Soczewica - roślinny zamiennik mięsa

Soczewica jest jedną z najstarszych roślin. W ostatnim czasie wraca do łask ze względu na walory zdrowotne i smakowe. Jako produkt wysokobiałkowy jest chętnie wykorzystywana w diecie wegetariańskiej. Jednak lista dobroczynnych składników, które zawiera soczewica jest długa.

Bogactwo wartości odżywczych

Soczewica należy do roślin strączkowych i charakteryzuje się wysokimi właściwościami odżywczymi. Zawiera do 30% łatwo przyswajalnego białka, bogatego w niezbędne aminokwasy egzogenne, których ludzki organizm nie potrafi wytworzyć. Soczewica może zatem swobodnie zastąpić mięso w codziennej diecie. Zalecana jest nie tylko wegetarianom, ale także sportowcom, osobom pracującym fizycznie i rekonwalescentom.

Soczewica dostarcza także skrobi (średnio 40%), błonnika, witamin z grupy B i beta-karotenu. Nasiona soczewicy są szczególnie zasobne w kwas foliowy, który jest niezbędny do tworzenia czerwonych krwinek, a także wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i przewodu pokarmowego. Kwas foliowy jest niezbędnym czynnikiem wzrostu i rozwoju. Soczewica jest także cennym źródłem składników mineralnych (żelaza, wapnia, fosforu i potasu). Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego i żelaza soczewica powinna być składnikiem diety przyszłych mam i osób cierpiących na anemię.

Nasiona soczewicy mają niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że zjedzenie soczewicy powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru, więc nasiona z powodzeniem mogą być stosowane w diecie cukrzyków oraz osób odchudzających się. W przypadku osób liczących kalorie ważny jest również fakt, że soczewica zawiera dużo błonnika, a także jest rośliną o małej zawartości tłuszczu (ok.1%) i wolną od cholesterolu. 100 gram soczewicy zielonej to 300 kalorii. Jest ona jednak bardzo sycąca.

Suche nasiona soczewicy zawierają substancje antyodżywcze, które utrudniają przyswajanie mikroelementów i wywołują zaburzenia pracy przewodu pokarmowego. Aby zmniejszyć ilość tych substancji warto przed gotowaniem namoczyć soczewicę w zimnej wodzie lub gotować bez przykrycia.

Korzyści dla zdrowia:

  • wzmacnia układ krwionośny;
  • sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek;
  • podnosi poziom hemoglobiny;
  • obniża poziom cholesterolu;
  • reguluje trawienie;
  • usprawnia perystaltykę jelit;
  • zapobiega nagłym wzrostom cukru we krwi;
  • pozytywnie wpływa na pracę serca i układu krążenia;
  • reguluje funkcjonowanie układu nerwowego;
  • wzmacnia aktywność nerek.
  • Jak przechowywać soczewicę?

    Soczewicę należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Długie przechowywanie sprawia, że nasiona mogą zmienić kolor, nie zmieniają się jednak ich wartości odżywcze ani smakowe. Suche nasiona soczewicy można przechowywać nawet rok. Natomiast ugotowane można przechowywać w lodówce przez tydzień lub zamrozić.

    Jak gotować soczewicę?

    Najpopularniejsze odmiany soczewicy to odmiana czerwona, zielona i brązowa. Różnią się one twardością, więc każdą z nich gotuje się nieco inaczej. Najkrócej gotuje się soczewicę czerwoną - wystarczy kilkanaście minut. Łatwo ją rozgotować i uzyskać konsystencję kremu, dlatego sprawdza się w zupach czy sosach.

    Zieloną i brązową soczewicę warto przed gotowaniem namoczyć. Wówczas gotowanie zielonej odmiany nie powinno przekroczyć 30, a brązowej 50 minut. Odmiana brązowa jest najtwardsza, zachowuje swój kształt podczas gotowania i dlatego polecana jest jako składnik sałatek.

    Nasiona soczewicy należy solić pod koniec gotowania lub tuż po ugotowaniu. Dodanie soli do gotującej się soczewicy jest jednoznaczne z tym, że znacznie wydłuży się czas gotowania. Podobnie kwaśne dodatki - pomidory, wino czy ocet, należy dodawać, gdy nasiona są już miękkie.

    Warto pamiętać, że z 1 szklanki suchych nasion otrzymamy 2-2,5 szklanki miękkiej soczewicy.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-11-08]
    Ocena:
    Brak głosów.
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.