Naczynia kuchenne powlekane teflonem

Każdy, kto kiedykolwiek smażył lub piekł potrawę wie, że warto do tego celu korzystać z dobrego sprzętu, który zagwarantuje, że przygotowana potrawa będzie świetnie smakować, na dnie nie zostaną "przyklejone" jej fragmenty, a oczyszczenie naczynia odbędzie się łatwo i szybko. Do pełni szczęścia brakuje, aby do przygotowania dania potrzebna była możliwie mała ilość tłuszczu. Od kilkudziesięciu lat istnieje materiał, który spełnia te wszystkie wymagania.

Pokrywając wewnętrzną część naczynia takim materiałem uzyskuje się powierzchnię, do której nie przywiera żadna przygotowywana potrawa, nawet bez użycia tłuszczu, a oczyszczenie odbywa się błyskawicznie. Powłoka ta wykonana jest z polimeru, którego handlowa nazwa to teflon. Naczynia powlekane teflonem w ostatnim czasie robią furorę.

Krótka historia teflonu

Tworzywo to wynaleziono w 1938 roku w laboratorium firmy DuPont w USA. Do tej pory tylko ta firma ma prawo do używania nazwy "teflon" dla swojego produktu. W Polsce produkowany jest pod nazwą tarflen. Na początku teflon stosowany był tylko w produkcji zbrojeniowej. Obecnie ma on bardzo szerokie zastosowanie, między innymi w przemyśle chemicznym, maszynowym, włókienniczym, w elektrotechnice, a także w produkcji artykułów gospodarstwa domowego, gdzie wykonywane są z niego powłoki zapobiegające przywieraniu w naczyniach kuchennych. W połowie lat pięćdziesiątych, po raz pierwszy zastosowano teflon przy produkcji patelni, które nosiły nazwę Tefal.

Przydatność teflonu w kuchni

Tworzywo to posiada cały szereg cech, które pozwalają na stosowanie go w kuchni. Jest odporne na działanie chemikaliów, nie wchodzi w reakcje z żywnością. Jest niepalne, odporne na działanie wysokich temperatur, a także ma bardzo dobre właściwości ślizgowe.

Przede wszystkim jednak jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia ludzi, co potwierdzono przeprowadzając odpowiednie badania.

Jakość naczyń

Czym kierować się się kupując naczynie teflonowe? W handlu dostępna jest cała gama produktów pokrytych powłoką zabezpieczającą. "Na oko" trudno stwierdzić jaka jest jego jakość albo grubość zastosowanej powłoki. Wszystko to wyjdzie dopiero w czasie użytkowania naczyń.

Należy pamiętać, że istnieją różne powłoki, różnych producentów, a oryginalny "teflon" jest tylko jeden. Oglądając patelnię lub garnek pokryty warstwą zabezpieczającą przed przywieraniem, trzeba zwrócić uwagę na "solidność" wykonania, ciężar naczynia – grubość dna, szczegóły wykonania.

Należy również zwrócić uwagę na oznaczenia na etykietach. Czołowi producenci naczyń, w przypadku zastosowania oryginalnego teflonu firmy DuPont, umieszczają taką informację na metce swojego wyrobu.

Używanie naczyń

W czasie użytkowania naczyń należy przestrzegać pewnych zasad, które pozwolą na wydłużenie trwałości powłoki ochronnej. Nie powinno się przegrzewać pustego naczynia, w czasie przygotowania potrawy temperatura nie powinna przekraczać 200ºC. W czasie przyrządzania potraw nie używać ostrych, metalowych łopatek, łyżek, noży, które mogą zarysować powłokę. Zaleca się stosować przyrządy drewniane lub plastikowe. Nie powinno się gwałtownie schładzać naczyń, polewając je np. zimną wodą. Najlepiej pozwolić, aby samoczynnie, stopniowo ostygło. Ważny jest również sposób czyszczenia naczynia. Nie wymagają one mycia po każdym użyciu. Mycie wodą można stosować co jakiś czas. Nie używać do tej czynności ostrych proszków ani szczotek. Wystarczy miękki zmywak lub szmatka. Po każdorazowym użyciu wystarczy przetrzeć powierzchnię wewnętrzną naczynia ręcznikiem jednorazowym.

Artykuł pochodzi z portalu info-kuchnia.pl

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Info - Kuchnia [2010-10-07]
Ocena:
5/5 [głosów: 1]
Komentarze do artykułu:
Witam, słyszałam, ze teflon , gdy "odklei" się choć w małych ilościach z dna patelni , jest bardzo szkodliwy. Nie powinniśmy go zjadać w żadnym wypadku. Mam w jednym miejscu nieco porysowaną patelnię. Czy powinnam ją wyrzucić?
pasinek [2011-01-29 14:41:01]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.