Rzodkiewki są źródłem witaminy A, C, B1, B2, B6, E, K i PP oraz źródłem składników mineralnych takich jak: żelazo, wapń, mangan, miedź, magnez, fosfor, potas, sód, siarka, cynk i selen. Zawierają również dużo kwasu foliowego, kwas pantotenowy, fitosterole oraz olejek goryczkowy, dzięki którym mają ostry smak i nieco pieprzny aromat.
Są lekkostrawne, syte i do tego mało kaloryczne, bo 100 gram rzodkiewek (około 7 średnich sztuk) zawiera tylko 14 kalorii. Z tego względu stanowią świetną przekąskę między posiłkami.
Dobroczynne właściwości rzodkiewki:
Zalecana jest szczególnie:
Niestety nie wskazana jest osobą z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz osobom z zapaleniem wątroby i nieżycie jelit – gdyż zawierają dużą zawartość olejków, glikozydów i kwasów organicznych, co może negatywnie wpłynąć na stan ich zdrowia.
Rzodkiewka zachowa w pełni swoją wartość odżywczą, jeśli będzie jedzona na surowo. Rzodkiewki można chrupać w całości – miłośnicy majonezu, całe rzodkiewki maczają w majonezie i dopiero jedzą. Rzodkiewki można też kroić w plasterki, w kostkę lub trzeć na tarce.
Są one zdrowym i kolorowym dodatkiem do kanapek, jajek, surówek, sałatek, chłodnika i twarożku. Świetnie komponują się w towarzystwie zielonego ogórka i szczypiorku. Nadają się również do garnirowania równych potraw.
Można zrobić z nich rzodkiewkowe kwiaty – różyczki – uzyskamy, gdy kulistą główkę rzodkiewki natniemy dookoła, natomiast – tulipany – uzyskamy, gdy podłużne główki od góry natniemy 2-3 razy na krzyż. Po nacięciu każdą rzodkiewkę należy włożyć na kilka minut do lodowatej wody. Można zrobić również rzodkiewkowe myszki – zostawiamy korzeń (ogonek) i skrawek zielonych łodyżek (pyszczek). Na górze robimy dwa ukośne nacięcia i wkładamy w nie półplasterki innej rzodkiewki (uszy). Ostrym nożem można zrobić małe dziurki (oczka). Na takie myszki skusi się nie jeden niejadek, warto spróbować.
Rzodkiewki smaczne są również na gorąco – tzn. gotowane, duszone lub zapiekane i polane np. sosem beszamelowym, koperkowym lub roztopionym masłem z przyrumienioną tartą bułką. Można gotować z nich również zupy.
Za najsmaczniejsze rzodkiewki uważa się te intensywnie czerwone i niezbyt wyrośnięte. Wczesne odmiany są łagodniejsze w smaku, natomiast późniejsze odznaczają się bardziej wyrazistym smakiem. Najlepsze są rzodkiewki świeżo zerwane, natomiast długo przechowywane stają się gąbczaste. Ogólnie mówiąc, rzodkiewki są nietrwałe i szybko więdną. Aby dłużej zachowały świeżość, należy cały pęczek rzodkiewek włożyć liśćmi do wody, tak aby wystawały tylko korzenie. Można je tak przechowywać w lodówce do 2 dni.
Rzodkiewki doskonale nadają się do uprawy w przydomowym ogródku lub w doniczkach na balkonie. Bardzo łatwo jest je wyhodować. Wystarczy słoneczne miejsce i żyzna ziemia. Ziarenka rzodkiewek umieszcza się w 3 cm odległości od siebie. Podlewa się je regularnie, ale nie obficie. Już po upływie niespełna 3 tygodni możemy mieć pierwsze zbiory. A jeśli już je kupujemy, to warto wybierać gładkie i nie uszkodzone rzodkiewki.
Taka mała główka, a tyle w niej cennych i niezastąpionych składników, które korzystnie wpływają, nie tylko na nasze zdrowie, ale i urodę. Są również doskonałym elementem dekoracyjnym i nie bez powodu nazwane są królową nowalijek. Teraz wiosną są dostępne wszędzie, a nawet ich hodowla nie jest skomplikowana.
Chrupmy je więc na zdrowie!