Jeżeli zależy nam na komforcie pracy w kuchni, warto przy ich zakupie w pierwszym rzędzie kierować się materiałem części tnącej, a dopiero później ceną noża.
Wybierając nóż trzeba wziąć pod uwagę do jakich czynności najczęściej będziemy go używać.
Najbardziej przydatne w kuchni to:
Te cztery noże powinny być na wyposażeniu każdej kuchni. Przy ich pomocy można z powodzeniem wykonać praktycznie wszystkie czynności z użyciem noża w czasie prac kuchennych.
Materiał, z którego wykonano ostrze ma duży wpływ na właściwości użytkowe noża: jego trwałość, łatwość ostrzenia oraz ciężar.
Obecnie najpopularniejsze noże to:
Najczęściej spotykane w kuchniach - noże stalowe
Stal użyta do wyprodukowania noża powinna charakteryzować się odpowiednią twardością i odpornością na działanie warunków w jakich narzędzie pracuje (woda, kwasy).
Parametry te poprawiają dodatki stosowane w produkcji stali np. wanad, kobalt, molibden.
Warto zwrócić uwagę na twardość ostrza, która podawana jest skali HRC i zwykle mieści się w granicach 53 - 60 HRC. Im wyższa wartość, tym większa twardość noża.
Noże, których ostrze w czasie produkcji było poddane obróbce kucia, charakteryzują się dużą odpornością na stępienie.
Noże tytanowe - uwaga na podróbki
Materiał użyty do produkcji noży tytanowych to mieszanka tytanu i karbidów.
Materiał lekki i odporny na działanie substancji chemicznych.
Podwyższenie parametrów wytrzymałościowych i odporność na czynniki zewnętrzne ostrzy uzyskano poprzez ich termiczną obróbkę. Dzięki temu krawędź tnąca zaostrzona w czasie produkcji długo pozostanie ostra.
Jednak w przypadku stępienia ostrza można je ponownie naostrzyć.
Dokonując zakupu należy się upewnić, że całe ostrze wykonane jest z tego materiału. Produkowane są również noże, których stalowe ostrze jest tylko pokryte tytanem. Warstwa ta podczas ostrzenia zostanie usunięta, a nam pozostanie zwykły nóż stalowy.
Noże te można myć w zmywarce.
Nowoczesne noże ceramiczne
Bardzo twarde, dzięki czemu odporne na stępienie są noże ceramiczne.
Są również nieczułe na działanie substancji chemicznych spotykanych w kuchni np. kwasów.
Niestety ceramika, materiał z którego wykonuje się ostrze tych noży jest krucha. Nawet przypadkowe uderzenie może spowodować pęknięcie ostrza. Dlatego w czasie ich używania warto stosować się do zaleceń producenta.
Ponadto noże ceramiczne nie nadają się do mycia w zmywarkach.
Artykuł pochodzi z portalu info-kuchnia.pl