Małe co nieco
Przebywanie na świeżym powietrzu wzmaga apetyt. Warto więc zawczasu pomyśleć o piknikowym menu. Na zielonej trawce najlepiej sprawdzą się małe przekąski, których jedzenie nie będzie kłopotliwe ani brudzące. Ważna jest także trwałość potraw i łatwość ich przewiezienia. Przekąski warto przygotować dzień wcześniej. Wkład pracy jest niewielki, za to efekt... piorunujący :)
Oto nasza lista piknikowych smakołyków:
Zawijańce z tortilli to doskonała alternatywa dla zwykłego pieczywa i nudnych kanapek. Są bardzo szybkie w przygotowaniu - placki tortilli można kupić gotowe, do środka dodać wszystko na, co tylko mamy ochotę, a na końcu zrolować. Jako nadzienie dobrze sprawdzi się pieczony kurczak, szynka, sery, twarożki, a także warzywa. Ważne jest, by przygotowane zawijańce ściśle owinąć folią aluminiową;
Sałatki ze świeżych warzyw, kurczaka, owoców morza, sera, wędlin, dzięki którym staje się sycącym daniem. Sałatki z makaronem i ryżem można przygotować dzień wcześniej, aby smaki dobrze się połączyły, sałatka musi się „przegryźć”. Składniki niektórych sałatek (szczególnie z zieloną sałatą) najlepiej spakować w osobne pojemniki i połączyć bezpośrednio przed spożyciem. Wówczas sałatka pozostanie świeża, chrupiąca i pełna aromatu;
Paszteciki i pierożki można przygotować z ciasta drożdżowego, kruchego, a kto woli w wersji ekspresowej - z ciasta filo lub francuskiego. Nadziewać je można warzywami (szpinakiem, pieczarkami, brokułami, porem, oliwkami itp.), kurczakiem, mięsem mielonym lub na słodko: owocami, czekoladą, marmoladą. Należy pamiętać, by farsz nie był zbyt rzadki;
Babeczki i tartaletki czyli tarta w wersji mini. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, z farszem wytrawnym, jak i słodkim. Nadziewać je można warzywami, mięsem, serem, krewetkami, grzybami, owocami... co tylko podpowiada nam wyobraźnia. Przygotowane przekąski najlepiej spakować do plastikowych pojemników;
Muffiny są proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne, efektowne i bezproblemowe w transporcie. Na pewno znikną w błyskawicznym tempie, bo przepadają za nimi dzieci i dorośli. Można je przyrządzać na wiele sposobów - z owocami, bakaliami, czekoladą, fetą, oliwkami, ziołami, suszonymi pomidorami itp.;
Owoce są niezastąpione w upalne dni. Najlepiej zrezygnować z bardzo soczystych i takich, które szybko psują się pod wpływem wysokiej temperatury. Na piknik nadają się te bardziej trwałe: jabłka, winogrona, truskawki, melony, gruszki. W całości mogą być przechowywane dłużej. Nie należy ich przewozić w foliowych woreczkach, aby się nie zaparzyły;
Warzywa w całości, pokrojone w słupki lub niewielkie kawałki. Na piknik możemy zabrać seler naciowy, marchewkę, rzodkiewkę, paprykę. Warto również zabrać kilka przygotowanych wcześniej dipów, które urozmaicą smak warzyw;
Najlepiej w tej roli sprawdzą się ciasta drożdżowe, kruche ciasteczka oraz wspomniane wcześniej słodkie babeczki i muffiny. Należy natomiast unikać ciast z kremem, bitą śmietaną itp.
Chłodne orzeźwienie
W piknikowej wyprawce nie może zabraknąć napojów. Najlepiej wybrać wodę mineralną, soki, domowy kompot - wszystko w butelkach z nakrętkami. Można także przygotować lemoniadę lub napar z mięty, które orzeźwią i doskonale ugaszą pragnienie. A gdy zrobi się nieco chłodniej, warto mieć w zanadrzu herbatę i kawę w termosach.
Unikajmy natomiast napojów gazowanych, słodkich i sztucznie barwionych. Zaspokajają one pragnienie tylko przez chwilę, później pragnienie powraca ze zdwojoną siłą.
Ucztowanie na trawie można wzbogacić ciepłymi posiłkami prosto z grilla. Trzeba jednak pomyśleć o tym wcześniej, by zabrać wszystko co niezbędne.