Twój wybór masło czy margaryna?

Masło i margaryna są podstawowym składnikiem diety każdego z nas. Jakie są ich wady i zalety dowiesz się z tego artykułu.

Masło to tłuszcz pochodzenia zwierzęcego zawierający dużo witaminy A, karotenoidów oraz witaminy D i E. Spożywanie masła zaleca się dzieciom (ich organizm znajduje się w okresie intensywnego rozwoju) i kobietom w ciąży. Mogą je jadać osoby, które nie muszą ograniczać ilości cholesterolu, a także kalorii. Masło zawiera jednak dużo cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do rozwoju miażdżycy.

Margaryna jest tłuszczem pochodzenia roślinnego zawierającym w większości nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie oddziałują na poziom cholesterolu we krwi oraz jej krzepliwość, (co wiąże się z obniżeniem ryzyka rozwoju miażdżycy). Dzięki nowoczesnej technologii produkcji większość margaryn jest wolna od szkodliwych tzw. izomerów trans lub zawiera tylko ich śladowe ilości. Margaryny nie zawierają cholesterolu, a ostatnio wzbogaca się je dodatkowo w witaminy A, D, E. Najlepiej wybierać te margaryny, które nie są konserwowane chemicznie (np. sorbinianem potasu).

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
Dorota [2003-12-09]
Ocena:
3.29/5 [głosów: 2019]
Komentarze do artykułu:
LUDZIE MARGARYNA JEST TOKSYCZNA!!!!!!!!!!! NP.KOBIETY KARMIĄCE PIERSIA BROŃ BOŻE NIE MOGĄ JADAĆ ŻADNYCH NA NIEJ ROBIONYCH CIAST CZY CIASTECZEK ,ŻADNEJ MARGARYNY!!
MIN [2009-12-18 12:30:26]
PRACOWAŁAM ZARÓWNO PRZY PRODUKCJI MASŁA JAK I MARGARYNY. DO MASŁA TEŻ DODAJE SIĘ SZEREG SUBSTANCJI CHEMICZNYCH WIĘC NA JEDNO WYCHODZI. KUPUJĄC MARGARYNĘ TRZEBA ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA ZAWARTOŚĆ TŁUSZCZU DO PIECZENIA 70 LUB 80% Do smarowania 40% lub 50% i więcej. Lepiej z jakiejs małej margarynowni, oni nie mogą sobie pozwolić na brak higieny bo ich zamkną.
yoko [2009-11-23 09:47:07]
Margarynę owszem, czasem używam - ale tylko twardą, do smażenia lub wypieków... przecież nie będę smażył na czymś, co zawiera 70% wody (vide: połowa margaryn miękkich)... a na maśle też nie, ze względu na niską temperaturę rozkładu... ...ale na chleb - tylko MASŁO... może być białe, naturalne :) aczkolwiek beta-karoten mnie nie zabije (jakby miał, to już by to zrobił podczas wcinania marchewek :D ). A że nie jest miękkie po wyjęciu z lodówki? To wcześniej się podnoście z wyrek rano i wyciągnijcie na stół... po kąpieli będzie gotowe do użycia (waszej kąpiei, nie masła :D ).
Monter_A [2009-11-07 22:29:51]
Oczywiście, że margaryna jest zdrowswza od masła. Oba te produkty są naturalne - jeden jest pochodzenia roślinnego, drugi zwierzęcego. Generalnie mleko nie-ludzkie szkodzi człowiekowi.
Tomtomtom84 [2009-10-25 05:34:36]
Margarynę i oleje wyrzuciłam z kuchni 6 lat temu. Sama umierałam, dręczyły mnie dziesiątki chorób, leżałam w głębokiej depresji, z anoreksją i myślałam co w moim odżywianiu doprowadziło do takiego stanu? Doszłam do wniosku, że tłuszcze roślinne. Otworzyłam kubeł i wyrzuciłam je raz na zawsze.Na wielką skalę wprowadziłam tłuszcze zwierzęce: masło, smalec ze skwareczkami, boczuś,dobre mięsa (głównie wieprzowina i wołowina)i.t.d. Mam prawie 60 lat i po 6 latach takiej diety słyszę: pięknie wyglądasz, kwitniesz, śliczną masz cerę i.t.p. Dodam,że całą rodzinę postawiłam na nogi.Do tego stosuję akupresurę, nauczyłam się masażu i pomagam innym.Ulekarza nie byłam już 6 lat.Przestańcie chwalić te trucizny!!!!!!!!.
Janka [2009-10-24 23:36:05]
ja też kiedyś jadłam margarynę ze względu na cholesterol ale jak mąż zobaczył tam gdzie się wyrabia i rozmawiał z pracownikiem to powiedział człowieku jak byś widział z czego to się wyrabia to byś zwymiotował,od tego czasu jem tylko masło oczywiście to najlepsze powyżej 82%
lidia 10 08 09 [2009-08-10 14:45:24]
i słusznie moja opinia jest nastepująca masło owszem jak najbardziej ale w bardzo małych ilościach ja poprostu smaruje jak najcieniej zawsze wole to niż te margaryny jeśli bedziemy sie odżywiać z umiarem to nic nam nie zaszkodzi nasz organizm jest tak zbudowany że potrzebuje i tłustego i słodkiego iogólnie wszystkiego jest tylko zasada wszystko z umiarem pozdrawiam wszytkich i zostawiam decyzje każdemu z osobna .
Małagosia [2009-02-15 12:56:07]
MASŁO MASŁO MASŁO :)
Tangerinka [2008-12-30 23:18:09]
Gdyby KTOKOLWIEK ze zwolenników margaryny wiedział jak się ją wytwarza i na dodatek WIDZIAŁ jak wygląda gotowa margaryna przed dodaniem barwników, to nigdy, powtarzam NIGDY nie wziął tego świństwa do ust !!!!! Smar do smarowania przekładni wygląda apetyczniej.... szara breja (brrrrr.... fuj!!!!) coś strasznego, a oprócz tego toż to czysta chemia!!!! Cała reszta to reklama i banialuki koncernów tłuszczowych (w sumie to jakiś tłuszcz przecież jest) ale moim zdaniem już lepiej rzepak przerabiać na paliwo niż na margarynę!!!
wik [2008-12-24 15:25:50]
ja jem tylko masło roślinne ;D jest to niby margaryna,ale ja myślę o tym jak o maśle roślinnym,więc mam poczucie psychicznego spokoju ;D
Konor [2008-12-23 17:52:59]
zdecydowanie maslo. lepsza przyswajalnosc witamin adek, poza tym lepsza wedlug mnie konsystencja i smaaak, oraz zapach. coz, wiele rzecyz da sie chemia zywnosci osiagnac, ale nie smak i zapach prawdziwego masla.
kosiorek [2008-12-12 15:20:24]
ja wybieram tylko maslo. ze wzgledu na witaminy rozpuszczalne w tluszczach no i smak oczywiscie!!!. kerrygold jest bardz odobry, najbardziej lubie taki solony lekko :)
maciej [2008-11-18 10:48:40]
moim zdaniem margaryna jest dobra bo ma fajne pojemniki na wszelkiego rodzaju rozsady do ogrodu i na tym się kończy jej przydatność w służbie ludzkości
janek z 4 panc [2008-11-04 14:13:27]
a ja jem tylko małso, moja mam je robi wedle babcinego sposobu, pycha
meg [2008-09-06 11:10:25]
Masło jak najbardziej ale tylko powyżęj 82 % bez dodatków właśnie przeczytałam że to wątroba produkuje cholesterol i najwięćej jest go z węglowodanów a nie z tłuszczów więć... nie ma o czym pisać jedzcie masło i dawajcie dzieciom ja tak robię
Asia [2008-09-05 13:35:59]
Ja jadam na zmianę masło i margarynę jest mi to obojętne czym chleb jest posmarowany.
Biedronka [2008-08-17 00:28:26]
Tylko masło! Ale gdzie teraz prawdziwe masło kupić? Chyba już nie ma. Czasem robię ze śmietany 30% butelkowej. Tez nie zawsze jest dobre .
ala [2008-05-27 17:31:05]
margaryna to samo zdrowie a masło to czyste zło dlatego tak dobrze smakuje
rik [2008-05-22 02:14:37]
uwielbiam masło najlepsze swojskie teraz karmię piersią ten luksus jest mi zabroniony maleństwo jest alergikiem jadam tylko 'nową'
siesia [2008-05-14 10:30:19]
Masełko przez duże "M"!!!I dla dzieci i starszych osób...ale nie tylko-masło ma wiele walorów smakowych i substancji odżywczych!!!!
chanel83 [2008-04-23 07:26:56]
Dawniej było tylko masło i nie było problemu ze wzrokiem a teraz są różne margarynki i problemy ze wzrokiem.
Lucyna [2008-03-16 15:00:10]
Tylko maslo i to najlepsze gatunkowo. Jazeli codzi o margaryne , nie dajmy sie omamic reklamie. To co jest dobre sprzedaje sie samo. Marek
Marek Szwecja [2008-03-09 15:03:42]
jem tylko masełko, najczęściej własnego wyrobu.
zuza [2008-02-29 19:03:09]
tak masełko jest lepsze od tych sztucznych margaryn
paula [2008-02-15 16:06:54]
Maslo , maslo i jeszcze raz maslo,Podwyzszony cholesterol jest miedzy innymi cech dziedziczna
Anna 02.02.2008 [2008-02-02 21:53:48]
A kto to wie, tak naprawdę, co jest dobre. Nie smaruję pieczywa, ale do ciast to tłuszcz bywa potrzebny. Na ogół kupuję masło, bo mama ma do niego większe przywiązanie, ale gdybym sama wybierała, to margarynę, ze względu na cenę.
pomidor [2008-01-14 21:32:49]
MASŁO owszem jest dobre ale dla dzieci w wieku od1 7 lat jako substytut diety takze polecał bym margaryne która zawiera mniej choresteloru niż masło ,,simi,,
simi [2007-11-27 16:57:31]
maslo jest zdrowe kiedys tylko sie jadlo maslo.Maslo bylo pierwsze niz margaryna co naturalne to dobre jesc w malych ilosciach czy to na cholesterol czy nie maslo jest pierwsze bo naturalnie zrobione.Margaryna jest sztuczna ze pisze roslinna to nie wszystko 30 pocent roslina a reszte badziewie
dr.bogdan bobek Delta B.C Canada [2007-11-11 23:00:22]
Ja najbardziej lubię masło, ale z przykrością stwierdzam, że nie każde jest dobre, ostatnio próbowałam zrobić krem na maśle i wzięłam pierwsze lepsze ze ze sklepu i niestety nic z tego nie wyszło, ale mogę polecić do tego typu operacji Kerrygold, bardzo dobre do wszelkich kremów i wypieków i na pewno nie wyjdzie z tego klucha, jak z margaryny czy podrabianego masła
priania [2007-11-03 18:49:47]
MArgaryna jest zdrowa ... i polecam jeść ten przetwor tluszczu zwierzecego ; polecam mgr. Paweł Z.
mgr PAweł Z. [2007-11-02 10:46:46]
Ja uzywam masła, chyba o czyms swiadczy to, ze zaleca sie je dzieciom? Obecnie zachwycilo mnie smakiem irlandzkie masło Kerrygold
MonikaApsik [2007-10-27 17:27:24]
Kidy chodziłam do liceum pani na biologii powiedziała ze cholesterol w organi/źmie tez ma swoją funkcję i w odpowiedniej ilości nie zaszkodzi. Wtedy rodzice kupowali margarynę. Przyszłam do domu i kazałam mamie kupować tylko masło dla mnie. Przeżuciliśmy się wszyscy. Teraz mam swoją rodzine i używam tylko masła. Kupuję to z wyższej półki. Dla mnie masło takkkk ale tylko o zawartości tłuszczu od 82% wzwyż. Nie uważam żebym krzywdziła rodzinę. Babcia mojego męża ma 85 lat i jeszcze w życiu nie jadła margaryny i nie chodzi wogóle do lekarza
Ania [2007-10-21 19:41:37]
Kochani ! Przeczytajcie jeszcze raz wypowiedz Pana Pawla! Ja go popieram, on ma naprawde latwo do zrozumiena wytlumaczenie co do MASLA - a Margaryny. Maslo i tylko maslo oczywiscie bez przesady.
Iska,Canada,Toronto. [2007-09-25 20:21:43]
Masło jest najzdrowsze ! Margaryna to śmieć !
Aneta A. [2007-09-04 14:31:33]
Naturalne jest tylko Naturalne!!! A zrobic to jest b.prosto.Kup 1/2 l smietanki na targu u baby.Wlej do miski wysokiej i mixuj 12 minut i masz gotowe maselko. Teraz przygotuj miske z zimna woda i wyparzoną warzechą wyjmnij maslo i wyplucz go w tej zimnej wodzie.Powtorz to jeszcze raz z zimna woda. Masz 100% maselko do tego ciemy chlebek pycha !
babcia Weronika [2007-09-03 09:35:42]
mam 15lat.moi rodziece kupowali i jadlam zawsze maslo.ale u przyjaciolki nauczylam sie jesc margaryne!fajnie sie smaruje a dobrze smakuje!i prosze rodzcow by sie przerzucili.wszyscy;kazdy mowi co innego.lubie margaryne ale zdrowie tez chce miec !!!niewiem
Ola-Skw. [2007-09-01 12:01:51]
MASŁO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ania [2007-08-10 13:37:54]
zastąpi, Rama Idea!!!
sznappi [2007-07-12 14:08:09]
Flora to bardzo dobra margaryna, jeśli komuś zależy na zdrowiu swojego serca to polecam tą w żółtym opakowaniu. ma przystępną cenę w stosunku do swoich właściwości!
fineczka [2007-06-27 12:43:15]
ja tylko Florę proaktiv- nie ma tych kwasów trans, o bardzo ważne
elka [2007-05-08 14:02:26]
masełko jest najlepsze :)
mari [2007-05-02 16:16:30]
czytajoc wasze wypowiedzi na temat masla ,czy margaryna-? kochani teraz w tym wieku co bys nie kupil wszystko ma zle i dobre strony/warzywa,wszelkie soki,owoce itp/we wszystkim mozna sie dopatrzyc skaldnikow trujocych,dlatego uwazam ze kazdy powinien jesc na co ma ochote, wszyscy kiedys musimy umrzec ,moim zdaniem powinnysmy jesc wszystko,tylko z umiarem.
baska.05.01.2007.Canada. [2007-05-01 19:04:26]
masło wydaje sie zdrowsze poniewaz nie zawiera sztucznych skladnikow tak jak margaryna radze jesc maslo jest zdrowe i smaczne
miśka nysa [2007-04-16 11:10:53]
Zakup prawdziwego masła graniczy z cudem. Poczytajcie skład na tych produktach, które producenci nazywają masłem! Z reguły są to miksy tłuszczu roślinnego i zwierzęcego - a na opakowaniu, jak byk napisane MASŁO! Ja wybieram masło ale muszę się przy tym nieżle "naczytać".
kika [2007-04-05 14:03:21]
A ja to masełko made in OSM akurat produkuję i gwarantuję Wam, że nie ma tam ani krzty chemii..... (takie masło prosto z lodówki nie da się rozsmarować), a co do cholesterolu to i tak na coś trzeba umrzeć...
maślarz [2007-04-03 22:19:02]
a ja jadam i masło i margarynę. z tym, że masło to naprawdę rzadko... lekarz polecił mojej mamie margarynę Florę i teraz cała rodzina ją je.
piękna [2007-03-27 16:03:50]
MASLO i TYLKO MASLO!!! ktos pisal ze maslo ma duzo cholesterolu. Ma. Az 200mg/100g masla. A ile ma jajko? ktos sprawdzal? kolo 1000mg/100g. Masla zjadamy ok 5g dziennie. Organizm wchlania zaledwie 7% cholesterolu, pozostale 93% sam wytwarza, bo jest niezbedny do funkcjonowania. Zatem przeliczajac, zjadamy dziennie, 0,7mg cholesterolu - ilosc jaka musi zostac spozyta dla prawidlowego funkcjonowania. Poza tym margaryna to glownie kw. tluszczowe (syntetyczne) w konfiguracji trans - nieznanej dla organizmu, wiec nierozkladanej. Powoduja one zablokowanie reakcji cholesterolu, co powoduje ze kumuluje sie on w organizmie. Macie powod wysokiego poziomu cholesterolu. I nie wierzcie w bajki o benecolach czy innych takich - to sponsorowane pranie mozgu ludzim nieznajacym sie na rzeczy. Od masla nikt nie umarl - od margarynowych tluszczow codziennie ginie kilkudziesieciu amerykanow. Wasz wybor. Pozdrawiam Pawelek
Pawelek [2007-03-22 19:08:05]
MASŁO CZY MARGARYNA?? ZNANY PROFESOR NA WYKŁADZIE, KIEDY ZAPYTANO GO CO TAK NAPRAWDE JEST ZDROWSZE ODPOWIEDZIAŁ PYTANIEM NA TO PYTANIE: "MAJĄC DO WYBORU ŚMIERĆ SZYBKĄ I BEZBOLESNĄ A DŁUGĄ I PRZYKRĄ MĘCZARNIE, CO BYŚCIE WYBRALI?" Prawda jest taka że i to i to jest szkodliwe, my musmy wybrać mniejsze zło. Ja od zawsze jestem zwolenniczką masła, chociaż zdaję sobie sprawe z tego że czasami tego masła jest w tym maśle bardzo niewiele :(( ale nic na to nie poradzimy, niestety :(
nurse [2007-03-09 18:13:37]
w tych czasach nic nie jest juz naturalne wszedzie chemia
anna [2007-02-26 19:08:46]
Margaryny powstawaly w wyniku wielu reakcji chemicznych pare lat temu,teraz jest calkiem inaczej,a maslo kupujemy w sklepie i niestety nie jest tak naturalne jak sie nie ktorym wydaje!
mada [2007-02-25 22:25:47]
maslo maslo i jeszcze raz maslo margaryna to swinstwo
anna [2007-02-23 22:12:42]
co zrobic aby maslo wlasnej roboty nie bylo twarde??
Ewelin@ [2007-02-04 14:59:48]
Jak może być lepsze i zdrowsze coś sztucznego od naturalnego.Poczytaj oprodukcji margaryn.
pepe [2007-02-04 11:51:34]
Masło i tak IS THE BEST!!!
Bubu [2007-01-28 17:48:07]
Na stronie www.jak-obnizyc-cholesterol.yoyo.pl
Zdrowiak [2007-01-25 00:32:19]
Masło. Szczególnie własnej roboty,a nie made in Zakłady Mleczarskie. Tam wszystko robi się z dodatkiem chemii.A co może nie?
Leszek20 [2007-01-19 21:35:16]
Masło ,masło i jeszcze raz masło.... jak wierzycie w te bzdury o margarynie to niech wam Bóg błogosławi.... Margaryna to jak cukierek nafaszerowany chemią, który prowadzi szybszą drogę do Hadesu. A tak w ogóle to zamiast margaryny spożywać masełko lecz zaprzestać ze słodyczami...???
Paula:) [2007-01-17 20:03:35]
Ja jem i maslo i margaryne. Nie zwazam na komentarze typu "chemia" bo wszystko jest na chemii ( owoce, warzywa, soki,zupki w torebkach, itd.,itp.). POWIETRZE tez nie jest "SWIEZE i CZYSTE w 100%. A jeszcze chce dodac, ze wedliny, ktore spozywamy tez nafaszerowane sa CHEMIA. POZDRAWIAM.
RENIA [2007-01-09 15:42:50]
margaryna to morderca.wystarczy przeczytać jej skład,a nie ulegaćreklamom.a cholesterol obniżać ograniczeniem słodyczy.niektórzy naukowcy wskazują nawet na związek margaryny z nowotworami
wiola [2006-12-29 15:25:26]
lubie flore
kasiaa [2006-12-21 20:25:19]
Maselko ma smak
Ewa [2006-12-18 22:14:13]
masło jest najlepsze zwłaszcza własnej roboty;)
GoHa [2006-12-16 13:08:27]
.jak czytam komentarze typu;margaryna lepsza bo się lepiej smaruje,to życzę im naprawdę dużo zdrowia,bo będzie im potrzebne za kilka lat.Margarynę wymyślono zaledwie 150 lat temu,a masło jest naturalne w 100%.A jeżeli chodzi o cholesterol,to ten spożywany nie jest grozny lecz ten produkowany w organizmie m.in. z węglowodanów nadmiernie spożywanych.Cholesterol to taki straszak producentów margaryny i dietetyków,którzy są na ich usługach
przemek(21.11.2006) [2006-11-21 17:54:19]
masło jest naturalne więc jest zdrowsze, ponad to jeżeli szkodzi dzieciom i matkom w ciąży to nam nie?
ptysia [2006-11-03 15:22:51]
tylko maslo i jeszcze raz maslo !
HISZPANKA [2006-11-02 16:43:32]
Lepsza zła margaryna niż dobre masło
skorpion8 [2006-10-25 11:24:30]
Ja masla na margaryne w zyciu bym nie zamienil jem maslo juz dlugo i jest 100% smaczniejsze od tej smierdzacej ladowanej chemia marychy
Damian z plocka [2006-10-13 10:54:49]
A ja wolę masełko .Chlebek z masełkiem i pomidorkiem mniam. Ale jadam często margarynkę Ramę słonecznikową,bo tańsza i lepiej się rozsmarowuje po wyjęciu z lodówki
mamita [2006-09-17 18:50:55]
A ja już chciałam tutaj stanąć w jakiejś bitwie, a widzę, że sprawa jest jasna. Ja też wolę margarynę więc nawet się specjalnie nie wyróżbnię :(
Aga [2006-08-18 14:28:26]
Ja tam margarynkę wolę. Nie ma co ale jakbym miał czekać aż się masło nada do posmarowania to chyba bym musiał zmienić godziny pracy. Poza tym smak i dobry wpływ na poziom cholesterolu.
grubas [2006-08-16 14:46:53]
Margarynka mmmmmniam :) Nie będę atakował masła, napiszę tylko, że uwielbiam chrupiący chlebek z roztopioną na nim margaryną, taka słonawa kanapeczka to znakomita przekąska.
Irek [2006-08-11 15:07:22]
Ja mam problem z cholesterolem i jem tą Florę pro activ. Zresztą zawse wolałem margarynę. Masło już od dawna nie jest naturalnym produktem, choć niektórzy ciągle je potrzegają jako wyrób wiejski z maselnicy.
Grzegorz [2006-08-08 13:58:26]
Jasne, że margaryna. Dla mnie jej smak i gotowość do użycia w każdej chwili to cechy niezastąpione. Ja uzywam takiej co obniża poziom cholesterolu bo trochę mam z tym problem niestety :(
Staszek [2006-08-03 15:24:29]
Nie ma jak margaryna. Bardzo mi odpowiada ten słonawy smak. Do tego moja Flora ma masę różnych witaminek, kwas foliowy, kwasy tłuszczowe co walczą z cholesterolem. No nie wiem co by tu jeszcze napisać... Same zalety :)
Zofia [2006-07-26 13:00:25]
Ja jem margarynę bo mi lekarz kazał. Mam niestety za wysoki poziom LDL, oprócz zmiany siety i 2 treningów w tygodniu, jem kanapeczki z tą florą pro activ. Za parę tygodni będzie git więc się w sumie tak bardzo nie przejmuję. No ale dla mnie wybór masło czy margaryna był oczywisty.
trębacz [2006-07-25 14:52:37]
No muszę się z Tobą zgodzić lucek. Też wolę margarynę. Wiem, że to bardzo prywatna sprawa ale mi najbardziej odpowiada Flora. Nie tylko kwestia smaku ale chyba przede wszyskim składu. Bo najgorsze są tłuszcze trans, a och tam nie ma.
Gutek [2006-07-19 14:23:19]
Masło to tylko dla malutkich dzieci. Ja uważam, że margaryna (ale odpowiednia, a nie jakaś byle jaka) jest zdrowsza i smaczniejsza od masła.
lucek [2006-07-14 14:55:10]
No margaryna jest smaczna (ale to kwestia gustu) i zdrowsza niz maslo, zlaszcza dla osob z genetyczna sklonnoscia do wysokiego poziomu cholesterolu. Dlatego ja stawiam na margaryne. :)
Princessa [2006-06-13 17:16:49]
Nawet więcej, niektóre flory na przykład nie tyle że nie szkodzą, co są wręcz zdrowe.
Olafsson [2006-06-13 15:58:23]
Niektórzy straszą obróbką margaryny, ale to nie jest powód do strachu. Wiele produktów jest przetwarzanych i nic złego to nie oznacza.
Emil [2006-06-09 12:13:15]
Masło jest po prostu niedobre i podnosi cholesterol. A są margaryny, które nie dość ze lepsze, to jeszcze go obniżą.
Gustaf [2006-06-01 14:04:23]
masło niesie ze soba pewne zagrożenia ale nie ma co tak drastycznie do tego podchodzić, ja jem margaryne bo uwazam ze jest smaczna i zdrowa, ale każdemu co innego pasuje.
dagmarka [2006-05-29 12:36:59]
Masło ma bardzo dużo tłuszczu to raz, skład tego tłuszczu jest niezdrowy i podnosi cholesterol to dwa. No i na koniec - masło w smaku wcale nie jest takie super jak niektórzy mówią.
Natka [2006-05-25 12:01:23]
jak mozna tak cały czas masło mcinac jak piszcie.ja rozumię raz na jakis czas oki ale żeby tak w ogóle bez margaryny?bynajmniej dziwne...
paulinka [2006-05-09 14:06:12]
kochani maslo to te ktore mam 82% a resztra to jakies kombinacje a feeee. jadlem margaryne dopiero jak mnie pani prof na AR wyprostowal wynikami badan to przezucilem sie na maslo i co sie stalo oczy przestly bolec a wczesniej mialem z tym duzy problem zaznaczm ze nie zmienilem w zywieniu nic oprocz tego ze pozegnalem ten sztuczny twor na maslo 82%
Adam [2006-05-09 10:27:54]
dla mojego męża to własnie margaryna jest zdrowsza.jedliśmy masło ale kiedy sie okazało że mam tak wysoki poziom cholesterolu że juz dawno powinień zacząć leczenie to szybko przeszliśmy na margaryne.na początku dostawał tez leki, ale teraz wystarczy juz tylko flora.pro.activ bo to właśnnie ona obniża cholesterol. masło może wydawac sie zdrowsze ale w rzeczywistości wcale tak nie jest.
Jolka [2006-05-08 13:30:01]
nie wiem kto pisze takie głupoty, że margaryna jest zdrowsza od masła!!!! tak się składa,że studiuję mleczarstwo i conieco wiem na ten temat. tak więc jedzcie masło, bo jest zdrowe, a nie te sztuczne margaryny, niby to z witaminami tylko,że one niestety nie są przez nas przyswajalne z tej margarynki czy miksełka. a cholesterolu nie należy się obawiać, zajmijmy się lepiej problemem węglowodanów w naszej diecie, bo on jest główną przyczyną miażdżycy!!!
kiziuś [2006-03-10 21:53:11]
czy mikselko od masła bardzo się różni pod względem odżywczym?używam miksełko bo lepiej się smaruje.[dzięki]
irenka [2006-03-03 19:43:31]
Masło dane przez Boga? niezłe..... tylko ta naturalność jest niestety straaasznie tłusta, ale nie zaprzeczam że smaczna... najlepsze są połączenia....ani mało nie szkodzi ani margaryna...Złoty Srodek!
kucharenka [2006-02-22 14:57:17]
Masełko jest lux, a raczej było...teraz trudno jest kupić normalne masło
Asia [2006-02-06 01:20:05]
Nie ma to jak masełko, tylko szkoda, że nasz rynek zalewają teraz mixełka, okropność. Jak przeczytałam skład jednego, sama chemia, to nie mogłam tego przełknąć.
Joanna [2005-10-28 15:22:27]
zgadzam sie tylk masełka;) ale sęk w tym , ze naprawde dobre masełko jest drogie.... a z moim zamiłowaniem do masła kończy sie w 2 dni
żanna [2005-09-28 13:07:56]
masło jest super można jeść nawet bez wędliny tylko świży chleb i pomidor
aneczka [2005-09-20 08:16:20]
tylko masło pod względem zdrowotnym
aga [2005-09-11 21:47:08]
Najgorsze masło jest więcej warte niż najlepsza margaryna..Błagam nie smarujcie tym chleba - przynajmniej swoim dzieciom !
wiesława [2005-08-30 12:56:38]
Najlepsza jest flora! obniza cholesterol i najlepsze sa te margaryny i masla, ktore na wierzchu sa lekko zolte !!
Lewa [2005-08-18 15:51:42]
najlepsza jest RAMA zadne maslo maslo to tluszcz a tluszcz to smierc
riki [2005-08-08 08:51:48]
Ja bardzo lubię masełko, jestem szczupła więc zabobonem jest opiniak, że przez masełko nabieramy zbędnych kilogramów. Wszystko z umiarem!!!
Lidka [2005-07-25 16:05:31]
odbra jest Delma ma mało tł.a najlepsze masło im bielsze tym smaczniejsze
Judyta(09.06.2005 15;25) [2005-06-09 14:51:13]
masełko jest przepyszne, precz z chemią mamy ją wszędzie!
gosia ze świdnika [2005-06-06 22:45:23]
najlepiej zrezygnować i z masła i margaryny. Ja niczym nie smaruje pieczywa (od 2 lat) i uważam że kawałek chleba jest równie smaczny jak poprzednio np. listek sałaty i szyneczka mniam, mniam
predatorka [2005-05-12 13:56:14]
Tylko i wyłącznie masło,margaryna jest ze wszech miar szkodliwa.Wcale nie wpływa na obniżenie cholesterolu sprawdziłam na sobie.Zarówno po jednym jak i drugim cholesterol taki sam,nie można tego problemu generalizować.Natomiast duży wpływ na podwyższenie cholesterolu ma ilość spożywanych konserwantów9Udowodnione naukowo).Jeśli chodzi o witaminizowanie margaryn to zbędna czynnosc bo tego nie przyswajamy.Dlatego tylko i wyłącznie masło w każdym wieku oczywiście z umiarem nie łyżkami.Smacznego
Gosia [2005-05-09 18:44:26]
Sprzedaż margaryny to zbrodna przeciw ludzkości (inne zbrodnie to czipsy, narkotyki-papierosy, fastfoody, chleb z miejskiej piekarni, wędliny z fabryk molochów, TV, ...)
R. [2005-04-21 22:10:09]
Nie oszukujmy się margaryny sa tanie, więc ich wartosci odżywcze są znikome....chemia,chemia
Monika [2005-04-15 12:52:57]
W margarynie PRZEWAŻAJĄ tłuszcze nasycone. Mówienie o margarynie pozytywnie w odniesieniu do zrdowia jest dużym nieporozumieniem.
Rafał [2005-04-07 22:34:12]
Dobra margarynka jest prawie tak samo smaczna jak masełko, a zdrowa jak pyszne fast-foody, no i smaruje się lepiej. Ale ja kocham moje masełko. Cholesterol w normie i jestem szczupły / 50 lat - biuralista /
fanbutter [2005-03-15 19:43:03]
masełko a nie wstrętne margaryny,
dorota [2005-03-11 18:15:20]
jestem z zawodu dietetykiem, niestety p.Dorota ma racje. Zgadzam sie ze wszystkim co zostalo w tym artykule napisane, GRATULUJE WIEDZY
martyna [2005-02-10 17:08:43]
Moja kuzynka ma kłopoty z nadwagą ,lekarz zalecił jej jeść tylko masło naturalne.
majka [2005-01-18 15:11:54]
zgadzaam się z Przedmówczyniami: masełeczko to jes to!!!!!!!!!!!!!!
smakosz [2004-01-21 18:17:14]
NIE DAJMY SIĘ ZWARIOWAĆ - PRODUKTY NATURALNE TO JEST TO. A TE WSZYSTKIE POŻAL SIĘ BOŻE MARGARYNY NAWET DO SMAROWANIA PISZCZĄCYCH ZAWIASÓW SIĘ NIE NADAJĄ A CÓŻ DOPIERO DO JEDZENIA
WITAMINKI [2004-01-13 22:15:43]
Margaryna to tłuszcz, który powstaje w wyniku wielu reakcji chemicznych - chemiczne utwardzanie tłuszczu.Nie jest wcale taka zdrowa, jak o niej u was napisano- jest sztucznie wzbogacona witaminami, jezeli jest wzbogacona. A maslo jest naturalne- po prostu dane nam przez Boga.
Romka [2003-12-23 13:39:09]
masełka nic nie zastąpi
kobirys [2003-12-21 20:12:17]
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.