Przyprawy, które warto znać

Przyprawy to składniki dodawane do różnych potraw w celu polepszenia ich walorów smakowych oraz zapachowych. W większości są to produkty pochodzenia roślinnego. Jest ich bardzo dużo, oto lista przypraw, których używa się najczęściej...

Anyż - jego słodkawy smak i silny zapach urozmaici smak gotowanych warzyw i pieczonych mięs, można również dodawać do alkoholi, pobudza apetyt i reguluje trawienie.

Bazylia - królowa ziół o przyjemnym, subtelnym, korzennym zapachu i lekko słodkawym smaku, idealna do sałatek, dań pomidorowych, sosów i mięs, pobudza apetyt i łagodzi dolegliwości żołądkowe, dodawać pod koniec gotowania.

Chilli - ostra przyprawa stosowana w kuchni meksykańskiej, chińskiej i węgierskiej, również we wszelkich ostrych sosach i zupach, zawiera witaminę C i witaminy z grupy B.

Czosnek - jego intensywny smak i zapach poprawia smak mięs, warzyw, sosów, serów, marynat, używany do kiszenia, czosnek ma działanie bakteriobójcze, pomaga zwalczać infekcje, reguluje florę bakteryjną jelit, obniża ciśnienie krwi, wielu ludzi nie spożywa czosnku ze względu na jego zbyt silny, nieprzyjemny, długo utrzymujący się zapach, można go nieco stracić rozgniatając ząbki czosnku, gotując go na małym ogniu przez kilka minut lub smażąc do zrumienienia (czosnek smażony nabiera goryczki).

Cynamon - korzenna słodkawa przyprawa dodawana najczęściej do dań słodkich, szczególnie z ryżem, poza tym do deserów i ciast, najczęściej szarlotek, świetna do grzańców z wina i piwa.

Estragon - przyprawa o gorzkawym, ostrym zapachu dodawana głównie do wszelkich potraw z jaj i ryb, ma właściwości przeciwzapalne, ułatwia trawienie, dodawać pod koniec gotowania.

Gałka muszkatołowa - ma przyjemny zapach i jest ostra w smaku, używana do ciast, m. in. pierników ale również do mięs i zup, poprawia aromat grzanych win i piw, w medycynie wschodu stosowana w stanach nadpobudliwości i bezsenności.

Imbir - ma szerokie zastosowanie, mimo bardzo silnego zapachu i ostrego piekącego smaku używany jest do aromatyzowania pierników, ciasteczek, herbat, piwa i likierów, poza tym stosuje się go do pikantnych potraw, pieczonych mięs, sosów, marynat, stosować z umiarem, ma też szerokie zastosowanie w medycynie, obniża ciśnienie, cholesterol, łagodzi kaszel, przeciwdziała mdłościom.

Jałowiec - głównie używany do mięs, szczególnie dziczyzny, wędliny za sprawą jałowca nabierają korzennego smaku, stosowany też do wyrobu niektórych wódek, pobudza żołądek i wątrobę, działa moczopędnie.

Kminek - dodawany do tłustych mięs, kapusty kiszonej, surówek, przy wypieku pieczywa, stosowany przy chorobach wątroby, zaburzeniach trawiennych, wzdęciach i uczuciu pełności żołądka.

Liść laurowy - poprawia smak wielu zup (fasolowej, grochówki, kapuśniaku czy żuru) oraz potraw mięsnych i sosów, przed podaniem potrawy należy go usunąć, listek włożony do pojemnika z mąką odstrasza wołki zbożowe.

Lubczyk - ma przyjemny zapach i smak, dodaje się go do zup, sosów i mięs, głównie do potraw tłustych, stosowany w produkcji kostek bulionowych, uważa się go za afrodyzjak i symbol miłości, podany wybranej osobie sprawia, że się w nas zakochuje ;)

Mięta - świetnie nadaje się do sałatek pomidorowych, stosowana w produkcji napojów, wódek i likierów, ziele rzadko stosowane w polskiej kuchni, używane raczej jako leczniczy napój zamiast herbaty.

Natka pietruszki - zawiera witaminę A, żelazo i jod, dlatego warto stosować ją w kuchni, do zup, sosów, surówek, potraw mięsnych, ziemniaków i ryb.

Oregano - bardzo popularna przyprawa ziołowa stosowana do wielu potraw, głównie kuchni włoskiej - pizzy, spaghetti i zapiekanek, greckiej, ale również do aromatyzowania mięs, wędlin, ryb, sosów, sałatek, świetnie pasuje do bazylii, dodawać pod koniec gotowania, działa przeciwzapalnie i przeciwskórczowo.

Pieprz - niezwykle uniwersalna przyprawa, nadająca się do wszystkich rodzajów mięs, sosów, marynat, sałatek, surówek i zup, odmiana czarna jest ostrzejsza niż biała i zawiera żelazo, wapń i magnez, pieprz sprawia, że tłuste potrawy są łatwiej trawione.

Rozmaryn - jego subtelny smak nadaje się do smażonych ryb, grzybów, niektórych zup, sosów i sałatek, także do mięs, pasztetów, makaronów i ziemniaków, najczęściej stosowany w kuchni francuskiej, działa moczopędnie.

Szałwia - zawiera witaminę A, B1 i C, dodawana do potraw z warzyw strączkowych i tłustych mięs, ponadto do zup i sosów oraz winiaków i likierów, używać z umiarem ze względu na gorzkawy smak, unikać w ciąży, w Polsce ziele to jest głównie używane w lecznictwie, działa przeciwzapalnie i przeciwpotnie.

Tymianek - przyprawa o bardzo silnym zapachu i gorzkawym korzennym smaku, najczęściej stosowana w kuchni francuskiej i włoskiej, dodawana do tłustych mięs i ciężkich zup, działa bakteriobójczo i wykrztuśnie.

Wanilia - aromatyczny dodatek do ciast, tortów, bitej śmietany, serków, można stosować w formie cukru waniliowego, działa przeciwgorączkowo.

Ziele angielskie - przyprawa nadająca się do mięs, sosów, pieczonych ryb, ogórków kiszonych, dań z kiszonej kapusty, podnosi aromat niektórych deserów i ciast oraz likierów i win, dodaje się na początku pieczenia czy gotowania.

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
ania [2010-12-13]
Ocena:
Brak głosów.
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.