Prosta, aromatyczna i słodka babka z kwaśnym rabarbarem ;) Pięknie pachnie cynamonem i kakao - mniam :)
Jest wilgotna i puszysta. Zrobiłam ją na samych białkach, które miałam zamrożone, bo żółtka wcześniej wykorzystałam do innego ciasta.
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to polecam Wam tę błyskawiczną babeczkę, szybko się ją robi, szybko się piecze i szybko też znika...
Zachęcam do wypieków i życzę smacznego :)
Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać cukier trzcinowy, bułkę tartą, szczyptę cynamonu i razem wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i szklista. Wsypać mąkę pszenną, wlać roztopione i gorące masło, zmiksować. Następnie wsypać mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, kakao do ciast, proszek do pieczenia i całość razem wymieszać.
Masę kakaową przełożyć do formy keksowej o wymiarach 12 na 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze babki rozłożyć rabarbar i włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.
Smacznego.