Niestety, nie zawsze potrafimy go dobrze zaostrzyć.
Dlatego dużą popularnością cieszą się noże o ząbkowanym ostrzu, które ostrzone są w procesie produkcji, a producenci zapewniają, że ich noże nigdy się nie tępią.
Ich prawidłowe naostrzenie w warunkach domowych jest praktycznie niemożliwe. Jednak krojenie chleba nożem o ząbkowanym czy falistym ostrzu, pomimo jego stępienia jest łatwiejsze i dokładniejsze.
Dodatkową zaletą noża o nierównym ostrzu jest możliwość używania go do krojenia „miękkich” produktów np. żółtego sera oraz owoców i warzyw np. pomidorów.
Wybierając nóż należy się raczej kierować jakością materiału z jakiego zostało wykonane ostrze oraz technologii wykonania, a także jego kształtu.
Do każdego noża trzeba się przyzwyczaić, a wtedy jego użycie będzie łatwe i przyjemne.
Artykuł pochodzi z portalu info-kuchnia.pl