Materiały na ostrze noży kuchennych

Jednym z podstawowych narzędzi używanych w kuchni są noże. Praktycznie do przygotowania każdej potrawy potrzebny jest nóż. Ważne, aby nóż był ostry. Im ostrzejszy nóż, tym łatwiejsza i bezpieczniejsza praca. Jakość noża w dużej mierze zależy od materiału z jakiego wykonano jego ostrze, a to zdecydowanie wpływa na jego cenę.

Jeżeli zależy nam na komforcie pracy w kuchni, warto przy ich zakupie w pierwszym rzędzie kierować się materiałem części tnącej, a dopiero później ceną noża.

Wybierając nóż trzeba wziąć pod uwagę do jakich czynności najczęściej będziemy go używać.

Najbardziej przydatne w kuchni to:

  • nóż szefa kuchni;
  • nóż uniwersalny;
  • nóż do krojenia pieczywa;
  • nóż obierak.
  • Te cztery noże powinny być na wyposażeniu każdej kuchni. Przy ich pomocy można z powodzeniem wykonać praktycznie wszystkie czynności z użyciem noża w czasie prac kuchennych.

    Materiał, z którego wykonano ostrze ma duży wpływ na właściwości użytkowe noża: jego trwałość, łatwość ostrzenia oraz ciężar.

    Obecnie najpopularniejsze noże to:

  • stalowe;
  • tytanowe;
  • ceramiczne.
  • Najczęściej spotykane w kuchniach - noże stalowe

    Stal użyta do wyprodukowania noża powinna charakteryzować się odpowiednią twardością i odpornością na działanie warunków w jakich narzędzie pracuje (woda, kwasy).

    Parametry te poprawiają dodatki stosowane w produkcji stali np. wanad, kobalt, molibden.

    Warto zwrócić uwagę na twardość ostrza, która podawana jest skali HRC i zwykle mieści się w granicach 53 - 60 HRC. Im wyższa wartość, tym większa twardość noża.

    Noże, których ostrze w czasie produkcji było poddane obróbce kucia, charakteryzują się dużą odpornością na stępienie.

    Noże tytanowe - uwaga na podróbki

    Materiał użyty do produkcji noży tytanowych to mieszanka tytanu i karbidów.

    Materiał lekki i odporny na działanie substancji chemicznych.

    Podwyższenie parametrów wytrzymałościowych i odporność na czynniki zewnętrzne ostrzy uzyskano poprzez ich termiczną obróbkę. Dzięki temu krawędź tnąca zaostrzona w czasie produkcji długo pozostanie ostra.

    Jednak w przypadku stępienia ostrza można je ponownie naostrzyć.

    Dokonując zakupu należy się upewnić, że całe ostrze wykonane jest z tego materiału. Produkowane są również noże, których stalowe ostrze jest tylko pokryte tytanem. Warstwa ta podczas ostrzenia zostanie usunięta, a nam pozostanie zwykły nóż stalowy.

    Noże te można myć w zmywarce.

    Nowoczesne noże ceramiczne

    Bardzo twarde, dzięki czemu odporne na stępienie są noże ceramiczne.

    Są również nieczułe na działanie substancji chemicznych spotykanych w kuchni np. kwasów.

    Niestety ceramika, materiał z którego wykonuje się ostrze tych noży jest krucha. Nawet przypadkowe uderzenie może spowodować pęknięcie ostrza. Dlatego w czasie ich używania warto stosować się do zaleceń producenta.

    Ponadto noże ceramiczne nie nadają się do mycia w zmywarkach.

    Artykuł pochodzi z portalu info-kuchnia.pl

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Info - Kuchnia [2012-01-20]
    Ocena:
    3/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.