Zaleca się, aby czosnek na stale zagościł w naszym codziennym jadłospisie i to w dowolnej postaci. Spożywany systematycznie i w małych ilościach wpływa korzystnie na przemianę materii, obniża nadciśnienie, przedłuża młodość oraz pozwala cieszyć się długim życiem.
Na zewnętrzne dolegliwości można stosować kompresy ze zmiażdżonych ząbków czosnku. Dodatkowo czosnek dodany od jedzenia domowych zwierząt (psa, kota), pomaga w pozbyciu się pcheł.
Codziennie w okresie jesienno- zimowym warto dodawać do danej potrawy, którą przygotowujemy na obiad kilka ząbków czosnku. Takie potrawy z czosnkiem są smaczniejsze i do tego zdrowsze. Taka kuracja powinna nas uchronić przed przeziębieniami. Czosnek jest stosowany na całym świecie w różnych potrawach, praktycznie żadna kuchnia nie obejdzie się bez niego. W polskiej kuchni stosowany jest głównie do mięs, wędlin, kiełbas, wyrobów garmażeryjnych, potraw z warzyw oraz zup. Dzięki niemu zyskujemy wspaniały aromat. Warto pamiętać, że pod wpływem wysokiej temperatury giną jego cenne właściwości.
Na ból gardła i cieknący katar warto wypijać dziennie ciepłe mleko z dodatkiem miodu, soku z cytryny i dwóch zmiażdżonych ząbków czosnku. Napój ten jest błyskawicznie działającym środkiem na tego typu dolegliwości.
Dla osób, którzy bardzo często borykają się z bólem gardła zaleca się raz w tygodniu zjeść kanapkę posmarowaną masłem i na to dwa zmiażdżone ząbki czosnku, grubo posypaną natką zielonej pietruszki. To jest najprostszy sposób na spożycie czosnku. I do tego warto wypić kubek ciepłego mleka z miodem.
Czosnkowe kuracje:
Mleczny specyfik - do ciepłego kubka mleka należy dodać 3 zmiażdżone ząbki czosnku, 3 łyżki miodu i 1 łyżeczkę masła. Wszystko dokładnie razem wymieszać i wypić ciepłe. Gdy czujemy, że łamie nas w kościach i przeziębienie lub grypa jest blisko, to warto 3 razy dziennie wypijać taki mleczny specyfik.
Cytrynowy specyfik - 1-2 ząbki czosnku należy obrać i pokroić w kostkę. Następnie wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny i niewielką ilością miodu. Taki specyfik stosowany raz dziennie jest skutecznym lekiem na przeziębienie.
Ząbek czosnku - należy trzymać w ustach co najmniej 15 minut, a następnie go zjeść. Może to pomóc przy zwykłym przeziębieniu, bólach gardła, zatokach oraz bólach głowy.
Sok z czosnku - do nosa wkrapla się 2 krople świeżego soku z czosnku. Taką kurację stosuje się 3 razy dzienne, jest ona skuteczna przy przeziębieniu.
Syrop czosnkowy - do ½ litra przegotowanej, letniej wody wrzucić 12 obranych i zmiażdżonych ząbków czosnku. Do tego dodać sok z 2 lub 3 cytryn i dokładnie razem wymieszać. Taką miksturę należy przechowywać w lodówce. Pić po jednej łyżce przed posiłkami, 2-3 razy dziennie.
Nalewka z czosnku - do ¾ szklanki przegotowanej, letniej wody wrzucić pokrojone w plasterki 3-4 ząbki czosnku. Wymieszać i zostawić na noc. Taką nalewką można płukać zęby – jest ona stosowana w chorobach dziąseł. Taką nalewkę można też wypić – jest zalecana w chorobach przewodu pokarmowego, zwłaszcza w ostrych stanach biegunkowych oraz w zwalczaniu pasożytów (owsiki, glisty, tasiemce). W przypadku pasożytów konieczna jest kilkutygodniowa kuracja, i taką nalewkę czosnkową należy wypijać na czczo. Można też zjadać kilka ząbków surowego czosnku lub pić zagotowane mleko z czosnkiem.
Ocet czosnkowy - 4 obrane i zmiażdżone główki czosnku wymieszać z ½ litra octu jabłkowego. Zostawić na 2 tygodnie w pokojowej temperaturze. Następnie odcedzić i pić kilka łyżeczek dziennie. Taka mikstura jest pomocna przy leczeniu infekcji dróg oddechowych i innych chorób wewnętrznych, a także przy zwalczaniu pasożytów.
Sposób na charakterystyczny zapach czosnku
Niestety po zjedzeniu czosnku przez płuca i skórę wydobywa się charakterystyczny zapach. Niestety miętowa guma do żucia lub mycie zębów tutaj nie pomoże. Z tym problemem można sobie poradzić żując natkę zielonej pietruszki lub ziarna kawy, bądź popijając mleko lub kefir zaraz po zjedzeniu potrawy z czosnkiem. Z pomocą przychodzi także prysznic, więc warto go często brać po zjedzeniu czosnku.
Prawdą jest, że do końca nie można go zniwelować, ale na tym polega jego uroda. Zapach czosnku stopniowo uwalniany jest przez nas organizm. Dokładnie potrzebuje na to około 20 godzin. Dlatego dla własnego komfortu przed wyjściem do pracy, do szkoły czy na zakupy – warto unikać jedzenia czosnku. Najlepiej go zjadać na obiad lub kolację.
Na rynku dostępne są też tabletki, granulaty i inne preparaty na bazie czosnku, które są mniej uciążliwe w stosowaniu. Wybór więc należy do nas :)