Rzodkiewki upiększają nasze potrawy i nas samych

Rzodkiewka ma swój oryginalny, pikantny smak i atrakcyjny wygląd. Uprawianych jest wiele odmian rzodkiewek, a różnią się one ostrością smaku, kolorem, kształtem i wielkością. W przypadku młodych rzodkiewek, które są delikatne w smaku, cenne składniki odżywcze znajdują się nie tylko w samej główce, ale także w liściach i łodydze.

Rzodkiewki są źródłem witaminy A, C, B1, B2, B6, E, K i PP oraz źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń, mangan, miedź, magnez, fosfor, potas, sód, siarka, cynk i selen. Zawierają również dużo kwasu foliowego, kwas pantotenowy, fitosterole oraz olejek goryczkowy, dzięki którym mają ostry smak i nieco pieprzny aromat.

Są lekkostrawne, syte i do tego mało kaloryczne, bo 100 gram rzodkiewek (około 7 średnich sztuk) zawiera tylko 14 kalorii. Z tego względu stanowią świetną przekąskę między posiłkami.

Dobroczynne właściwości rzodkiewki:

  • zwiększa odporność naszego organizmu;
  • zapobiega nadciśnieniu;
  • korzystnie wpływa na procesy krwiotwórcze w organizmie;
  • jest pomocna w leczeniu anemii;
  • korzystnie wpływa na jasność umysłu (zaleca się ją jeść przed egzaminem);
  • poprawia pracę wątroby i żołądka;
  • ma działanie wykrztuśne;
  • reguluje trawienie;
  • zwiększa apetyt;
  • obniża nadmiar kwasów w żołądku;
  • zapobiega niestrawności i likwiduje zgagę;
  • pobudza wydzielanie żółci;
  • działa bakteriobójczo w stosunku do obecnych w przewodzie pokarmowym mikroorganizmów (często odpornych na antybiotyki);
  • odkaża drogi oddechowe i moczowe;
  • korzystnie wpływa na pracę gruczołów łojowych;
  • zmniejsza wypadanie włosów, pobudza ich wzrost i wzmacnia je;
  • ma właściwości upiększające.
  • Zalecana jest szczególnie:

  • osobom cierpiącym na niedokrwistość;
  • osobom z nadwagą;
  • osobom będącym na diecie;
  • osobom z chorobami wątroby;
  • osobom mającym problem z włosami.
  • Niestety nie wskazana jest osobą z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz osobom z zapaleniem wątroby i nieżycie jelit – gdyż zawierają dużą zawartość olejków, glikozydów i kwasów organicznych, co może negatywnie wpłynąć na stan ich zdrowia.

    Rzodkiewka zachowa w pełni swoją wartość odżywczą, jeśli będzie jedzona na surowo. Rzodkiewki można chrupać w całości – miłośnicy majonezu, całe rzodkiewki maczają w majonezie i dopiero jedzą. Rzodkiewki można też kroić w plasterki, w kostkę lub trzeć na tarce.

    Są one zdrowym i kolorowym dodatkiem do kanapek, jajek, surówek, sałatek, chłodnika i twarożku. Świetnie komponują się w towarzystwie zielonego ogórka i szczypiorku. Nadają się również do garnirowania równych potraw.

    Można zrobić z nich rzodkiewkowe kwiatyróżyczki – uzyskamy, gdy kulistą główkę rzodkiewki natniemy dookoła, natomiast – tulipany – uzyskamy, gdy podłużne główki od góry natniemy 2-3 razy na krzyż. Po nacięciu każdą rzodkiewkę należy włożyć na kilka minut do lodowatej wody. Można zrobić również rzodkiewkowe myszki – zostawiamy korzeń (ogonek) i skrawek zielonych łodyżek (pyszczek). Na górze robimy dwa ukośne nacięcia i wkładamy w nie półplasterki innej rzodkiewki (uszy). Ostrym nożem można zrobić małe dziurki (oczka). Na takie myszki skusi się nie jeden niejadek, warto spróbować.

    Rzodkiewki smaczne są również na gorąco – tzn. gotowane, duszone lub zapiekane i polane np. sosem beszamelowym, koperkowym lub roztopionym masłem z przyrumienioną tartą bułką. Można gotować z nich również zupy.

    Za najsmaczniejsze rzodkiewki uważa się te intensywnie czerwone i niezbyt wyrośnięte. Wczesne odmiany są łagodniejsze w smaku, natomiast późniejsze odznaczają się bardziej wyrazistym smakiem. Najlepsze są rzodkiewki świeżo zerwane, natomiast długo przechowywane stają się gąbczaste. Ogólnie mówiąc, rzodkiewki są nietrwałe i szybko więdną. Aby dłużej zachowały świeżość, należy cały pęczek rzodkiewek włożyć liśćmi do wody, tak aby wystawały tylko korzenie. Można je tak przechowywać w lodówce do 2 dni.

    Rzodkiewki doskonale nadają się do uprawy w przydomowym ogródku lub w doniczkach na balkonie. Bardzo łatwo jest je wyhodować. Wystarczy słoneczne miejsce i żyzna ziemia. Ziarenka rzodkiewek umieszcza się w 3 cm odległości od siebie. Podlewa się je regularnie, ale nie obficie. Już po upływie niespełna 3 tygodni możemy mieć pierwsze zbiory. A jeśli już je kupujemy, to warto wybierać gładkie i nie uszkodzone rzodkiewki.

    Taka mała główka, a tyle w niej cennych i niezastąpionych składników, które korzystnie wpływają, nie tylko na nasze zdrowie, ale i urodę. Są również doskonałym elementem dekoracyjnym i nie bez powodu nazwane są królową nowalijek. Teraz wiosną są dostępne wszędzie, a nawet ich hodowla nie jest skomplikowana.

    Chrupmy je więc na zdrowie!

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Dorota [2011-03-29]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.