Imbir na kaca i chorobę lokomocyjną
Imbir zawiera całe mnóstwo substancji czynnych, zwłaszcza olejków eterycznych. Dostarcza cennych witamin z grupy B (głównie witaminy B6) oraz minerałów: magnezu, miedzi, manganu, wapnia. Na szczególną uwagę zasługuje jednak gingerol, który pod względem struktury chemicznej i działania do złudzenia przypomina kwas acetylosalicylowy (aspiryna). Hamuje agregację płytek krwi, przez co zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów i miażdżycy. Oprócz tego, gingerol ma działanie przeciwbólowe.
Imbir zaliczany jest do grupy środków skutecznych w bólach głowy występujących przy wietrznej pogodzie czy w nadwrażliwości na zmiany warunków atmosferycznych. Jest pomocny w usuwaniu nieprzyjemnych dolegliwości, które towarzyszą kacowi po nadmiernym spożyciu alkoholu. Imbir jest również często składnikiem leków zmniejszających dolegliwości choroby lokomocyjnej (zmniejsza mdłości, zapobiega wymiotom). Imbir zalecany jest osobom cierpiącym na reumatyzm. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, łagodzącym dolegliwości reumatyczne jest składnikiem preparatów wspomagających leczenie reumatyzmu.
Imbir jest naturalnym afrodyzjakiem. Przypisuje mu się działanie pobudzające ukrwienie narządów płciowych. W medycynie azjatyckiej uchodzi za przyprawę wzniecającą ogień w ciele. Jego zalety docenił także przemysł kosmetyczny. Imbir jest składnikiem produktów wyszczuplających, modelujących i wspomagających zwalczanie cellulitu.
Właściwości lecznicze:
Imbir w kuchni
Imbir należy do najważniejszych przypraw kuchni indyjskiej i azjatyckiej. W sklepach dostępny jest imbir świeży, suszony i mielony, marynowany oraz kandyzowany. Wszystkie różnią się intensywnością aromatu, smakiem i zakresem zastosowania. Imbir świeży nadaje potrawom pikantności i świeżości. Ma specyficzny, zdecydowany i wyraźny aromat z odświeżającą cytrusową, nieco słodką nutą, w smaku jest natomiast pikantny i lekko gorzki. Najlepiej komponuje się z rybami i pieczonymi mięsami (kaczką, wieprzowiną), suszonym doprawia się dania słodkie: ciasta, sałatki owocowe, natomiast marynowany jest dodatkiem do sushi.
Imbir dodawany jest zarówno do potraw pikantnych i słodkich. Wzbogaca smak mięs i sosów, ale także pierników, herbatników, ciast, ciasteczek i deserów. Jest składnikiem indyjskiego curry, a w krajach azjatyckich dodawany jest do wielu potraw warzywnych i mięsnych. Jest doskonałym dodatkiem do marynat z dyni i ogórków.
Imbir służy także do aromatyzowania kompotów, kawy, grzanego piwa czy wina. Wykorzystuje się go także do produkcji likierów oraz angielskiego piwa imbirowego.
Imbir często występuje w towarzystwie czosnku. Dobrze smakuje także w połączeniu z przyprawami korzennymi: chili, pieprzem, goździkami, anyżem, cynamonem, kardamonem czy kurkumą.
Przeciwwskazania
Imbiru powinny unikać kobiety w ciąży, osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, refluks żołądkowy. Może bowiem powodować podrażnienia przewody pokarmowego i nasilać dolegliwości.
Kupując świeży imbir należy zwrócić uwagę na skórkę, która powinna być gładka.