Produkty w lodówce powinny być przechowywane w szczelnych pojemnikach lub przynajmniej opakowane w folię. W ten sposób na pewno ograniczy się powstawanie zapachów.
Przyczyny powstania zapachów
Na początek warto ustalić co jest przyczyną zapachu, wtedy łatwiej będzie zlikwidować skutki.
Jednak powstanie nieprzyjemnego zapachu może być również skutkiem zaniku napięcia, albo awarii urządzenia lub nieprawidłowej eksploatacji (nie prawidłowa temperatura) konsekwencją czego jest brak chłodzenia i zepsucia się produktów.
Dezynfekcja lodówki
Koniecznie należy usunąć wszystkie produkty znajdujące się w lodówce.
Następnie jej wnętrze, również półki dokładnie umyć wodą z np. płynem do mycia naczyń (nie używać żadnych ostrych proszków, czy żrących środków). Jeżeli pod urządzeniem znajduje się zbiornik na wodę (starsze typy lodówek), należy go również umyć.
Następnie, po wyschnięciu, ponownie przemywamy jej wnętrze tym razem roztworem wody z octem w stosunku 1:10.
Oczywiście można stosować również detergenty przeznaczone do mycia lodówek, płyny lub w aerozolu.
Pochłaniacz zapachów
Jeżeli jednak, pomimo zachowania zasad przechowywania produktów, w lodówce powstają dziwne zapachy, można zastosować „pochłaniacz zapachów”.
W handlu dostępne są środki, które służą do pochłaniania zapachów w lodówce. Najczęściej są to preparaty wykonane na bazie węgla aktywnego, lub coraz popularniejsze, całkowicie bezpieczne dla ludzi i środowiska środki biochemiczne.
Domowe sposoby
Alternatywą dla tych preparatów są sprawdzone i także skuteczne sposoby domowe. Zapachy pochłaniają lub neutralizują niektóre artykuły spożywcze.
Należą do nich:
Ich działanie natychmiastowe, a wykonanie bardzo proste. Niewielkie ilości tych produktów należy pozostawić w lodówce, umieszczając je w otwartym pojemniczku (spodek, talerzyk).
Do wykonania „pochłaniacza” można wykorzystać owoce:
Czas działania tych produktów to około jeden tydzień. Po tym czasie należy dokonać ich wymiany. Żaden z tych produktów i owoców, po wykorzystaniu nie nadaje się do spożycia.
Artykuł pochodzi z portalu info-kuchnia.pl