Pomelo to największy owoc z rodziny cytrusów, jest odmianą pomarańczy olbrzymiej. Nazywany jest również pamelo, pompela lub szadok. To coś miedzy pomarańczą a grejpfrutem, ale nie taki słodki jak pomarańcza i nie gorzki jak grejpfrut.
Ten największy na świecie cytrus może mieć nawet 25 cm średnicy i ważyć ponad 2 kg. Ma kulisty kształt z żółtą, żółtozieloną lub pomarańczową skórką. Grubość tej gąbczastej skórki może dochodzić nawet do 5 cm.
Ich miąższ jest biały, żółtawy, zielony lub różowy. Podzielony na ściśle przylegające do siebie i trudne do rozdzielenia cząstki, które otoczone są twardą błoną. Natomiast pojedyncza cząstka składa się z woreczków wypełnionych półprzezroczystą i galaretowatą masą. Pomelo może mieć pestki, to zależne jest od odmiany.
Ten gigant o lekko cierpkim smaku pochodzi z Azji południowo-wschodniej, gdzie w optymalnych warunkach dla uprawy cytrusów uprawiany jest do dzisiaj.
Surowy owoc można długo przechowywać. Przeciętnie od dwóch do czterech miesięcy. Można go przechowywać w lodówce bądź w wysokiej temperaturze – nie jest wymagający ;) Natomiast przechowywany zbyt długo zaczyna wysychać, traci swoją objętość i wagę. Kupując pomelo warto zwrócić uwagę na jego ciężar, bo im cięższy owoc tym świeższy i soczysty.
Zdrowotne walory pomelo:
Zalecany jest:
Można je jeść na surowo, same bądź w połączeniu z innymi owocami. Można też z nich robić soki, marmoladę i owocowe sałatki (miesza się go najczęściej z mandarynkami, gruszkami, granatem, awokado i bananami). Skórkę najlepiej kandyzować - kilkakrotnie gotować w słodkim syropie sporządzonym z wody i cukru. Kandyzowana skórka jest smacznym i aromatycznym dodatkiem do ciast i deserów. Ze skórki robi się też dżem.
Pomelo ma najwięcej antyoksydantów ze wszystkich owoców i liczne korzyści zdrowotne, dlatego znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w medycynie. Ostatnio stał się składnikiem kosmetyków wykorzystujących aromaterapię, np. mydeł.
Pomelo jest źródłem wielu cennych witamin i składników odżywczych. Zawiera dużo witaminy C (i z tego względu zalecane jest w porze jesienno-zimowej, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na różne infekcje), witaminę B1, B2, beta karoten, błonnik, wapń, żelazo i potas. Jest mało kaloryczne, 100 gram pomelo zawiera 37 kalorii.
Regularne jedzenie tego gigantycznego cytrusa dodaje energii i wigoru, natomiast cerze gładkości i blasku. Świeżo wyciśnięty sok z pomelo jest idealną propozycją na początek dnia. Jest kosmicznie przepyszny i wprost idealny na słodką przekąskę o każdej porze. Coraz częściej można go spotkać na sklepowych półkach. Z jego obieraniem nie ma też większych problemów, warto jednak zostawić trochę białych błonek, dla uzyskania maksymalnych korzyści antynowotworowych.