Jaki nóż do krojenia chleba?

Najważniejsze, aby nóż do chleba był ostry. Tępy nóż nie tnie, a raczej zgniata chleb, który dodatkowo będzie się kruszył. Im świeższy chleb, tym gorszy będzie efekt używania tępego noża. Jeżeli nóż będzie odpowiednio ostry, wtedy kształt ostrza - prosty, ząbkowany czy falisty nie ma większego znaczenia dla jakości krojenia.

Niestety, nie zawsze potrafimy go dobrze zaostrzyć.

Dlatego dużą popularnością cieszą się noże o ząbkowanym ostrzu, które ostrzone są w procesie produkcji, a producenci zapewniają, że ich noże nigdy się nie tępią.

Ich prawidłowe naostrzenie w warunkach domowych jest praktycznie niemożliwe. Jednak krojenie chleba nożem o ząbkowanym czy falistym ostrzu, pomimo jego stępienia jest łatwiejsze i dokładniejsze.

Dodatkową zaletą noża o nierównym ostrzu jest możliwość używania go do krojenia „miękkich” produktów np. żółtego sera oraz owoców i warzyw np. pomidorów.

Wybierając nóż należy się raczej kierować jakością materiału z jakiego zostało wykonane ostrze oraz technologii wykonania, a także jego kształtu.

Do każdego noża trzeba się przyzwyczaić, a wtedy jego użycie będzie łatwe i przyjemne.

Artykuł pochodzi z portalu info-kuchnia.pl

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Info - Kuchnia [2012-01-13]
Ocena:
Brak głosów.
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.