Objawy zatrucia pokarmowego
Sprawcą zatruć pokarmowych są zwykle bakterie. Najczęściej są to Campylobacter (występuje m.in. w niedogotowanym mięsie drobiowym i wołowym, niepasteryzowanym mleku, nieprzegotowanej wodzie), E.Coli (z niedogotowanego mięsa), Salmonella (może znajdować się w produktach z surowych jajek, niedogotowanym mięsie i drobiu). Innymi przyczynami zatruć są bakterie Listeria, pałeczki Shigella (powodujące biegunkę podróżnych) i bakterie Clostridia.
Bakteryjne zatrucia pokarmowe powodują toksyny produkowane w czasie wzrostu drobnoustrojów. Zdecydowana większość zatruć zdarza się latem, kiedy to drobnoustroje mają korzystne warunki rozwoju (odpowiednią wilgotność i wysoką temperaturę). Im drobnoustrojów jest więcej, tym większe niebezpieczeństwo zachorowania.
Objawy zatrucia pojawiają się zwykle po 1-2 godzinach po spożyciu posiłku. Jego przebieg może mieć różne nasilenie.
Do głównych objawów zatrucia należą:
Zatrucia pokarmowe są uciążliwe, ale mogą być także niebezpieczne. Mogą bowiem doprowadzić do odwodnienia i zaburzeń gospodarki elektrolitowej w organizmie. Dodatkowo, jeśli temperatura jest wysoka, wodę i elektrolity tracimy także z potem. W przypadku pojawienia się zatrucia u małego dziecka należy od razu zgłosić się do lekarza. Im mniejsze jest dziecko, tym większe ryzyko odwodnienia organizmu.
Zapobiec odwodnieniu!
Gdy wystąpią dolegliwości, najważniejsze jest zapobieganie odwodnieniu. Dlatego należy nawadniać organizm, pijąc mało, a często - małymi łykami co kilka, kilkanaście minut. Wypicie jednorazowo dużej ilości płynów może wywołać niepożądane reakcja (np. wymioty). Płyny powinny być chłodne, bo ciepłe pobudzają odruch wymiotny. Najbardziej wskazana jest woda z odrobiną cukru i soli. Można także przyjmować węgiel leczniczy, który wiąże w układzie pokarmowym szkodliwe substancje i uniemożliwia ich wchłanianie. Pomocne będzie także picie naparów z ziół zawierających garbniki (np. z kory dębu). Słodzone napoje i soki nie są dobrym rozwiązaniem. Są bowiem hipertoniczne i zamiast nawadniać – odwadniają.
Dieta w czasie zatrucia powinna być lekkostrawna. Warto zatem jeść kaszę mannę lub rozgotowany ryż, który jest pożywny, a zarazem łatwy do strawienia. Należy natomiast unikać produktów bogatych w błonnik pokarmowy (owoce, warzywa), produktów mlecznych i moczopędnych (np. pietruszki).
Jak uniknąć zatrucia?
Zapobieganie zatruciom pokarmowym nie jest szczególnie trudne. Wystarczy przestrzegać podstawowych zasad higieny.
By zminimalizować ryzyko zatrucia, należy:
Przed wyjazdem w ciepłe kraje warto na kilka dni przed wyjazdem przyjmować probiotyki. Dzięki przyjaznym bakteriom, układ pokarmowy będzie mniej narażony na atak obcych drobnoustrojów.