekarnik warto wybrać ten z termoobiegiem - nagrzewa się znacznie szybciej od zwykłego, co pozwala zaoszczędzić czas i energię;
kupując nową kuchenkę warto pamiętać, że różne rodzaje płyt grzejnych to różna sprawność wykorzystania energii. Najniższą sprawność ma płyta elektryczna żeliwna - 55%, następnie płyta elektryczna ceramiczna - 60%, najwyższą sprawność ma natomiast płyta indykcyjna - 90%.
Lodówka i zamrażarka
nie należy ustawiać ich przy źródłach ciepła (obok kaloryfera, piekarnika). Nie powinny być także narażone na bezpośrednie promieniowanie słoneczne. Wyższa temperatura powoduje, że częściej pracuje agregat i wzrasta pobór prądu;
nie dosuwajmy ich także bezpośrednio do ściany, aby otwory wentylacyjne nie były zasłonięte i możliwa była cyrkulacja powietrza;
warto ustawić optymalną temperaturę: w lodówce 5-7, w zamrażarce: -18 stopni Celsjusza;
lodówkę należy regularnie odmrażać. Warstwa lodu utrudnia przenikanie zimna do produktów i zwiększa zużycie prądu nawet o 30%;
lodówkę i zamrażarkę należy otwierać wyłącznie na tak długo, jak to potrzebne. Oczywiście im krócej tym lepiej;
do lodówki wstawiajmy tylko produkty i napoje wcześniej schłodzone. Nigdy gorące;
należy dbać o prawidłowy stan uszczelek;
produkty z zamrażarki warto rozmrażać w lodówce. W ten sposób pochłaniają one ciepło wnętrza lodówki;
kupując lodówkę czy zamrażarkę wybierzmy model w najwyższej klasie energetycznej (A lub A++). Dostosujmy także jej wielkość do potrzeb rodziny.
Drobny sprzęt AGD
należy gotować tylko tyle wody, ile w danym momencie mamy zamiar wykorzystać;
warto pamiętać o systematycznym usuwaniu kamienia z czajnika;
kupując czajnik elektryczny warto wybrać model z płytą grzewczą, a nie z grzałką spiralną. Grzałka musi być bowiem całkowicie zakryta wodą podczas gotowania, przez co często gotujemy więcej wody niż faktycznie potrzebujemy;
podgrzewając potrawy w kuchence mikrofalowej należy rozłożyć je na talerzu możliwie płasko. W ten sposób skrócimy czas nagrzewania i zmniejszymy zużycie energii.
Zmywarka i oszczędne zmywanie naczyń
Do zmywania naczyń najlepiej stosować zmywarkę. Wówczas oszczędzamy nie tylko czas, ale także wodę i energię niezbędną do podgrzania wody. Nie wszyscy jednak mogą pozwolić sobie na taki zakup.
Zmywając naczynia samodzielnie można to również robić oszczędnie i ekologicznie. Po pierwsze nie używajmy ciepłej bieżącej wody do zmywania. Lepiej myć naczynia w napełnionym wodą zlewozmywaku, a na koniec spłukać je pod bieżącą zimną wodą.
Stosując zmywarkę:
przed włożeniem naczyń do zmywarki należy usunąć resztki jedzenia;
najlepiej, gdy pojemność zmywarki jest w 100% wykorzystana;
gdy naczynia nie są mocno zabrudzone należy skorzystać z krótkiego, oszczędnego programu.
Mniejsze zużycie energii elektrycznej to mniejsze rachunki z prąd. Wystarczy tylko zmiana naszych dotychczasowych przyzwyczajeń.
Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:
Inne informacje o artykule:
Autor:
Agnieszka [2011-11-24]
Ocena:
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz