Krewetki - zdrowy przysmak z mórz

Krewetki to najbardziej znane i lubiane owoce morza. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu i smacznemu mięsu, ale także wysokiej wartości odżywczej. Są bowiem bogatym źródłem białka, witamin z grupy B oraz cennych składników mineralnych. Oprócz tego znane są także ze swoich afrodyzjakalnych właściwości :)

Skarby mórz

Krewetki to najbardziej popularne owoce morza. Występują głównie w strefach przybrzeżnych mórz i oceanów, ale spotkać można także gatunki słodkowodne żyjące w wodach krajów tropikalnych. Na europejskie stoły krewetki trafiają z wybrzeży Francji, Włoch, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii. Najdroższe są te odławiane z zimnych mórz (Morza Północnego i okolic Grenlandii).

Wśród wielu odmian najbardziej znane są:

  • krewetki królewskie (olbrzymie) - to jedne z największych krewetek. Na 1 kg przypada zaledwie 12-18 sztuk tych skorupiaków. Mają wydłużony odwłok i bardzo elastyczny pancerz. Spodnia część ciała jest biała, natomiast grzbiet – szarobrązowy;
  • krewetki tygrysie - wyróżniają się zielonkawo-szarym kolorem pancerza, który pod wpływem obróbki termicznej zmienia barwę na pomarańczową. Mięso krewetek tygrysich jest soczyste i jędrne;
  • krewetki białe - osiągają dość duży rozmiar (długość do 22 cm). Mają zwartą, jędrną konsystencję i nieco słodki smak;
  • krewetki pełnomorskie.
  • Wszystkie odmiany różnią się przede wszystkim wielkością, kształtem odnóży i barwą. Najczęściej spotykane są krewetki szare i czerwone, ale występują także żółte, kremowe, brązowe, a nawet zielone. Po ugotowaniu niemal wszystkie stają się pomarańczowe lub bladoróżowe.

    Nieocenione wartości odżywcze

    Krewetki mają delikatne mięso i są niezwykle smaczne, ale to nie jedyny ich walor. Posiadają bowiem także wysoką wartość odżywczą, dlatego coraz chętniej pojawiają się na naszych stołach. Przede wszystkim są bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Charakteryzuje się ono wysoką strawnością i korzystnym składem aminokwasów. Krewetki mogą więc bez przeszkód zastępować mięso. Warto jednak wiedzieć, że zawartość specyficznego białka, jakim jest tropomiozyna, często powoduje alergię pokarmową. Jej objawami są najczęściej: katar, łzawienie i zaczerwienie oczu, kaszel. W przypadku zaobserwowania takiej reakcji organizmu, należy wykluczyć krewetki z diety.

    Krewetki dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. Są bardzo dobrym źródłem selenu, jodu, miedzi, magnezu, potasu i fluoru. Selen jest silnym antyoksydantem, wzmacnia układ odpornościowy, chroni serce, a także zapobiega powstawaniu zmian nowotworowych. Fluor jest ważny dla ochrony zębów przed próchnicą, jod z kolei zapewnia prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Pod względem zawartości witamin, krewetki są szczególnie bogate w witaminy z grupy B.

    Zawierają:

  • witaminę B6, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także podnosi odporność organizmu;
  • witaminę PP, która wpływa na produkcję hormonów płciowych i hormonów tarczycy, obniża poziom cholesterolu i zapobiega chorobom serca;
  • witaminę B12, która jest niezbędna w procesie produkcji czerwonych krwinek, odgrywa także kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
  • Warto podkreślić, że przy tych licznych zaletach, krewetki są również lekkostrawne, niskokaloryczne i charakteryzują się niską zawartością tłuszczów nasyconych. 100 gramów tych skorupiaków to około 90 kalorii. Są więc polecane wszystkim osobom dbającym o linię.

    Krewetki mogą być zarówno świetną przekąską, jak i daniem głównym. Nadają się do smażenia, duszenia, grillowania i pieczenia. Można je dodawać do zup, sosów i różnego rodzaju sałatek.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-08-06]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.