Skarby mórz
Krewetki to najbardziej popularne owoce morza. Występują głównie w strefach przybrzeżnych mórz i oceanów, ale spotkać można także gatunki słodkowodne żyjące w wodach krajów tropikalnych. Na europejskie stoły krewetki trafiają z wybrzeży Francji, Włoch, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Najdroższe są te odławiane z zimnych mórz (Morza Północnego i okolic Grenlandii).
Wśród wielu odmian najbardziej znane są:
Wszystkie odmiany różnią się przede wszystkim wielkością, kształtem odnóży i barwą. Najczęściej spotykane są krewetki szare i czerwone, ale występują także żółte, kremowe, brązowe, a nawet zielone. Po ugotowaniu niemal wszystkie stają się pomarańczowe lub bladoróżowe.
Nieocenione wartości odżywcze
Krewetki mają delikatne mięso i są niezwykle smaczne, ale to nie jedyny ich walor. Posiadają bowiem także wysoką wartość odżywczą, dlatego coraz chętniej pojawiają się na naszych stołach. Przede wszystkim są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Charakteryzuje się ono wysoką strawnością i korzystnym składem aminokwasów. Krewetki mogą więc bez przeszkód zastępować mięso. Warto jednak wiedzieć, że zawartość specyficznego białka, jakim jest tropomiozyna, często powoduje alergię pokarmową. Jej objawami są najczęściej: katar, łzawienie i zaczerwienie oczu, kaszel. W przypadku zaobserwowania takiej reakcji organizmu, należy wykluczyć krewetki z diety.
Krewetki dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. Są bardzo dobrym źródłem selenu, jodu, miedzi, magnezu, potasu i fluoru. Selen jest silnym antyoksydantem, wzmacnia układ odpornościowy, chroni serce, a także zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych. Fluor jest ważny dla ochrony zębów przed próchnicą, jod z kolei zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Pod względem zawartości witamin, krewetki są szczególnie bogate w witaminy z grupy B.
Warto podkreślić, że przy tych licznych zaletach, krewetki są również lekkostrawne, niskokaloryczne i charakteryzują się niską zawartością tłuszczów nasyconych. 100 gramów tych skorupiaków to około 90 kalorii. Są więc polecane wszystkim osobom dbającym o linię.
Krewetki mogą być zarówno świetną przekąską, jak i daniem głównym. Nadają się do smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Można je dodawać do zup, sosów i różnego rodzaju sałatek.