Kaki nazywane również persymona lub szaron pochodzi z Chin i Japonii. Obecnie są uprawiane również w Korei Południowej, USA, Europie i cieplejszych rejonach Azji Środkowej. Do naszego kraju owoce te dostarczane są przez cały rok z różnych krajów.
Owoce kaki przypominają wyglądem pomidora. Są żółtoczerwonego lub pomarańczowego koloru z czterema szerokimi, ciemnozielonymi liśćmi przy ogonku. Ich miąższ jest lekko twardy, słabo aromatyczny, bardzo słodki i ma galaretowatą konsystencję. Skórkę mają gładką i cienką, jak skórka pomidora.
Owoce kaki spożywa się na surowo, suszone, gotowane i kandyzowane. W postaci dżemów, marmolad, galaretek, lodów, deserów, słodko-kwaśnych sosów i sałatek owocowych. Można je zjadać ze skórką bądź obierać ze skórki. Można je pokroić w poziome plastry lub w kostkę, można też wyjeść miąższ łyżeczką z połówek owocu. Najlepiej owoce kaki smakują z dodatkiem soku pomarańczowego lub cytrynowego, jako dodatek do bitej śmietany lub gałek lodów. Miękkie owoce kaki jada się także lekko zamrożone w całości, w postaci sorbetu.
Kaki można kupić jak są jeszcze twarde, a degustować dopiero jak dojrzeją. A dojrzewają one bardzo szybko, w temperaturze pokojowej dojrzeją w ciągu 2-3 dni. Dojrzałe owoce są miękkie, szkliste i soczyste. W lodówce można je przechowywać do 2 dni. Natomiast niedojrzałe kaki charakteryzują się zielonym przebarwieniem, są twarde i mają charakterystyczny cierpki smak.
Smak owocu określa się jako smak „pomiędzy pomidorem, a morelą”. Niektórym kaki przypomina smakiem gruszki, śliwki, dynię, a jeszcze innym brzoskwinię z lekkim posmakiem wanilii.
Kaki są źródłem witamin: A i C, cukrów, karotenów, żelaza, potasu, fosforu oraz wapnia, i z tego względu polecane są chorym na osteoporozę, a także kobietom, które wkraczają w okres menopauzalny. Dodatkowo zawierają mało kalorii, 100 gram kaki ma 73 kalorie.
Występują dwie główne odmiany kaki:
Owoce kaki niestety źle znoszą transport i dlatego na rynkach europejskich są mniej znane. Ale ostatnio coraz częściej możne je spotkać w naszych sklepach. I to bardzo dobrze, gdyż owoce kaki są bogate w witaminy i składniki mineralne, cenne dla naszego zdrowia. Dlatego, jeśli mamy możliwość kupienia tego owocu, skuśmy się na niego i przekonajmy się jak smakują, a na pewno na tym nie stracimy.
Zachęcam więc do skosztowania tych egzotycznych owoców i życzę smacznego :)