Odchudzanie dla zapracowanych

Rano wybiegamy z domu bez śniadania. W pracy nawał obowiązków i wszystko do zrobienie „na wczoraj”. Z ratunkiem nadciąga kawa i batoniki z automatu. Późny powrót do domu i wielka rekompensata - obiad, kolacja i deser w jednym. Taki scenariusz nieobcy jest wielu z nas. Jak więc mówić o jakiejkolwiek diecie?! Okazuje się, że kilka zmian i odchudzanie jest możliwe.

Polecane produkty

Życie w ciągłym biegu sprzyja napadom wilczego głodu. Odpowiednio dobrane produkty pozwolą wyeliminować te problemy. Istnieją bowiem produkty, po których zjedzeniu czujemy się bardziej syci niż po innych. Do tej grupy należą produkty zawierające dużo białka i błonnika.

Najlepiej sięgać po:

  • świeże soki warzywne - najlepsze to marchwiowy, selerowy, buraczany. Mają najwięcej składników odżywczych i dużo błonnika;
  • herbatę bez cukru ziołową lub zieloną herbatę. Jej smak można poprawić dodając plaster pomarańczy, cytryny lub szczyptą świeżo startego imbiru. Warto pamiętać, że czarna herbata (podobnie jak kawa) sprzyja gromadzeniu toksyn;
  • nawet 3 litry płynów dziennie, najlepiej niegazowaną wodą mineralną;
  • szklankę wody z cytryną na czczo - kwas cytrynowy pobudza trawienie i detoksykuje organizm. Najlepiej, kiedy woda jest ciepła;
  • naturalny jogurt, kefir, maślankę bez dodatku cukru. Owocowe mają nie tylko więcej kalorii, ale także chemicznych składników - aromatów i barwników;
  • warzywa surowe lub gotowane na parze: marchew, szpinak, papryka, brukselka – są bogatym źródłem przeciwutleniaczy, usprawniają metabolizm. Pietruszka i seler działają moczopędnie. Warzywa strączkowe (fasola, soczewica) zawierają bardzo dużo białka roślinnego i są sycące;
  • kiszonki są bogatym źródłem witaminy C i błonnika. Zaspokajają głód na długo;
  • owoce: pomarańcze, grejpfruty (stymulują spalanie tłuszczu), jabłka (zawierają sporo błonnika), ananas (ułatwia trawienie i na długo daje uczucie sytości);
  • produkty pełnoziarniste (pieczywo, otręby, płatki żytnie, brązowy ryż, kasza gryczana) mają niski indeks glikemiczny, są dłużej trawione, a tym samym dłużej zaspokajają głód;
  • chude mięso drobiowe i rybne;
  • jajka - na miękko (są lekkostrawne i zawierają łatwo przyswajalne żelazo), na twardo (są ciężkostrawne, ale jednocześnie dają uczucie sytości na dłużej);
  • chude sery o zawartości tłuszczu do 10 g na 100 g produktu;
  • zioła (świeże lub suszone) nie tylko poprawiają smak potraw, ale także pobudzają trawienie.
  • Należy natomiast zrezygnować z alkoholu, ponieważ jest bardzo kaloryczny, mocnej kawy - mimo że przyspiesza spalanie kalorii to powoduje odwodnienie organizmu i gromadzenie toksyn.

    Przykładowe menu

    Nigdy nie należy wychodzić z domu bez śniadania. Osoby, które rezygnują z tego posiłku są znacznie bardziej narażone na ataki głodu. Rano dobrze jest jadać np. nabiał i pełnoziarniste produkty zbożowe, ponieważ są sycące.

    Równie ważne są regularne posiłki. Jadanie 4-5 posiłków o stałych porach pozwoli wyrównać poziom cukru we krwi i uniknąć napadów wilczego głodu. Śniadanie i obiad mogą być bardziej obfite, pozostałe posiłki - mniejsze. Kiedy między godziną 16-17 odczuwamy spadek formy, warto zjeść podwieczorek bogaty w białko. Ostatni posiłek powinien przypaść na 2-3 godziny przed snem.

    Śniadanie

    3-4 łyżki muesli (bez dodatku cukru) z suszonymi owocami i szklanką jogurtu naturalnego lub 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa z chudym twarogiem lub szynką i pomidorem, a do tego szklanka soku z grejpfruta.

    Drugie śniadanie

    Duże jabłko, grejpfrut lub kilka ciasteczek owsianych z pełnego ziarna.

    Obiad

    Jeśli to możliwe: błyskawiczna zupa krem z zielonego groszku lub brokułów. Kasza gryczana z pieczonym lub duszonym chudym mięsem lub filetem z mintaja i surówką. Na przygotowanie wystarczy nieco ponad 30 minut.

    Kiedy zjedzenie obiadu w środku dnia jest niemożliwe można ciepły posiłek zjeść wieczorem po powrocie domu.

    Podwieczorek

    Kubek naturalnego jogurtu, kefiru, maślanki lub twarożek typu light.

    Kolacja

    Sałatka z brązowego ryżu, czerwonej fasoli, papryki z niewielką ilością oliwy z oliwek lub pieczona ryba z warzywami. Przed snem warto dodatkowo wypić ziołową herbatę (np. melisę), która uspokoi i pomoże zasnąć.

    Dieta bogata w odżywcze składniki jest nie tylko zdrowa, ale także poprawia samopoczucie i wzmacnia układ odpornościowy.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-12-08]
    Ocena:
    Brak głosów.
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.