Mięta pieprzowa na dolegliwości żołądkowe

Mięta jest jednym z najbardziej wszechstronnych i popularnych ziół w domowych apteczkach. W Polsce znanych jest około dziesięciu jej gatunków. Wszystkie charakteryzują się świeżym, orzeźwiającym, ale nie zawsze miętowym zapachem. Najbardziej znana jest mięta pieprzowa, bardzo chętnie wykorzystywana w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, spożywczym, a nawet tytoniowym.

Wszechstronna i ceniona

Mięta jest jednym z najbardziej znanych i wszechstronnych ziół leczniczych. Właściwości te zawdzięcza przede wszystkim olejkom eterycznym, a w szczególności mentolowi, który jest główną substancją czynną. Ponadto mięta zawiera garbniki, flawonoidy, gorycze, kwasy organiczne i inne związki.

Mentol ma działanie rozkurczowe i lekko znieczulające błonę śluzową żołądka. Ponadto ma właściwości dezynfekcyjne i reguluje namnażanie się bakterii, które w nadmiarze mogą być przyczyną nieprzyjemnego zapachu z ust. Stosowanie mięty pomaga więc usunąć ten zapach. Co ważne, usuwa przyczyny tego uciążliwego zjawiska, a nie tylko łagodzi jego skutki. Oprócz tego mięta jest niezwykle cennym ziołem, które wywiera korzystny wpływ na procesy fermentacyjne odbywające się w żołądku. Jest pomocna w leczeniu podrażnienia żołądka i bólów brzucha spowodowanych chorobami jelit. Miętę wykorzystuje się w zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, kolce jelitowej, nieżytach żołądka i jelit. Jest także stosowana w schorzeniach układu nerwowego (bezsenności, migrenie, nerwobólach), a zewnętrznie jako środek łagodzący podrażnienia.

Właściwości lecznicze

Mięta pieprzowa uznawana jest za bezkonkurencyjną na problemy trawienne. Dlatego wykorzystywana jest przede wszystkim jako środek łagodzący dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Do najważniejszych właściwości leczniczych mięty należy zaliczyć:

  • zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i żółci;
  • pobudza czynności trawienne żołądka;
  • usprawnia pracę jelit;
  • poprawia apetyt;
  • łagodzi wzdęcia, niestrawność i nudności;
  • ułatwia trawienie tłustych dań;
  • działa wiatropędnie;
  • działa rozkurczowo, zmniejszając napięcie mięśni gładkich;
  • ma właściwości uspokajające;
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie;
  • nieznacznie obniża ciśnienie krwi.
  • Olejek pozyskiwany z mięty ma właściwości odświeżające i antyseptyczne. Wykorzystuje się go również do łagodzenia napięciowych bólów głowy. Jego skuteczność jest porównywalna z paracetamolem i kwasem acetylosalicylowym. Olejek miętowy zalecany jest także do inhalacji w nieżytach górnych dróg oddechowych.

    Jak zbierać i przechowywać?

    Miętę można suszyć, zamrażać lub konserwować w oleju bądź też w occie. Zbiera się liście lub całe gałązki, gdy pączki kwiatowe jeszcze się nie rozwinęły. Zbiór należy przeprowadzić w suchy, słoneczny dzień, najlepiej przed południem. Miętę suszy się w suchym, ciepłym i przewiewnym miejscu. Temperatura nie powinna przekraczać 30 stopni Celsjusza.

    Ususzone liście należy przechowywać w szczelnych pojemnikach. Kruszy się je bezpośrednio przed użyciem, by zapobiec utracie cennych olejków eterycznych.

    Miętowe orzeźwienie

    Choć w kuchni polskiej mięta znajduje zastosowanie głównie podczas przygotowywania deserów, to można ją wykorzystywać na szereg innych sposobów. Najbardziej popularna jest w krajach anglosaskich, gdzie jest obowiązkowym składnikiem mięsnych potraw i tradycyjnych sosów miętowych do baraniny. W kuchni włoskiej świeżymi, drobno posiekanymi listkami doprawia się faszerowane karczochy, szpinak, a także posypuje się gotowane ziemniaki. Miętę można także dodawać do sałatek owocowych i warzywnych, past, dipów, farszów mięsnych, można nią także aromatyzować potrawy z ryb. Ważne, by dodawać ją w końcowej fazie gotowania, by nie straciła aromatu.

    Świeże listki świetnie podkreślają smak czekolady i lodów. Miętą można także udekorować ulubiony deser. W sosach i farszach mięta dobrze komponuje się z innymi ziołami np.: cząbrem, estragonem, a zwłaszcza szałwią. Należy przy tym pamiętać, że mięta jest bardzo wyrazista w smaku i lubi odgrywać rolę pierwszoplanową.

    Mięta jest doskonałym dodatkiem do drinków. Najbardziej znany jest napój o nazwie Mojito. Świeże liście wykorzystuje się także do sporządzenia nalewki miętowej. Do innych ziołowych nalewek łączonych z innymi ziołami można stosować miętę suszoną. Dobrze komponuje się z cytryną, cynamonem i kardamonem. Na letnie upały świetnie sprawdzi się herbata miętowa, która ugasi pragnienie i orzeźwi.

    Olejek miętowy jest także składnikiem płynów do płukania jamy ustnej, past do zębów, maseczek, kremów, balsamów i szamponów.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-07-19]
    Ocena:
    Brak głosów.
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.