Przepisy Extra

Kakaowa babka z rabarbarem

Prosta, aromatyczna i słodka babka z kwaśnym rabarbarem ;) Pięknie pachnie cynamonem i kakao - mniam :)

Jest wilgotna i puszysta. Zrobiłam ją na samych białkach, które miałam zamrożone, bo żółtka wcześniej wykorzystałam do innego ciasta.

Jeśli macie ochotę na coś słodkiego to polecam Wam tę błyskawiczną babeczkę, szybko się ją robi, szybko się piecze i szybko też znika...

Zachęcam do wypieków i życzę smacznego :)

Kakaowa babka z rabarbarem

Składniki:

Kakaowe ciasto na białkach:
5 białek
sól
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
20 dag masła
½ szklanki mąki krupczatki
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao do ciast
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa owocowa:
10 dag rabarbaru (waga po obraniu)
1 ½ łyżki cukru trzcinowego
1 ½ łyżki bułki tartej
cynamon

Sposób wykonania:

Rabarbar obrać ze skórki, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać cukier trzcinowy, bułkę tartą, szczyptę cynamonu i razem wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i szklista. Wsypać mąkę pszenną, wlać roztopione i gorące masło, zmiksować. Następnie wsypać mąkę krupczatkę, mąkę ziemniaczaną, kakao do ciast, proszek do pieczenia i całość razem wymieszać.

Masę kakaową przełożyć do formy keksowej o wymiarach 12 na 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze babki rozłożyć rabarbar i włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w temperaturze 175 °C.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Komentarze do przepisu:
Ten przepis nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.