Witamina słońca - witamina D

Dziś pierwszy dzień lata... A jeśli lato to wakacje, wypoczynek i słońce! Promieniowanie słońca pobudza organizm do produkcji serotoniny i daje nam solidny zastrzyk energii. Promieniowanie UVB odpowiada także za produkcję witaminy D3. Naukowcy twierdzą, że w miesiącach letnich 15 minut codziennej kąpieli słonecznej zapewni zapas tej witaminy na cały rok.

Witamina D – charakterystyka

Nazwa obejmuje witaminę D3 (cholekalcyferol) i jej odmianę D2 (ergokalcyferol). Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Może być dostarczana do organizmu z pożywieniem, ale także co ciekawe, organizm ludzki posiada zdolność samodzielnego wytwarzania tej witaminy. Powstaje ona z cholesterolu zawartego pod skórą pod wpływem promieniowania ultrafioletowego UVB. Stąd też określenie – słoneczna witamina.

Znaczenie witaminy D dla organizmu

  • sprzyja efektywnemu wchłanianiu wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, a także zapobiega ich nadmiernemu usuwaniu z moczem;
  • zapewnia prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu kostnego;
  • łagodzi stany zapalne skóry;
  • korzystnie wpływa na system odpornościowy organizmu;
  • reguluje wydzielanie insuliny;
  • korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego;
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji;
  • zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
  • Niedobór witaminy D jest przyczyną:

  • łamliwości, osłabienia i demineralizacji kości;
  • zaburzeń kostnienia i krzywicy u dzieci i młodzieży. Charakterystyczną cechą krzywicy jest deformacja szkieletu;
  • osteoporozy i osteomalacji (zmiękczania kości). Osteoporozę cechuje postępujący ubytek masy kostnej i wzrost podatności na złamania;
  • zapalenia spojówek;
  • stanów zapalnych skóry;
  • spadku odporności organizmu;
  • pogorszenia słuchu;
  • zwiększenia ryzyka miażdżycy i chorób serca;
  • zaburzeń pracy układu immunologicznego;
  • osłabienia i wypadania zębów;
  • powstawania niektórych nowotworów.
  • Nadmiar witaminy D

    Zwykła dieta czy intensywna ekspozycja na słońce nie są w stanie doprowadzić do nadmiaru witaminy D w organizmie. Hiperwitaminoza może nastąpić podczas suplementacji, ale i wtedy dochodzi do niej rzadko. Objawami nadmiaru witaminy D w organizmie mogą być np.: nudności i wymioty, szybkie męczenie się, częste oddawanie moczu oraz świąd skóry.

    Naturalne źródła witaminy D

  • tran i oleje rybne;
  • ryby morskie (śledź, makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki);
  • mleko;
  • przetwory mleczne (ser, masło, śmietana);
  • żółtko jaj.
  • Witamina D jest bardzo ważna dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Korzystajmy zatem z dobrodziejstw słońca. Grunt, żeby robić to z głową i umiarem.

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-06-21]
    Ocena:
    Brak głosów.
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.