Cenny dar natury
Sok z brzozy (bzowina, oskoła) jest bogaty w cenne i dobrze przyswajalne dla naszego organizmu witaminy i minerały. Dostarcza magnezu, potasu, wapnia, fosforu, żelaza i miedzi. Sok zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C oraz aminokwasy. Jest źródłem łatwo przyswajalnego cukru, kwasów organicznych (jabłkowego i cytrynowego), garbników, polifenoli i glikozydów. Zawartość tylu cennych składników sprawia, że sok z brzozy wzmacnia siły organizmu, uodparnia na wszelkie infekcje i stymuluje ogólny metabolizm. Od wieków stosowany był do kuracji wzmacniających.
Zalecany jest dla rekonwalescentów, osób osłabionych po ciężkich chorobach i osób starszych. Może być pomocny również w chorobach skóry. Stosowany zewnętrznie leczy trądzik, łojotokowe zapalenie skóry, wybiela piegi i zapobiega przetłuszczaniu się włosów.
Właściwości lecznicze posiadają także liście i dojrzewające pączki. Stosuje się je jako środek moczopędny i napotny. Mogą być zalecane w chorobach nerek, ponieważ doskonale dezynfekują, wypłukują złogi z przewodów moczowych, pobudzają wydalanie moczu, a tym samym poprawiają zdolność filtracyjną nerek.
Działanie lecznicze
W medycynie ludowej sok z brzozy uznawany był za napój boski, który dodaje siły i urody. Dawniej stosowano go w leczeniu chorób płuc, przeziębień i jako środek przeczyszczający.
Obecnie sok z brzozy jest ceniony przede wszystkim dlatego, że:
Sok z brzozy znalazł szerokie zastosowanie w kosmetologii. Często jest składnikiem szamponów, ponieważ wzmacnia włosy, stymuluje ich porost, a także pomaga usunąć łupież. Nadaje włosom blasku, puszystości i miękkości. Niegdyś sok z brzozy mieszano ze spirytusem w proporcji 1:1 i wcierano w skórę głowy. Jego skondensowana forma jest również dodatkiem do kremów, ponieważ sok działa wybielająco i uelastycznia skórę. Oprócz tego sok z brzozy stosowany jest w leczeniu trądziku.
Przechowywanie soku
Sok z brzozy jest nietrwały i nie posiada żadnych składników konserwujących. Samodzielnie pozyskany może być przechowywany w lodówce maksymalnie 4 dni. Najlepiej przechowywać go w szklanych butelkach lub słoikach. Dodając do świeżego soku nieco spirytusu, można przedłużyć jego trwałość.
Oskoła z dodatkami
Świeży sok z brzozy ma lekko słomkowy kolor i neutralny smak. Można go pozyskać samodzielnie lub kupić w wielu sklepach spożywczych. Dostępne są w różnych wariantach smakowych i o różnych właściwościach.
W sklepach możemy spotkać sok z brzozy z dodatkiem: