Menu na piknik

Sezon majówkowy rozpoczęty! Rośnie temperatura, a wraz z nią ochota na wypoczynek na świeżym powietrzu. Grillowanie to już nasza narodowa tradycja, ale coraz popularniejsze stają się także pikniki pod chmurką. Jak się do nich przygotować? Co spakować do kosza, by wyprawa była udana? Jak opracować menu? Uchylamy pokrywę piknikowego kosza...

Małe co nieco

Przebywanie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt. Warto więc zawczasu pomyśleć o piknikowym menu. Na zielonej trawce najlepiej sprawdzą się małe przekąski, których jedzenie nie będzie kłopotliwe ani brudzące. Ważna jest także trwałość potraw i łatwość ich przewiezienia. Przekąski warto przygotować dzień wcześniej. Wkład pracy jest niewielki, za to efekt... piorunujący :)

Oto nasza lista piknikowych smakołyków:

  • zawijańce z tortilli
  • Zawijańce z tortilli to doskonała alternatywa dla zwykłego pieczywa i nudnych kanapek. Są bardzo szybkie w przygotowaniu - placki tortilli można kupić gotowe, do środka dodać wszystko na, co tylko mamy ochotę, a na końcu zrolować. Jako nadzienie dobrze sprawdzi się pieczony kurczak, szynka, sery, twarożki, a także warzywa. Ważne jest, by przygotowane zawijańce ściśle owinąć folią aluminiową;

  • sałatki
  • Sałatki ze świeżych warzyw, kurczaka, owoców morza, sera, wędlin, dzięki którym staje się sycącym daniem. Sałatki z makaronem i ryżem można przygotować dzień wcześniej, aby smaki dobrze się połączyły, sałatka musi się „przegryźć”. Składniki niektórych sałatek (szczególnie z zieloną sałatą) najlepiej spakować w osobne pojemniki i połączyć bezpośrednio przed spożyciem. Wówczas sałatka pozostanie świeża, chrupiąca i pełna aromatu;

  • paszteciki i pierożki
  • Paszteciki i pierożki można przygotować z ciasta drożdżowego, kruchego, a kto woli w wersji ekspresowej - z ciasta filo lub francuskiego. Nadziewać je można warzywami (szpinakiem, pieczarkami, brokułami, porem, oliwkami itp.), kurczakiem, mięsem mielonym lub na słodko: owocami, czekoladą, marmoladą. Należy pamiętać, by farsz nie był zbyt rzadki;

  • babeczki i tartaletki
  • Babeczki i tartaletki czyli tarta w wersji mini. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, z farszem wytrawnym, jak i słodkim. Nadziewać je można warzywami, mięsem, serem, krewetkami, grzybami, owocami... co tylko podpowiada nam wyobraźnia. Przygotowane przekąski najlepiej spakować do plastikowych pojemników;

  • muffiny
  • Muffiny są proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne, efektowne i bezproblemowe w transporcie. Na pewno znikną w błyskawicznym tempie, bo przepadają za nimi dzieci i dorośli. Można je przyrządzać na wiele sposobów - z owocami, bakaliami, czekoladą, fetą, oliwkami, ziołami, suszonymi pomidorami itp.;

  • owoce
  • Owoce są niezastąpione w upalne dni. Najlepiej zrezygnować z bardzo soczystych i takich, które szybko psują się pod wpływem wysokiej temperatury. Na piknik nadają się te bardziej trwałe: jabłka, winogrona, truskawki, melony, gruszki. W całości mogą być przechowywane dłużej. Nie należy ich przewozić w foliowych woreczkach, aby się nie zaparzyły;

  • warzywa
  • Warzywa w całości, pokrojone w słupki lub niewielkie kawałki. Na piknik możemy zabrać seler naciowy, marchewkę, rzodkiewkę, paprykę. Warto również zabrać kilka przygotowanych wcześniej dipów, które urozmaicą smak warzyw;

  • słodkości
  • Najlepiej w tej roli sprawdzą się ciasta drożdżowe, kruche ciasteczka oraz wspomniane wcześniej słodkie babeczki i muffiny. Należy natomiast unikać ciast z kremem, bitą śmietaną itp.

    Chłodne orzeźwienie

    W piknikowej wyprawce nie może zabraknąć napojów. Najlepiej wybrać wodę mineralną, soki, domowy kompot - wszystko w butelkach z nakrętkami. Można także przygotować lemoniadę lub napar z mięty, które orzeźwią i doskonale ugaszą pragnienie. A gdy zrobi się nieco chłodniej, warto mieć w zanadrzu herbatę i kawę w termosach.

    Unikajmy natomiast napojów gazowanych, słodkich i sztucznie barwionych. Zaspokajają one pragnienie tylko przez chwilę, później pragnienie powraca ze zdwojoną siłą.

    Ucztowanie na trawie można wzbogacić ciepłymi posiłkami prosto z grilla. Trzeba jednak pomyśleć o tym wcześniej, by zabrać wszystko co niezbędne.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-05-02]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.