Co to jest?
Orkisz to wysokogatunkowy gatunek zboża z rodziny wiechlinowatych. Pszenica orkisz nazywana jest również szpelcem. Charakteryzuje się dużą odpornością na niesprzyjające warunki pogodowe i choroby, dlatego nie wymaga stosowania nawozów sztucznych ani środków ochrony roślin. Mało tego, nawożony daje mniejsze plony.
Od tradycyjnego zboża różni się budową i właściwościami. Ziarno otacza łuska, która jest dość gruba i chroni wnętrze przed zanieczyszczeniami. Orkisz jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, które w dodatku nie znajdują się, tak jak w pozostałych w łusce, ale wewnątrz niej. Zawiera węglowodany (głównie skrobię), białko, witaminy A, E, D i z grupy B, składniki mineralne - żelazo, potas, wapń, cynk, krzem, a także błonnik. W porównaniu z tradycyjnym ziarnem pszenicy jest bogatszy w lepiej przyswajalny gluten. Dostarcza także nienasyconych kwasów tłuszczowych, znanych z korzystnego wpływu na układ krążenia. Dojrzałe ziarna zawierają rodanid - substancję, będącą naturalnym antybiotykiem. Rodanid wspomaga układ odpornościowy i zapobiega niedokrwistości. Najbardziej wartościowe składniki znajdują się w wewnętrznym ziarnie.
Wybór produktów z orkiszu jest szeroki. Możemy wybierać spośród postaci kaszy, makaronów, pieczywa, płatków, otrębów, mąki, syropu, a nawet kawy i piwa orkiszowego. Można znaleźć także oryginalne produkty - np. chrupki orkiszowe z melasą, które można jeść jako zdrową i smaczną przekąskę.
Samo zdrowie
Orkisz wraca do łask i budzi coraz większe zainteresowanie. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że niezwykle korzystnie wpływa na nasz organizm.
Orkisz ma dużo właściwości zdrowotnych m.in.:
Kąpiel w wywarze z plewek jest środkiem pomocniczym w wielu dolegliwościach skórnych. Plewy orkiszowe wykorzystuje się również jako wypełnienie poduszek, materaców itp. Poprawiają one krążenie, usuwają wzmożone napięcie mięśni, łagodzą bóle, ułatwiają zasypianie, a także zapobiegają powstawaniu odleżyn.
Orkisz ze względu na swoje właściwości szczególnie zalecany jest w diecie diabetyków. Poleca się go również przy kłopotach z układem krążenia, chorobach wątroby i nerek. Warto po niego sięgać w stanach przemęczenia, przy spadku odporności. Jest pomocny przy nawracających zakażeniach, alergiach i zaburzeniach przemiany wapnia.
Ponadto ziarna orkiszu łagodzą objawy chorób takich jak:
Jeśli chodzi o sposób przyrządzania orkiszu warto pamiętać, by nie używać naczyń aluminiowych, z tworzyw sztucznych ani z uszkodzoną emalią. Zaleca się także, by potraw gotowanych nie odcedzać, bo w ten sposób pozbywamy się cennych składników odżywczych.