Kalendarz robienia przetworów

Domowe przetwory są smaczne, zdrowe i naturalne... Jednym słowem - bezkonkurencyjne! Sezonowe owoce i warzywa dają ogromne pole do popisu. Możemy przygotowywać z nich dżemy, sosy, konfitury, nalewki, soki i przeciery. Warto zatem wiedzieć, kiedy robić przetwory oraz kiedy poszczególne owoce i warzywa są najsmaczniejsze i najtańsze.

Przetwory w maju

W maju rozpoczyna się sezon robienia przetworów. Jest to najlepszy czas na przygotowanie pasteryzowanego szczawiu. Wówczas jego listki są młode, delikatne i najsmaczniejsze.

Maj to doskonały czas na robienie przetworów z:

  • rabarbaru;
  • szczawiu;
  • szparagów;
  • młodych pędów sosny;
  • mniszka lekarskiego;
  • kwiatów dzikiej róży.
  • Przetwory w czerwcu

    Czerwiec to bezsprzecznie okres panowania truskawek. Dlatego warto pomyśleć o dżemach, sokach i kompotach z tych najpopularniejszych czerwcowych owoców. Na początku miesiąca można także pokusić się o smaczną kombinację truskawek z rabarbarem.

    W czerwcu pełnię sezonu mają takie owoce i warzywa jak:

  • truskawki;
  • poziomki;
  • czereśnie;
  • szpinak;
  • młode buraczki z liśćmi;
  • kwiaty czarnego bzu;
  • koperek.
  • Przetwory w lipcu

    W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki, poziomki i czereśnie. To najlepszy okres na przygotowanie z tych owoców rozmaitych przetworów: soków, dżemów, musów, galaretek, konfitur, win i nalewek.

    W lipcu nie możemy przegapić sezonu na:

  • jagody;
  • porzeczki;
  • agrest;
  • morele;
  • orzechy włoskie (na nalewki i syropy);
  • kalarepę;
  • fasolkę szparagową;
  • groszek;
  • ogórki.
  • Przetwory w sierpniu

    Zaczyna się zbiór śliwek - renklod i mirabelek oraz wczesnych odmian gruszek. Nadal jest dobry czas na kiszenie i konserwowanie ogórków. Schyłek miesiąca to najlepszy miesiąc na przygotowanie przetworów z pomidorów (soków, przecierów, musów).

    W sierpniu owocują i dostępne są:

  • jeżyny;
  • maliny;
  • owoce czarnego bzu;
  • mirabelki;
  • wiśnie;
  • brzoskwinie;
  • pomidory;
  • cukinia, patison, kabaczek;
  • kurki.
  • Przetwory we wrześniu

    Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki). Z przerośniętych ogórków można natomiast przygotować pikle. Pod koniec miesiąca (o ile dopisuje pogada) zaczynają pojawiać się grzyby.

    Wrzesień to czas robienia przetworów z:

  • jabłek;
  • śliwek;
  • winogron;
  • aronii;
  • jarzębiny;
  • kalafiora;
  • papryki.
  • Przetwory w październiku

    Październik to czas kiszenia kapusty i przygotowania innych kiszonek (z buraków, kalafiora, marchewki, jabłek itp.). Warto zrobić przetwory z pigwy i owoców dzikiej róży, które są szczególnie bogate w witaminę C i chronią przed jesiennym przeziębieniem.

    Październik to sezon na:

  • gruszki;
  • pigwę;
  • owoce dzikiej róży;
  • kapustę;
  • grzyby.
  • Przetwory w listopadzie

    Listopad to ostatni dzwonek dla wszystkich spóźnialskich. Przygotować można jeszcze przetwory z warzyw korzeniowych i kapusty.

    W sklepach i na straganach dostępna jest:

  • żurawina;
  • dynia;
  • buraki.
  • Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-06-08]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 7]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.