Jakie ma zastosowanie w kuchni?
Kminek zwyczajny jest bardzo aromatyczną przyprawą o szerokim zastosowaniu. Świetnie nadaje się do urozmaicania wszelkich potraw. Aromatyzuje pieczywo i inne wyroby piekarnicze oraz poprawia ich smak. Jest przyprawą łatwo dostępną i stosunkowo tanią.
Najczęściej stosuję się go do:
Kminek dobrze komponuje się z cebulą, czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem i pieprzem Cayenne. Natomiast w kombinacji z innymi przyprawami należy jednak używać kminku z umiarem.
Zazwyczaj stosuje się nasiona kminku. Tymczasem jego korzenie i liście doskonale nadają się do zup i sałatek. Ponadto zawierają dużo witaminy C.
Kminek to najdawniej znana przyprawa o specyficznym zapachu. Ma barwę od jasno do ciemnobrązowej. Owoce kminku zawierają duże ilości olejku eterycznego oraz flawonoidy, związki cukrowe, białkowe, tłuszcze, garbniki i sole mineralne. Ceni się w tej ziołowej przyprawie nie tylko walory smakowe, ale również i zdrowotne.
Jakie właściwości lecznicze mają nasiona kminku?
Kminek jest dobrze tolerowany przez dzieci i osoby w podeszłym wieku. Szczególnie znaczenie ma dla dzieci i niemowląt, ułatwiając bezbolesne odejście gazów. Jest również cennym środkiem dla matek karmiących, gdyż zwiększa ilość wytwarzanego mleka.
Głównie zalecany jest osobom cierpiącym na:
Kminek w połączeniu z melisą jest doskonałym środkiem na bóle menstruacyjne. Owoce kminku obejmują swym działaniem przewód pokarmowy, drogi żółciowe, wątrobę, nerki oraz skórę. W niektórych krajach napar kminku pije się w charakterze herbaty.
1 łyżeczkę kminku można zmiażdżyć, wsypać do szklanki, zalać wrzącą wodą, i pić małymi porcjami w ciągu dnia. Zaleca się często stosować taką kurację kminkową, w celu pozbycia się dokuczających nam dolegliwości.
Można też zamiast naparu spożywać kminek zmiażdżony z dodatkiem majeranku (tak około ½ łyżeczki) i później popić przegotowaną wodą. Taki specyfik należy spożywać ostrożnie, żeby się nie zakrztusić.
W sklepach zielarskich i aptekach można kupić tzw. olejek kminkowy, który jest bardzo praktyczny w użyciu. Wystarczy na kostkę cukru wkropić kilka kropli olejku, gdyż taki olejek jest bardzo ostry. Przetwory z kminku, stosowane w zalecanych dawkach leczniczych nie wykazują działania toksycznego. Olejek kminkowy stosuje się również zewnętrznie, w przypadkach powierzchniowych zakażeń bakteriobójczych, grzybiczych i pasożytniczych (świerzb).
Kminek powinno się przechowywać w naczyniach szczelnie zamkniętych i chronić przed światłem. W suchym i chłodnym miejscu w temperaturze pokojowej. Zapobiegniemy w ten sposób wietrzeniu i ulatnianiu się olejków eterycznych, zwiększając tym samym skuteczność aromatycznego kminku.
Teraz już wiemy, że kminek dodany do naszej potrawy, nie tylko wzbogaci jej smak, ale także wpłynie korzystnie na nasze drogocenne zdrowie :) Na jedną osobę, do dowolnej potrawy można dodać nawet do 1/3 łyżki kminku, bez obawy przedawkowania.