Witamina słońca - witamina D
Dziś pierwszy dzień lata... A jeśli lato to wakacje, wypoczynek i słońce! Promieniowanie słońca pobudza organizm do produkcji serotoniny i daje nam solidny zastrzyk energii. Promieniowanie UVB odpowiada także za produkcję witaminy D3. Naukowcy twierdzą, że w miesiącach letnich 15 minut codziennej kąpieli słonecznej zapewni zapas tej witaminy na cały rok.
Witamina D – charakterystyka
Nazwa obejmuje witaminę D3 (cholekalcyferol) i jej odmianę D2 (ergokalcyferol). Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Może być dostarczana do organizmu z pożywieniem, ale także co ciekawe, organizm ludzki posiada zdolność samodzielnego wytwarzania tej witaminy. Powstaje ona z cholesterolu zawartego pod skórą pod wpływem promieniowania ultrafioletowego UVB. Stąd też określenie – słoneczna witamina.
Znaczenie witaminy D dla organizmu
sprzyja efektywnemu wchłanianiu wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, a także zapobiega ich nadmiernemu usuwaniu z moczem;
zapewnia prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu kostnego;
łagodzi stany zapalne skóry;
korzystnie wpływa na system odpornościowy organizmu;
reguluje wydzielanie insuliny;
korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego;
zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji;
zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
Niedobór witaminy D jest przyczyną:
łamliwości, osłabienia i demineralizacji kości;
zaburzeń kostnienia i krzywicy u dzieci i młodzieży. Charakterystyczną cechą krzywicy jest deformacja szkieletu;
osteoporozy i osteomalacji (zmiękczania kości). Osteoporozę cechuje postępujący ubytek masy kostnej i wzrost podatności na złamania;
zapalenia spojówek;
stanów zapalnych skóry;
spadku odporności organizmu;
pogorszenia słuchu;
zwiększenia ryzyka miażdżycy i chorób serca;
zaburzeń pracy układu immunologicznego;
osłabienia i wypadania zębów;
powstawania niektórych nowotworów.
Nadmiar witaminy D
Zwykła dieta czy intensywna ekspozycja na słońce nie są w stanie doprowadzić do nadmiaru witaminy D w organizmie. Hiperwitaminoza może nastąpić podczas suplementacji, ale i wtedy dochodzi do niej rzadko. Objawami nadmiaru witaminy D w organizmie mogą być np.: nudności i wymioty, szybkie męczenie się, częste oddawanie moczu oraz świąd skóry.
Naturalne źródła witaminy D
tran i oleje rybne;
ryby morskie (śledź, makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki);
mleko;
przetwory mleczne (ser, masło, śmietana);
żółtko jaj.
Witamina D jest bardzo ważna dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Korzystajmy zatem z dobrodziejstw słońca. Grunt, żeby robić to z głową i umiarem.
Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:
Inne informacje o artykule:
Autor:
Agnieszka [2011-06-21]
Ocena:
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz