Kuchenka mikrofalowa

Mikrofalówka jak potocznie zwana jest kuchenka mikrofalowa jest sprzętem AGD, który pozwala na szybkie przygotowanie bądź odgrzanie potraw. Powstało na jej temat wiele mitów, które wynikają głównie z bardzo specyficznego sposobu działania. Tutaj postaramy się rozwiać mity i nakreślić zalety i wady korzystania z kuchenki mikrofalowej.

Powstanie kuchenki mikrofalowej

Zjawisko fizyczne, polegające na wprawianie w drgania cząsteczek za pośrednictwem mikrofal, które zostało wykorzystane przy konstruowaniu kuchenki mikrofalowej odkrył Percy Spencer. W 1947 roku zostało ono wykorzystane do skonstruowania urządzenia służącego do przygotowywania potraw – czyli kuchenki mikrofalowej. W latach siedemdziesiątych XX wieku mikrofalówka trafiła do powszechnego użytku i od tego czasu coraz częściej można ją spotkać w naszych kuchniach jako podstawowy sprzęt AGD.

Zasada działania mikrofalówki

Mikrofale wywołują zjawisko wprawiania w ruch cząsteczek, które ocierając się o siebie, wydzielają energię w postaci ciepła, które z kolei ogrzewa potrawę. Częstotliwość tych mikrofal została dobrana tak, aby umożliwić rozsądny kompromis pomiędzy szybkością nagrzewania potrawy a głębokością wnikania w nią. Najczęściej używana częstotliwość 2,45 Ghz umożliwia wniknięcie mikrofal na ok. 2,5 cm wgłąb produktu. Oczywiście można zmienić tę częstotliwość tak, aby potrawa ogrzewana była głębiej, jednak wtedy proces ogrzewania postępowałby wolniej.

Kuchenka mikrofalowa w praktyce

Z powyższej zasady wynika, że aby podgrzewanie potrawy w kuchence mikrofalowej miało sens musi ona zawierać wodę lub inne cząsteczki, których częstotliwość drgań leży w przedziale drgań emitowanych przez kuchenkę mikrofalową. W praktyce do podgrzewania nadaje się większość potraw (zarówno świeżych jak i mrożonych).

Kolejną zasadą ważną przy korzystaniu z mikrofalówki jest to, że nie możemy wkładać do niej naczyń metalowych. Metal odbija mikrofale sam nie nagrzewając się. Właściwość ta ma także bardzo ważną zaletę. Otóż metalowa obudowa kuchenki mikrofalowej (a także metalowa siateczka na jej drzwiczkach) zabezpiecza użytkownika przed szkodliwym wpływem mikrofal.

Dodatkowo większość modeli kuchenek mikrofalowych umożliwia rozmrażanie potraw.

Wady i zalety

Dość nienaturalna metoda działania mikrofalówki spowodowała powstanie wielu nieprawdziwych opinii co do szkodliwości działania mikrofalówki. Pierwszą z nich (szkodliwe działanie na użytkownika podczas pracy) obaliliśmy w poprzednim akapicie.

Kolejnym mitem jest ten o złym działaniu mikrofal na przygotowywaną potrawę. Jednak energia (czyli „siła” z jaką działają mikrofale) jest zbyt mała, aby zmienić strukturę cząsteczek potrawy. Tak więc i pod tym względem działanie mikrofalówki nie jest szkodliwe.

Jest jednak jedna, dość przewrotna cecha mikrofalówki, którą można uznać za szkodliwą. Jest nią... szybkość przygotowania pokarmów. W dzisiejszych czasach, kiedy liczy się każda chwila, to właśnie mikrofalówka może powodować zmianę trybu żywienia na bardziej szkodliwy (a takim niewątpliwie jest jedzenie tylko gotowych, przygotowanych w przemysłowy sposób mrożonek). Najczęściej spotykane w handlu gotowe potrawy zawierają bowiem więcej szkodliwych składników niż tradycyjnie przygotowywane potrawy.

Ale... wszystko stosowane z umiarem i w odpowiednich proporcjach nie powinno znacząco wpłynąć na nasze zdrowie.

Podsumowanie

Tak więc wybór – kupić mikrofalówkę czy nie zależy jedynie od nas – na pewno wystrzegając się spożywania zbyt dużej ilości przygotowanych specjalnie do mikrofalówek potraw – nie zaszkodzimy sobie – a możemy czasami zaoszczędzić sporo czasu.

Zapraszamy po przepisy i porady na nasze forum:

Przepisy do mikrofalówki

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Marcin [2007-05-02]
Ocena:
3.04/5 [głosów: 1288]
Komentarze do artykułu:
W mikrofalówce mam funkcje grilla (jeden z tańszych modeli LG) i naprawdę - zapiekany chlebek z pomidorkiem serkiem i przyprawami wychodzi lepiej niz w piekarniku, bo chlebek przy krawędziach nie wysycha tak, przez co daje sie ugryźć :)
Mańka [2008-11-20 14:02:05]
jej: co do przepisu skrót gram-> 'g' a nie jak zapisano 'gr'-. to znaczy grosz!
Agnieszka:) [2008-08-02 15:42:43]
ASIU przyjdż do Tupperware Szczecin,ul.Królowej Korony Polskiej 25 poniedzialek o 11 tej lub 17-tej zobacz też na www.tupperware.pl.
Krysia z Tupperware Szczecin [2007-10-12 22:41:32]
skladniki ciasta 100 gr masla, 100 gr cukru, 100gr mąki tortowej 100 gr czekolady pelnej deserowej 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia,3 jajka.Masło rozpuscić z czekoladą,dodać jajka ,białka mozna ubic,dodac p-oz-ost-ałe składniki,lekko wymieszac.Nalózciasto do formy i wyrównaj powierzchnię.Pieczemy w mikrofali w formie o średnicy 20 cm moc 650 w czas 6-7 minut.Ciasto jest gotowe,kiedy z wierzchu jest lekko lepkie,ale pod spodem sztywne.Sprawdz patyczkiem,odstaw je na 5 minut?ciasto sie wtedy dopiecze i będzie z wierzchu suche.Taki murzynek można przelożyć dzemem lub bita smietaną i posypac cukrem pudrem.
Krysia z Tupperware Szczecin [2007-10-12 22:36:02]
Krysiu jeśli możesz to napisz swoją odpowiedź jeszcze raz, bo nic takiego do nas nie doszło, nie wiem dlaczego. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-12 19:53:09]
Asiu napisałam przepis w odpowiedzi ale nie wiem czemu nie dodali.
Krysia z Tupperware Szczecin [2007-10-11 22:45:29]
Krysiu, jestem ze Szczecina i własnie kupiłam kuchenkę. Spadłaś mi z nieba, bo słyszałam, że w mikrofali mozna piec ciasta, ale nie wiedziałam jakiego programu do tego uzywać:)
Asia [2007-09-17 12:44:52]
Do podgrzewania super, ale gotować i piec ciast to jeszcze w niej nie próbowałam...
Karola [2007-08-15 17:13:52]
Poprostu oszczędza czas podgrzewania potraw wlasnej roboty...
Sylwia [2007-08-06 23:39:56]
Stara prawda co w umiarze to nie szkodzi.w mikrofali można piec ciasto/ murzynek piernik-7 min na 610 w/, Faszerowane papryki,warzywa ,kurczaki, skrocić czas pieczenia mięsa itd.żywajcie pojemników do mikrofali z Tupperware /www.tupperware.pl/ Jesteś ze Szczecin to się odezwij.
Krysia z Tupperware Szczecin [2007-07-31 22:51:16]
Nie wszystkie potrawy przygotowywane w mikrofalówce są smaczne. Najłatwiejsze jest podgrzewanie. Ale na przykład drób, jeżeli pozna się jej działanie, to grillowanie całego kurczaka jest może trochę pracochłonne (przewracanie co 15, lub 20 min.),ale smak i soczystośc potrawy rekompensuje włożony trud.
Adam [2007-05-12 00:06:10]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.