Smakowo oregano podobne jest do majeranku, i może dlatego też nazywane jest dzikim majerankiem.
Poleca się stosowanie oregano wraz z bazylią, majerankiem, tymiankiem, kminkiem, kolendrą i pieprzem. Dodatkowo roślina ta wchodzi w skład ziół prowansalskich.
Oregano używa się do przyprawiania głównie:
- spaghetti;
- pizzy;
- mięsa;
- wędlin;
- ryb;
- owoców morza;
- sosów;
- zawiesistych zup;
- sałatek;
- warzyw;
- zapiekanek;
- pieczonych ziemniaków.
Potrawy mięsne przyprawia się oregano dopiero pod koniec gotowania.
Szczypta oregano podnosi w znacznym stopniu walory smakowe danych potraw.
Roślina ta pomocna jest również w leczeniu chorób dróg oddechowych, zapaleniu oskrzeli i zaburzeń trawienia. Posiada właściwości dietetyczne, pobudzające apetyt i ułatwiające trawienie.
Ciekawostki o oregano:
- wchodzi w skład niektórych kosmetyków;
- używana jest do przyprawiania niektórych wódek i win;
- jej zielem farbowano dawniej tkaniny, a kwiaty oregano były doskonałej jakości barwnikiem do wełny.