Niezwykłe właściwości zwykłej herbaty

Zima to czas, kiedy szczególnie cenimy filiżankę gorącej herbaty. Z dodatkiem malin rozgrzewa, z cytryną i miodem pomaga odpędzić przeziębienie, czarna odpręża, relaksuje i uspokaja, ale może także pobudzać niczym kawa.

O herbacie słów kilka...

Czarna herbata jest najbardziej popularnym rodzajem herbaty w Polsce. Pochodzi z tych samych liści co herbata zielona, ale w przeciwieństwie do niej jest poddawana procesowi pełnej fermentacji. Legenda głosi, że czarna herbata powstała przez przypadek, kiedy to transport herbaty zielonej z Chin do Anglii zamókł, co spowodowało jego fermentację. Czarna herbata powstaje w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.

Do najpopularniejszych gatunków czarnej herbaty należy zaliczyć Assam i Ceylon, pochodzące ze Sri Lanki, chiński Yunnan i indyjski Darjeeling.

Producenci klasyfikują ją także w zależności od rodzaju zbieranych listków na trzy podstawowe rodzaje:

  • najbardziej aromatyczne herbaty liściaste produkowane z całych liści lub z ich dużych kawałków;
  • herbaty łamane produkowane z mniejszych (połamanych) kawałków liści, które dzięki temu zaparzają się szybciej niż herbaty liściaste;
  • najgorszej jakości herbaty pokruszone produkowane z pyłu herbacianego i drobnych kawałków liści. Wykorzystywane do wyrobu herbat ekspresowych.
  • Dostępne są także herbaty aromatyzowane, do których w końcowej fazie dodawane są różne aromaty. Mogą to być owoce, przyprawy korzenne, olejki eteryczne, płatki kwiatów.

    Cenny skład

    W herbacianym suszu występuje blisko 130 związków chemicznych, jednak nie wszystkie przechodzą do naparu. Wśród tych, które rozpuszczają się w wodzie są:

  • witaminy: A, C, B1, B2, PP i K;
  • sole mineralne: wapń, potas, magnez, fluor;
  • teina, która podobnie jak kofeina ma właściwości psychostymulujące: pobudza i usuwa objawy zmęczenia. W przeciwieństwie do kofeiny działa jednak nieco wolniej i dłużej;
  • tanina, czyli garbnik odpowiedzialny za lekko cierpki smak herbaty. Wiążąc teinę i kofeinę, osłabia ich działanie, a napar zyskuje właściwości uspokajające;

  • teobromina (rozszerza naczynia kłębuszków nerkowych i działa moczopędnie) i teofilina (działa rozkurczająco na mięśnie gładkie, przez co stosowana jako lek w astmie i rozedmie płuc);
  • polifenole o silnych właściwościach przeciwutleniających, dzięki czemu chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Aby w pełni wykorzystać działanie tych związków, należy zaparzać herbatę co najmniej przez 5 minut. Wtedy uwalnianych jest około 80% tych dobroczynnych substancji;
  • olejki eteryczne, które nadają herbacie niepowtarzalnego aromatu.
  • Co ciekawe, w dwóch filiżankach czarnej herbaty jest tyle samo przeciwutleniaczy co w jednej szklance czerwonego wina, siedmiu soku pomarańczowego i 20 szklankach soku jabłkowego.

    Bogactwo zdrowia

    Herbata ze względu na swój skład chemiczny korzystnie oddziałuje na organizm:

  • wykazuje działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne i ściągające;
  • obniża poziom złego cholesterolu (LDL);
  • wzmacnia naczynia krwionośne;
  • przeciwdziała zakrzepom krwi;
  • obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia;
  • łagodzi podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego;
  • jest pomocna w leczeniu niestrawności;
  • reguluje trawienie;
  • dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą;
  • poprawia samopoczucie;
  • działa pobudzająco;
  • poprawia zdolność koncentracji i myślenia;
  • łagodzi podrażnienia oczu;
  • opóźnia procesy starzenia się organizmu;
  • chroni przed nowotworami.
  • Jak parzyć czarną herbatę?

    Czarną herbatę zalewa się wrzątkiem i parzy 2-5 minut. Parząc herbatę krócej niż 3 minuty, napar będzie cechował się wysoką zawartością teiny, a tym samym będzie dział pobudzająco. Gdy przedłużymy czas parzenia, herbata będzie działać relaksująco.

    Do zaparzania herbaty należy używać świeżej, jednokrotnie przegotowanej wody.

    Warto pamiętać, że herbata zawiera substancje, które ograniczają wchłanianie niektórych witamin i soli mineralnych (np. żelaza, magnezu). Dlatego nie należy jej pić podczas posiłku i bezpośrednio po nim.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-02-22]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.