Jak wrócić do formy po świętach?

Święta, święta... i po świętach. Pozostały wspomnienia, a nierzadko także kilka dodatkowych kilogramów tu i ówdzie. Po świątecznym łakomstwie trzeba zacisnąć pasa i ograniczyć jedzenie. Nikt jednak nie mówi o głodówce. Najlepiej zjadać 4-5 mniejszych posiłków o stałych porach, ograniczyć tłuszcze i węglowodany, a nie szczędzić sobie warzyw... Bo przecież za kilka dni Sylwester.

Mądry Polak po szkodzie...

Tradycja nakazuje, aby na stole wigilijnym postawić 12 potraw i wszystkich koniecznie spróbować. W kolejne świąteczne dni stoły uginają się od rozmaitych smakołyków. Problem w tym, że trudno poskromić naturę łakomczucha... W efekcie nasze świąteczne kosztowanie, smakowanie i podjadanie staje się przyczyną licznych dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Święta nierzadko prowadzą do przejedzenia, któremu towarzyszy:

  • ospałość;
  • uczucie ciężkości;
  • zgaga;
  • wzdęcia;
  • ból w nadbrzuszu;
  • nudności;
  • wymioty;
  • biegunka;
  • skurcze jelit.
  • Wówczas warto sięgnąć po produkty, które wykazują działanie żółciopędne, eliminują wzdęcia i wspomagają pracę układu pokarmowego, oczyszczając organizm z niestrawionych resztek pokarmowych.

    Najprostszym lekarstwem na konsekwencje świątecznego przejedzenia jest:

  • gorzka herbata (czarna lub czerwona);
  • herbatki ziołowe: mięta, rumianek, dziurawiec;
  • siemię lniane;
  • krople żołądkowe, anyżkowe lub miętowe;
  • oraz zioła:

  • koper włoski - stymuluje trawienie, eliminuje wzdęcia, skurcze jelit i bóle żołądka;
  • kminek - łagodzi wzdęcia i niestrawność, pobudza wydzielanie soków żołądkowych;
  • cząber - ma delikatne działanie wiatropędne i rozkurczowe w dolegliwościach przewodu pokarmowego;
  • czosnek - łagodzi zgagę i wzdęcia;
  • mięta pieprzowa - przynosi ulgę przy niestrawności, wzdęciach, nudnościach, działa rozkurczająco na mięśnie gładkie jelit.
  • Dietę warto wzbogacić również o produkty mleczne fermentowane (kefiry, naturalne maślanki i jogurty). Przyspieszają one trawienie, ograniczają wzdęcia i pomagają przeciwdziałać zaparciom, a dodatkowo wzbogacają pożyteczną florę bakteryjną jelit.

    Oczyszczające menu

    Dieta oczyszczająca oparta jest przede wszystkim na produktach bogatych w błonnik - warzywach i owocach. Należy jednak pamiętać, że choć owoce dostarczają wielu cennych witamin i soli mineralnych to są również bogatym źródłem cukrów prostych, a tym samym są bardziej kaloryczne od warzyw, a dodatkowo pobudzając procesy fermentacji w jelitach mogą nasilać wzdęcia. Warzywa natomiast mają właściwości alkalizujące, a tym samym pomagają zwalczać objawy zakwaszenia organizmu. Należy jednak unikać warzyw kapustnych, strączkowych i cebulowych, ponieważ działają wzdymająco.

    W diecie oczyszczającej proponuje się, aby jak największa liczba posiłków była w formie płynnej (koktajle, wywary warzywne). Warto również pić około 2-3 litrów niegazowanej wody mineralnej, ponieważ reguluje ona metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn, zmniejsza uczucie głodu. Wskazana jest także choćby mała dawka ruchu. Może to być umiarkowanie intensywny 30 minutowy spacer, który korzystnie wpłynie na układ krążenia, doda energii, a przy okazji pomoże spalić trochę kalorii.

    Stosując dietę oczyszczającą należy natomiast zrezygnować ze wszelkiego rodzaju używek: kawy, alkoholu, papierosów, mocnej herbaty. W odstawkę niech także pójdą słodycze.

    Trzeba podkreślić, że dieta oczyszczająca przeznaczona jest tylko dla osób zdrowych.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-12-27]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.